Select Page

Viața este ca o tablă de șah, iar singura poziție care nu poate fi controlată este poziția de start. Te naști într-o anumită familie, într-un anumit oraș, într-o anumită țară, într-un anumit mediu etc. Restul depinde numai de tine.

Steve Jobs (n. 24 februarie 1955 – d. 5 octombrie 2011) a fost fiul lui Abdulfattah Jandali, născut în Siria, devenit ulterior profesor de științe politice  și al studentei americane Joanne Simpson, ce a devenit ulterior logoped.

În momentul nașterii lui Steve, ambii părinți erau studenți, iar aceștia l-au dat spre adopție cuplului Paul și Clara Jobs, care, ulterior, au mai adoptat o fetiță pe nume Patti.

Steve Jobs

Steve Jobs

De-abia la vârsta de 27 de ani Steve Jobs a aflat cine sunt părinții lui biologici. Aceștia s-au căsătorit ulterior și au mai avut o fiică, Mona Simpson care a devenit mai târziu o binecunoscută romancieră. Primul roman al său se numește “Anywhere But Here”.  În anii 1960, părinții s-au despărțit și Mona Simpson a pierdut legătura cu tatăl său.

Se pare că Steve Jobs nu a avut niciun fel de relație cu tatăl său biologic, sirianul musulman Abdulfattah Jandali. Faptul că Steve Jobs este jumătate arab, a devenit un important motiv de mândrie în mediile musulmane.

Părinții adoptivi sunt cei care l-au iubit și îndrumat pe Steve. Mama sa adoptivă era contabilă, iar tatăl său a fost veteran și mașinist. Familia trăia în Mountain View, Silicon Valley, California.

În copilărie, tatăl său, pasionat de electronică, i-a explicat micului Steve cum să asambleze și să dezasambleze echipamente electronice, hobby ce i-a schimbat viața în totalitate.

Steve nu a fost un copil care să se supună regulilor. Era inteligent și inovativ și mereu avea frustrări legate de rigorile impuse de educația scolară. Cu toate acestea, rezultatele școlare erau excelente, astfel încât a fost propus de conducerea școlii să treacă direct la liceu, propunere refuzată de părinții săi.

A urmat un liceu din Cupertino, California și a frecventat dupa orele de școală prelegerile ținute de compania Hewlett-Packard din Palo Alto, California.

În anul 1971, l-a cunoscut pe Steve Wozniak, student la Universitatea din Michigan, cu 5 ani mai mare ca el, ulterior partenerul său fidel la Apple.

Pentru scurt timp, împreună cu Wozniak a lucrat la Hewlett-Packard.

În 1972, s-a înscris la Colegiul Reed din Portland, dar a abandonat facultatea după un semestru. Următoarele 18 luni a urmat cursuri de caligrafie.

Ca și Bill Gates și Mark Zuckenberg, Steve Jobs nu a absolvit nicio facultate.

În 1974, s-a întors în California unde s-a angajat ca tehnician la Atari, o firmă producătoare de jocuri video. Vroia să strângă bani pentru retragerea spirituală din India.

A rămas la Atari doar cateva luni și apoi a plecat în India, de unde s-a întors budist convins, ras în cap și îmbracat în haine indiene.

A experimentat LSD (drog psihedelic semisintetic) și a spus despre aceasta experiență că a fost unul dintre cele două sau trei cele mai importante lucruri pe care le-a facut “cine nu-mi împărtășește rădăcinile contra-culturale, nu-mi poate înțeleBreakOutge în totalitate modul de gândire”.

După India, s-a întors la vechea slujba de la Atari unde a primit sarcina de-a crea un circuit pentru jocul Breakout. Nefiind interesat de circuite, a încheiat un târg cu prietenul său Wozniak, care a reușit să creeze circuitul, spre marea surprindere a celor de la Atari. Fondatorul companiei Atari, Nolan Bushnell spune că i-a plătit lui Jobs 5000 de dolari.

Steve Jobs i-a dat lui Wozniak doar 350 de dolari, zicându-i acestuia că Atari i-a platit doar 700 de dolari, și nu 5000 $ așa cum trebuia.

În 1976, Jobs și Wozniak au înființat Apple Computers, în garajul familiei Jobs, locul unde și-a descoperit pasiunea alături de tatăl său adoptiv. Ambii și-au vândut câte ceva: Jobs și-a vândut Volkswagen-ul, iar Wozniak, calculatorul științific.

Ambii parteneri vroiau să revoluționeze industria de calculatoare prin democratizarea industriei și să creeze computere intuitive, mai mici, mai ieftine și accesibile oricui.

În 1978, s-a născut primul său copil, Lisa Brennan-Jobs, din relația de lungă durată cu Chris Ann Brennan, însă Jobs a negat paternitatea fiicei sale în documentele judiciare, susținând că era steril. Șapte ani mai târziu a recunoscut copilul, iar din adolescență, Lisa a locuit împreuna cu tatăl ei.

IBMPrimele produse Apple aveau defecte semnificative de proiectare ce se reflectau, atât în vânzări și dezamăgirile consumatorilor, cât și în cota de piață. Brusc, IBM a depășit vânzările Apple, aceasta fiind nevoită să concureze cu un business dominat de IBM/PC.

În 1984, Apple a lansat Macintosh și a comercializat produsul ca fiind un computer cu “un stil de viață contra-cultural”, romantic, creativ, tineresc. Dar, în ciuda vânzărilor mari și a performanțelor superioare față de PC-urile IBM, Macintosh nu era încă perfect compatibil cu IBM. Din această cauză, directorii executivi din Apple au început să pună presiuni pe Jobs ca să plece.

În 1985, Steve Jobs și-a dat demisia din funcția de CEO de la  Apple și a înființat o nouă companie de hardware și software, NeXT Inc.

În anul următor, Jobs a cumpărat compania de animație Pixar înPixar Disney care a investit 50 de milioane de dolari din bani proprii. Pixar Studio a continuat să producă filme de animație extrem de populare, cum ar fi Toy Story, Finding Nemo și The Incredibles. Filmele Pixar au strâns 4 miliarde dolari.

În 2006, Pixar a fuzionat cu Walt Disney ceea ce-l face pe Steve Jobs cel mai mare acționar al lui Disney.

În ciuda succesului Pixar, NeXT Inc. a eșuat în încercările sale de a vinde sistemul sau de operare. Apple a cumpărat în cele din urmă compania NeXT Inc. în 1997 pentru 429 de milioane de dolari.

Tot în 1997, Steve Jobs a revenit în poziția de CEO Apple. Cu o echipă de management nouă și cu un salariu auto-impus de 1 dolar pe an, Steve Jobs a făcut din Apple cea mai valoaroasă companie a tuturor timpurilor, ajungând în august 2012 la o valoare de piață de 623 miliarde de dolari (conform NASDAQ citat de www.forbes.com).