Headlines

Nichita Stănescu și iubita de la ușă

Mai sunt persoane care-și amintesc de femeia care a dormit zile bune, într-un pat de campanie, la ușa apartamentului poetului Nichita Stănescu. Într-o lume cu femei sau bărbați isterici, cu toate intimitățile afișate în public, povestea vine ca o contrapondere și, de ce nu, ca o pastilă de înțelepciune.

Deja cunoscut și adulat, iubit și neînțeles, Nichita Stănescu a trezit sentimente aprinse în inima unei femei care îl dorea cu orice preț. Bineînțeles că situația a deținut toate ingredientele unui astfel de amor, din păcate, neîmpărtășit, tensiuni pe toate părțile. Nu numai Nichita era asaltat, dar și buna lui soție Dora. În plină situație tensionată, toată lumea din jur a sărit cu propuneri de ajutor. Să fie, sărmana îndrăgostită pusă la punct prin orice mijloc, cât mai categoric și dur cu putință, să fie chemată Miliția, să i se aplice ”anumite” corecții.

Reacția lui Nichita Stănescu avea să năucească pe toată lumea. Pentru că ”turbulenta” dorea doar să trăiască în prejma poetului, să respire din aerul său de geniu, acesta i-a propus să se mute într-un pat de campanie la ușa apartamentului său. În felul acesta era aproape de el, așa cum și-a dorit. Bineînțeles că s-au impus și condiții și anume aceea de a nu deranja pe nimeni, să stea cuminte acolo.

Și uite așa, mai bine de două săptămâni, toată lumea care venea la Nichita, trecea pe lângă o femeie care dormea pe un cap de campanie, la ușa acestuia, din prea multă dragoste. Din când în când Nichita se oprea, stătea blând de vorbă cu ea. Nimeni nu avea voie să o deranjeze. Femeia a fost fericită o vreme. Și-a adus mai multe perne, pături, și-a amenajat locul cât a putut de bine. Dar cine să reziste fără toaletă, fără condiții la infinit? În final a cedat și a plecat fericită că și-a îndeplinit visul. A trăit o perioadă lângă genialul său poet. Să fi strivit Nichita o asemenea iubire, fie ea și nebunească?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *