Headlines

Cum am invatat sa ma bazez mai mult pe memoria mea si sa nu mai depind de tehnologie

Tehnologie sau memorie?! Majoritatea dintre noi folosim “memoria externa” in nenumarate moduri.

In ultimii ani toata viata mea s-a invartit in jurul agendei de pe laptop, “to do list-ului”, calendarului de pe Blackberry si, mai nou, imi pusesem pe birou si-o agenda de hartie. Mi-o daduse un partener si era foarte frumoasa, deci merita acest statut special.

Imi scriam in calendarul din Blackberry toate actiunile si toate intalnirile, programarile,  Cum am invatat sa nu mai depind de tehnologie si sa ma bazez mai mult pe memoria measedintele si concertele, inclusiv pranzul cu parintii mei din fiecare duminica (iar in timpul mesei, ce credeti ca aveam in mana? Da, verificam mesajele pe telefon sau agenda zilei).

In plus, intalnirile de serviciu in comun cu alti oameni, le adaugam in agenda de pe laptop, astfel ca puteam face confirmari si “tracking”, adaugam locatia sau chiar resursele necesare.

Ultimele doua vacante le-am petrecut mai mult cu Google Maps decat cu restul oamenilor, ca sa nu mai zic ca din orasele vizitate nu am cumparat nicio harta pe hartie. Toate obiectivele cautate, hoteluri, muzee, catedrale si biserici, restaurante, cafenele, parcuri de distractii, parcari etc., le-am gasit pe Blackberry.

Psihologii spun ca nevoile creierului uman sunt aceleasi ca ale muschilor. Daca il folosim de multe ori si in moduri potrivite, putem gandi mai profund si ne putem creste capacitatea de concentrare. Daca nu ne folosim creierul, capacitatea de-a gandi si de-a ne concentra se va deteriora pe zi ce trece.

Albert Einstein spunea acum 70-80 de ani: “I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots.”(Ma tem de ziua in care tehnologie se va suprapune pe umanitate. Lumea va avea atunci o generatie de idioti).

Am trait asa 10 ani, poate chiar mai multi. Acum doua luni am hotarat sa ma opresc. Iar rezultatul ma surprinde si pe mine. Am dat la reciclare agenda de hartie de pe birou, am sters agenda de pe laptop si am dezinstalat Google Maps de peste tot.

Am lasat doar calendarul de pe Blackberry unde notez doar intalnirile indepartate in timp, ca de exemplu, programarea la dentist de pe 29 ianuarie, ora 15 si o piesa de teatru de la sfarsitul lui februarie.

Primele zile au fost mai grele decat ma asteptam. Eram obisnuita sa verific de 50 ori pe zi agenda. Mi-am impus ca in fiecare dimineata sa tin minte 3 lucruri pe care trebuie sa le fac neaparat. Aceste 3 lucruri erau esentiale si m-am tinut de ele.

Dupa cateva zile, mi-am intrat in ritm si am inceput sa mai adaug la lista mea “din creier”. Atunci am realizat ca practica face perfectiunea. Cum am reusit sa tin minte multe detalii?

Am creat o poveste in jurul lucrurilor pe care trebuia sa le fac in acea zi, fixand mai intai cele 3 sarcini esentiale: oferta refacuta pentru clientul X, intalnirea de la pranz cu Y si sedinta de seara cu programatorii.

Treptat, am adaugat si restul detaliilor existente in vechile mele agende: nume de site-uri, nume de persoane, adrese, etc. Cred ca Google Map mi-a lipsit cel mai putin desi sunt un om care se orienteaza foarte greu. Problema am rezolvat-o folosind “GPS-ul uman”, adica intreband oamenii pe strada, asta ca tot imi place sa socializez.

Cel mai dificil a fost sa tin minte ideile noi care imi vin cat timp nu sunt la computer ca sa le pot pune in practica. Iar pentru asta trimit un email cuiva ce are legatura cu ideea mea si intreb ce parere are. Este tot un fel de scriere, dar macar nu e in agenda.

Pana la urma, relationezi cu un om, nu cu un computer. Pot sa gandesti si singur fara sa fii ajutat de-un smartphone.

Tot ce trebuie sa faci este sa incepi sa tii minte doar trei lucruri pe zi: sarcinile esentiale care nu pot si nu trebuie sa fie amanate. Si chiar daca uiti cate ceva, totul se reduce la a face putin, dar de foarte buna calitate.

Exploreaza continuu ce poti face si ce nu. Bazeaza-te pe tine, pe memoria si pe mintea ta.
Expune-te, iesi in fata, fa lucrurile cat de bine poti.

Lasa-mi un mesaj mai jos despre cum ai reusit tu sa nu mai fii dependent de tehnologie, de agende, de calendare digitale, etc.

6 thoughts on “Cum am invatat sa ma bazez mai mult pe memoria mea si sa nu mai depind de tehnologie

  1. Sincer, imi pare cam naiv articolul. Nu cred ca memoria functioneaza asa. Insa, cine este interesat cu adevarat de imbunatatirea memoriei, poate pleca , de exemplu de la “Harry Lorayne – How to develop a Super Power Memory”. Recomand aceasta carte cu toata increderea!

  2. Multumim pentru informatie; stiu cartea de care vorbesti si intr-adevar, merita citita.
    Este o carte complexa, spre deosebire de articolul de mai sus care are cu totul alt scop.

  3. Mie mi’a placut articolul, Anca, si cred ca o sa fac si eu ceva in sensul asta. Multumesc si Doamne ajuta!

  4. Pe mine nu ma intereseaza ce crezi tu, Ady, oricum …. pe cine ajuta credinta ta? Este interesant doar ca ai zis de carte. Cu siguranta ca Ana a descoperit un adevar si ne-a impartasit ca unor prieteni ce i s-a intamplat in realitate, asa ca ne exprimam recunostinta pt gestul frumos si urmam exemplul, respectiv de a verifica – testa acest lucru !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *