Headlines

Drumurile Transfăgărășan şi Transalpina se închid de la 1 noiembrie

Circulația pe DN 7C Transfăgărășan va fi închisă de joi noapte, 1 noiembrie, urmând să se redeschidă în 30 iunie 2013. Şoseaua face legătura între Muntenia şi Ardeal peste masivul Făgăraş, iar traficul rutier va fi închis între Bâlea Cascadă, județul Sibiu, și Piscu Negru, județul Argeș.  În perioada în care Transfăgărășanul este închis cei care vor să ajungă până la Bâlea Lac pot urca folosind telecabina, de la Bâlea Cascadă.

Sectorul de drum închis traficului va fi semnalizat cu panouri amplasate la intrările pe DN 7C, în comuna Bascov din judeţul Argeş şi în localitatea Cârţişoara din judeţul Sibiu, dar şi în alte puncte de pe şosea, iar porţile tunelului de la Bâlea Lac, care asigură legătura între judeţele Argeş şi Sibiu, vor fi închise şi blocate de drumari.

DN 7 C este un drum cu regim special, iar măsura închiderii circulaţiei a fost luată în fiecare an la început de noiembrie de către administratorul şoselei, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România, în condiţiile în care carosabilul nu poate fi deszăpezit pe timpul iernii, în zonă existând risc mare de producere a avalanşelor. Miercuri, 31 octombrie, stratul de zăpadă de la Bâlea Lac măsura doar 2 centimentri, dar în sezonul rece poate atinge chiar 5 metri.
Transfăgărăşanul este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri construite vreodată, devenit celebru în lumea întreagă după emisiunea filmată aici în 2009 de britanicii de la Top Gear.
Totodată, CNADNR a anunţat că începând cu 1 noiembrie va închide traficul şi pe DN 67C Transalpina pe sectorul cuprins între Rânca (kilometrul 34) şi Curpat (kilometrul 79,2). Decizia de a închide traficul survine pe fondul  condiţiilor meteorologice nefavorabile, iar deschiderea circulaţiei se va face imediat ce condiţiile atmosferice o vor permite.
Drumul naţional Transfăgărăşan cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m) şi este situat la cea mai mare altitudine din ţară, de 2.045 m. Proiectul, o ambiţie a dictatorului Nicolae Ceauşescu de a asigura un drum strategic printre munţi, a fost construit în patru ani, în intervalul 1970-1974.
Pe de altă parte, Transalpina este cea mai înaltă şosea din România, atingând un maxim de 2.145 de metri în Pasul Urdele.
Drumul, care leagă Oltenia de Transilvania şi care este considerat unul dintre cele mai pitoreşti din ţară, are o istorie de peste 2.000 de ani. Prima oară a fost construit de armatele romane, pavat cu piatră de către Regele Carol al II-lea după anii ’30 şi reabilitat de nemţi în al Doilea Război Mondial.
Deşi românii se plâng din cauza drumurilor proaste, Transfăgărăşan şi Transalpina fac excepţie de la regulă, sunt spectaculoase şi însoţite de peisaje pe măsură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *