Headlines

Islanda, povestită românilor de un islandez – ep. 2 – Reykjavik

Am aterizat prima dată la Reykjavik într-o zi din iulie. Plecasem de la București, unde erau 37 C,  în sandale și pantaloni scurți, iar la Paris, unde am făcut escala, era la fel de cald.  Zborul Paris – Reykjavik (Keflavik) a durat 3 ore. Am aterizat la Keflavik și, dintr-o dată, toată lumea din avion era îmbracată cu geci și căciuli. La Reykjavik, în iulie erau 9 grade Celsius. În plus, bagajul se rătăcise și l-am recuperat după 2 zile.

Drumul de la aeroport la Reykjavik trece prin câmpuri imense de lavă. Peste tot în Islanda vezi lavă și, după un timp, reușești s-o identifici: lavă veche, lavă nouă, lavă ce-a stat în apă etc. Pe mine Islanda m-a fascinat. Aveam senzația că sunt pe Marte.

Îi mulțumesc lui Reynir pentru timpul și dedicarea lui. La sfârșitul articolului, veți găsi poze făcute de mine la Reykjavik și împrejurimi.

Reynir Harðarson ne-a scris despre Reykjavik:

 

Reykjavik este capitala Islandei și cea mai nordică dintre capitalele lumii. Populația este de numai 120 000 de locuitori, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din populația țării. Aproape doua treimi din populația țării trăiesc în sau în jurul capitalei.

Primul colonist care a ajuns în Islanda a fost Ingolfur Arnarson. El și-a construit o fermă în Reykjavik in anul 874, dar numai în secolul XVIII localitatea a început să se formeze acolo. Până în secolul XVIII, Reykjavik a fost doar o fermă. Deci, nu veți vedea niciun castel medieval și nicio casă, în Reykjavik sau în oricare alt oraș al Islandei.

Toate casele și cladirile din Reykjavik sunt încălzite cu apa fierbinte din subsolurile Islandei, bine-cunoscuta energie geotermală – energia verde.

Numărul locuitorilor este mic, dar dacă ajungi în Reykjavik, să nu te aștepți să găsești nenumărate restaurante, teatre, librării, muzee, săli de concerte etc.  În schimb vei gasi ceva unic, ceva ce nu vei găsi în altă parte, Imagine Peace Tower (Turnul Păcii Imagine), ceea ce reprezintă o rază de lumină  care strălucește pe cerul nopții, din 9 octombrie până pe 8 decembrie, în fiecare an.

Turnul este format din 15 proiectoare în formă de prismă care se comportă ca niște oglinzi ce reflectă o coloană de lumină verticală pe cer de 10 metri. Turnul este construit în memoria lui John Lennon, fiind ideea lui Yoko Ono.  Zilele de 9 octombrie și 8 decembrie sunt zilele de naștere, respectiv ziua morții lui John Lennon. În fiecare an, Yoko Ono vine la Reykjavik să aprindă lumina turnului și finanțează bursa pentru pace Lennon-Ono.

După criza financiară din anul 2008, locuitorii Reykjavik-ului erau sătui de politicienii obișnuiți, astfel încât la alegerile municipale, un nou partid  format dintr-un alt fel de oameni a câștigat majoritatea voturilor. Rezultatul este că nou primar al capitalei Islandei, Reykjavik este un fost actor de comedie și anarhist, Jón Gnarr, ”quite a character”.  De exemplu, el participă anual deghizat la Parada Gay, iar anul acesta, a purtat un costum asemănator celor de la Pussy Riot. Și-a arătat astfel suportul pentru formația rusească.

Aproape o treime din populația tării participă la această paradă care celebrează drepturile omului și egalitatea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *