Headlines

Suedia cere gunoiul Norvegiei, în curând și României

Dacă vorbim despre reciclare, Suedia este un exemplu de succes. Suedezii reciclează gunoiul menajer și-l transformă în energie (încălzire și electricitate) prin programul (waste to energy). Problema Suediei este că nu are suficient gunoi ca să alimenteze incineratoarele, astfel că cere ajutor de la vecinii europeni. Instalațiile de reciclare suedeze furnizează numai 20% din nevoile țării.

Arderea gunoiului în incineratoare generează caldură, aceasta fiind distribuită în clădiri rezidențiale și comerciale prin pomparea apei încălzite în rețelele de țevi. Tot prin arderea gunoiului se obține și energie electrică pentru locuințe.

Standardele stricte suedeze limitează emisiile nocive ce apar în urma incinerării. Aceste emisii au scăzut considerabil, atât datorită sistemelor tehnice dezvoltate, cât și datorită sortării deșeurilor.

La începutul acestui an, Catarina Ostlund, consilier senior la Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului, a declarat că, în viitor, deșeurile vor fi evaluate chiar mai mult: ”Poate vă veți vindeți deșeurile deoarece va exista un deficit de resurse în lume”.

 

În afară de Norvegia, Suedia a luat în calcul Bulgaria, România, Italia și țările baltice ca opțiuni demne de luat în seamă pentru a importa gunoi. ”Sper că vom primi  gunoiul din Italia, România, Bulgaria sau țările baltice deoarece acolo există din plin. Aceste țări nu au instalații de incinerare sau reciclare, deci trebuie să găsească o soluție pentru gunoiul lor”, a adăugat Catarina Ostlund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *