Headlines

Tehnologia ne face mai deștepți sau mai proști?

Tehnologia și micile ei dezavantaje

În 2008, jurnalistul Nicholas Carr punea o întrebare provocatoare în revista Atlantic: ”Google ne face mai proști?”, referindu-se nu numai la celebrul motor de căutare, ci la tot ansamblul de noi tehnologii: media tradițională adaptată cu programe și show-uri cu grafică multă, ziare și reviste cu articole tot mai scurte de tip rezumat, însă ușor de urmărit, milioane de sms-uri, social media. Internetul ne oferă cantități enorme de informații, dar internetul, cu toate distragerile și întreruperile sale, influențează gândirea și logica noastră să devină împrăștiată și superficială.

Astăzi, psihologii și oamenii de știință au lansat următoarele teorii specifice fiecărui tip de tehnologie:

Calculatoarele pentru operații matematice
Poate un calculator să te facă mai deștept? Sigur că da, dacă te gândești că, spre deosebire de mintea umană, un calculator face operații matematice mult mai rapid, mai eficient și cu o probabilitate de eroare mult mai redusă.
Cu mult timp în urmă, oamenii de știință au emis teoria ”efectului de generație”, faptul că înțelegem și ne amintim răspunsurile generate de noi înșine mai bine ca acele răspunsuri generate de altceva sau altcineva (ca de exemplu, un calculator). Și această teorie ramâne de actualitate.

Auto-complete
Utilizatorii de smartphone-uri sunt obișnuiți cu funcția auto-complete, indiferent că este engleză sau română. Sunt tastate doar câteva litere (în general, trei) și funcția de auto-complete le adaugă pe celelalte. Această modalitate ajută utilizatorii să scrie mai repede, dar mai puțin precis, potrivit unui studiu publicat în 2009 de revista Bioelectromagnetics.

Motoarele de căutare
Disponibilitatea de-a accesa rapid motoarele de căutare a schimbat în totalitate modul în care ne folosim logica și amintirile, a explicat în revista Science psihologul Betsy Sparrow de la Columbia University. Ea a adăugat, în contextul în care oricând putem avea acces la informație, că ”oamenii își amintesc mai puțin informația în esența ei, însă își amintesc mai mult unde ar putea să găsească acea informație”. Este foarte bine să știi unde să găsești informația de care ai nevoie, dar cercetările științelor cognitive arată că dezvoltarea unor competențe precum gândirea și rezolvarea problemelor poate fi făcută doar în contextul acțiunilor faptice. Cu alte cuvinte, trebuie să ai cunoștințe în cap, nu numai în calculator.

Email-ul
Email-ul este o modalitate de comunicare foarte convenabilă și la îndemână oricui, dar să scrii mesaje când mai faci și altceva, te poate face mai puțin inteligent. Glenn Wilson, de la King’s College London University, și-a monitorizat angajații pe parcursul unei zile de lucru și a observat că cei care și-au distribuit atenția între email și alte sarcini, au avut un declin în IQ de 10 puncte. Scăderea capacității intelectuale a fost la fel de mare ca în cazul în care ar fi pierdut o noapte integrală de somn și de două ori mai mare ca în cazul înc are ar fi fumat marijuana. Pentru fiecare capcana tehnologică există însă și-o soluție: când trebuie să termini o sarcină anume, oprește accesul la internet. Acest lucru nu-ți va mai distrage atenția, ci te va lăsa să te concentrezi pe ce ai de făcut.

Site-urile
În anul 2001 specialiștii Anne Cunningham și Keith Stanovich au scris în ”Journal of Direct Instruction” despre un test de cultură generală dat unui anumit număr de persoane. Rezultatele au relevat faptul că scorurile au fost mai mari pentru cei care citeau cărți, ziare și reviste și mai mici pentru cei care se uită mult la televizor. Ei atrăgeau atenția în acel moment că ”să te uiți la televizor – excepție făcând știrile sau documentarele – este asociat negativ cu dobândirea de cunoștințe”.

Anne Cunningham și Keith Stanovich nu au vorbit și despre folosirea internetului, dar decalajul de mai sus există și online: informație corectă și de foarte bună calitate și restul.

Deci, tehnologia ne face sau nu mai deștepți? Răspunsul este că ne poate face și deștepți, și proști. Totul depinde de noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *