Select Page

Cine ar fi crezut că în asaltul otomanilor contra Constantinopolului va avea un rol important și un român. Tunul numit de voluntarii englezi care au supraviețuit bătăliei “tunul Basilic” sau “Great Bombard” s-a mai numit și ”tunul lui Orban”. Acesta a fost un inginer român angajat de otomani. Se știa despre el că era specialist în construire de tunuri, arme care, pe atunci, erau o noutate în materie de tehnică de luptă.

Tunul construit de Orban măsura peste 8 metri lungime și circa 75 cm diametru. Arma era capabilă să lanseze un proiectil de 544 kg la o distanță de aproape patru kilometri. Deși atât de puternic la vremea aceea, tunul avea câteva probleme: nu avea precizie iar încărcarea sa dura 3 ore. Totuși tunul lui Orban și-a făcut datoria timp de șase săptămâni după care s-a prăbușit sub propriul său recul.

Acest tun a reprezentat precursorul tunurilor perfecționate, de mare putere, proiectate ulterior, lănsând până astazi moștenirea principiului sau de funcționare.

Numele de ”Orban dacul” îi vine de la cronicarul Leonic Chalcocondil, din lucrarea ”Expuneri istorice”. Orban a fost cel care a construit primul tun gigant, dând astfel naștere artileriei grea. Ulterior, a fost pionierul artileriei moderne.

Despre Orban dacul s-a scris în cronici și lucrări de istorie referindu-se la campania militară dusă de otomanii conduși de Mehmed al II-lea (1451-1481) asupra cuceririi orașului Constantinopol (1453), pe-atunci capitala Imperiului Bizantin.

Se spune că sultanul Mehmed l-a angajat pe Orban dacul pentru a proiecta și construi tunurile pentru apărarea cetății Bogzi  Kessen de pe malul european al strâmtorii Bosfor.

Caracteristica principală a acestor tunuri era că aveau o bătaie de aproape 4 km, ceea ce reprezenta lățimea maximă a Bosforului. Proiectilele trase de tun trebuiau să distrugă navele mobile care aprovizionau Constantinopolul.