Headlines

Cum arată viața unui investitor la bursă? Cristina Bogatu ne povestește

 Cum arată viața unui investitor la bursă?/

O cunosc pe Cristina Bogatu din clasa întâi. Am fost împreună la aceeași scoală generală. De fiecare dată când ne vedem, mă fascinează cu poveștile despre oameni, cifre și companii. Este o femeie frumoasă, educată și inteligentă, cu o carieră de invidiat.

Îi mulțumesc că a acceptat să scrie pentru descopera.info. Aștept părerile și întrebările voastre după ce citiți.

Mi-am dorit să lucrez pe cont propriu încă de când am terminat facultatea, dar au trecut niște ani până am acumulat ceea ce era necesar, adică bani și cunoștințe. Piața de capital am descoperit-o lucrând și trăind aproape de oameni care știau ce înseamnă, și pur și simplu m-am gândit că pentru mine ar fi un domeniu mai potrivit decât antreprenoriatul.

Așa am început investițiile la bursă, însă cu o strategie orientată pe termen lung și cu maxim de prudență, fără nici o legatură cu stilul speculativ despre care se vorbește în general.  

Bursa este ca jocul de noroc doar dacă o tratezi ca atare.  Însă dacă te axezi pe cumpărarea de acțiuni, faci activitatea cea mai simplă și mai sigură, prin care ajuți firmele să se finanțeze iar tu devii proprietarul unei mici părți din ele.  Dar sunt suficient de mulți care merg spre produsele derivate,  speculații  cu valută, uneori cu bani împrumutați, ceea ce este mult mai riscant; sunt rari speculatorii buni.  Lumea vrea adrenalină, dar mai bine ar căuta-o în altă parte…

Dacă îți este suficient să fii simplu acționar, poate că ai parte de mai puțină adrenalină, dar este multă solicitare intelectuală, ceea ce pentru unii este chiar mai interesant.

O zi obisnuită de lucru înseamnă să citești foarte mult, în primul rând despre firmele care te interesează, dar și știri din economie.  Este o cantitate enormă de informații și trebuie să ai capacitatea de a selecta ceea ce este important și să faci conexiunile între ele.  

O altă calitate foarte importantă necesară unui investitor este gândirea independentă, adică deciziile să nu fie influențate de mersul societății, al pieței, adică de ce gândesc și fac ceilalți oameni în general. Dar e o capcană aici: mulți oameni cred că au o gândire independentă, dar în realitate nu au. În ceea ce mă privește, cred că sunt o persoană independentă în toate sensurile, mi-e foarte natural să fiu așa. Nu este întotdeauna comod și util, dar am încercat să transform trăsătura aceasta într-un avantaj (de prea multe ori mi-a produs neplăceri, așa că era cazul să producă și ceva bun).

Nu este totul ușor și plăcut în a fi investitor, există și părți negative, de exemplu este o activitate foarte analitică și pe care o desfășori singur;  nu ai colegi, clienți, colaboratori, ca în situațiile când ești angajat sau antreprenor. Ca să nu te rupi complet de societate, ar trebui să iți construiești niște activități adiacente, profesionale sau nu, care să presupună contactul cu oamenii. Ne enervează de multe ori oamenii și am vrea să ne izolam de ei, dar este greu și nesănătos să facem asta.

Mai bine să învățăm să ii evaluăm și să avem așteptări scăzute; așa ne protejăm de surprizele neplăcute.  

Când este vorba despre valori și despre oameni, eu fac diferența între valorile morale autentice – care nu țin de o anumită epocă, țară, categorie socială, religie – și cele contextuale. Cel mai mult apreciez la cineva să fie o persoană cumsecade și cu o cantitate cât mai mică de egoism. Apoi urmează inteligența și apoi, umorul. În afară de oamenii cu aceste calități, mă interesează întotdeauna să cunosc pe cei care fac lucruri deosebite în viață, au niște activități, pasiuni interesante.

Pentru mine, să fac investiții este activitate profesională și pasiune. Îmi place ce fac, dar și rezultatul, faptul că devin acționar al unor firme. Mă refer la ele ca la “firmele mele” și întotdeauna îmi place când cumpăr un produs de-al lor, sau dacă-i văd pe alții cum cumpără.  Nu știu ce îmi rezervă viitorul, poate o să mai fac și altceva, de exemplu antreprenoriat, dar cred că voi fi întotdeauna (și) investitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *