BlogHeadlines

IT&C, singurul domeniu rentabil în 2011. Cine sunt ”IT-iștii” din studiul Pwc?

Primele măsuri luate de companii la începutul crizei economice au fost de reducere a costurilor, la această categorie intrând și costurile salariale. Am observat mai multe tipuri de reduceri de costuri, începând de la disponibilizări masive și terminând cu reduceri salariale de genul ”30% din brut reduceri salariale pentru toți angajații”.

Departamentele de suport ca IT-ul, financiarul, resursele umane și juridicul au fost redimensionate în speranța optimizării, însă puțini manageri au avut viziunea unei redimensionări eficiente, de genul ”costuri operaționale mici, calitate maximă”.

Studiul PWC arată că în 2011 a crescut numărul de angajați la IT față de 2010. Adică, de la un IT-ist la fiecare 87 de salariați în 2010, la un IT-ist la fiecare 58 de angajați în 2011.

 

Ce înseamnă acest termen ”IT-ist”? Cine sunt ”IT-istii” și ce fac ei într-o companie?

IT-ul este un domeniu nelimitat iar un profesionist este specializat într-o anumită arie.  Binențeles, există o bază comună pentru toți IT-iștii adevărați, cu principii și fundamente sănătoase, cu termeni tehnici și bancuri siropoase, cu afinități pentru anumite soluții tehnice sau chiar producători, cu argumente pro și contra ce ne dau nopți albe. Eu cred că poți face performanță dacă de focusezi pe un domeniu mic de care să fii pasionat. Oamenii din afara IT-ului simt pasiunea și o îmbrățișează.

Termenul de ”IT-ist ” nu înseamnă numai helpdesk-ul. Helpdesk-ul este primul contact al angajatului cu IT-ul unei firme și cartea de vizită a departamentului. În afară de vedeta departamentului, și anume helpdesk-ul, mai există o față nevăzută de care foarte puțină lume știe și cu atât mai puțină lume înțelege cu ce se ocupă:

1. Programatorii – ei sunt un factor cheie în acești ani de criză economică. Ei construiesc sisteme software în care toată informația poate fi gestionată. Astfel, o companie cu un director general vizionar păstrează sau angajează un programator. Cu ajutorul aplicațiilor software dezvoltate de programatori, o companie se poate reorganiza, optimiza și, într-un final, eficientiza.

Voi scrie în curând în detaliu despre ei și produsele software esențiale oricărei companii.

2. Administratorul de rețea (Networking) – este cel responsabil de dezvoltarea și mentenanța rețelei. Toate companiile au server de email, de rețea cu foldere ce se ”văd” de pe toate computerele. Este o piesă vitală în orice firmă, indiferent că are serviciile externalizate sau nu. Administratorul de rețea pare nevăzut, dar există.  În ultimii ani, este responsabil și de clouding și virtualizare.

3. Administratorul de securitate (Security) – este cel responsabil de securitatea  rețelei și probabil cel mai cunoscut de către top management. El e cel care ne apără de crackeri http://descopera.info/ittech/hacker-sau-cracker/.

De obicei, funcțiile 2 și 3 sunt comasate într-un singur angajat, însă în companiile complexe și cu sedii multiple, sunt doi angajați cu funcții și taskuri distincte.

4. Manager de proiect –  identifică nevoile utilizatorilor și le traduce în termeni tehnici, programatorilor pentru a dezvolta programe software. În România, există un trend ascendent la acest capitol, tocmai pentru că nu există programe software personalizate (există câțiva producători mari care sunt mult prea scumpi pentru afaceri mici).

5. Analist ”business intelligence” – interpretează nevoile companiei și le traduce în propuneri de investiții în tehnologie.

6. Inginer de telecomunicații – se ocupă de call centere de tipul Cisco IPCC, de centrale telefonice inteligente, de telefonia IP.

7. Programatori Web 2.0 – sunt cei dedicați aplicațiilor social media. Pot face aplicații software de legătură între site-urile companiilor.

Acestea sunt unele dintre cele mai comune specializări IT în 2012. Binențeles, fiecare business are domeniul său de activitate, iar noi, ca specialiști, urmăm în primul rând linia de business.

Ce decizii au fost luate la nivel de IT și cum au afectat mersul afacerii? Au existat restructurări la IT în compania ta?
Lasă-mi un mesaj mai jos și-ți voi răspunde negreșit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *