Headlines

Banii vorbesc la Cernavodă

Cernavodă

În 2007 a fost inițiat proiectul construcției a două reactoare nucleare la Cernavodă. Suma evaluată a fost de 4 miliarde de dolari, lucrările au fost estimate a se demara în 2010. Acest lucru nu s-a întâmplat însă pe fondul crizei economice.

Un alt motiv important l-a constituit și faptul că firmele CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie. Astfel, Ministerul Economiei deține 86% din firma de proiect, iar restul e deținut de Enel, ArcelorMittal România și Nuclearelectrica. Cernavodă

Ministerul Economiei nu a avut banii necesari pentru demararea construcției grupurilor 3 și 4 de la Cernavodă și nici nu a reușit să atragă alți investitori. Așadar, este așteptat un acționar majoritar care să vină și cu bani. Oricine este primit, de oriunde, numai să aibă și banii necesari.

Urmează ca în viitorul apropiat,  Guvernul să primească de la Ministerul Economiei un memorandum cu patru variante de continuare a proiectului celor două reactoare de la Cernavodă. Memorandumul prevede susținerea investiției cu actualii investitori, neapărat atragerea altora prin reducerea participației statului.

Decizia este luată ca urmare a faptului că ceea ce se prognozase în materie de venituri obținute din privatizări, adică 4,2 miliarde de lei, nu s-a obținut. În realitate, suma obținută de stat este de 1,4 miliarde. Finanțarea celor două grupuri trebuia să vină tocmai din aceste privatizări.

Grupul CEZ este o firmă importantă pe piața de energie electrică din Europa Centrală. Domeniile sale de activitate pornesc de la extracția de materii prime, generarea de energie, distribuție de energie și comercializarea de energie electrică și termică.

RWE este una dintre cele mai mari companii integrate de energie din Europa cu activităţi în electricitate, gaze şi petrol. Firma, pe lângă cele două reactoare, a mai renunțat la două proiecte ce prevedeau parcuri eoliene în județul Constanța, unul de 150 de MW și altul 68 de MW. Investiția ar fi fost de 600 de milioane de euro.

Iberdrola este o firmă spaniolă specializată în domeniul energiei eoliene. În Spania este lider în domeniul energiei electrice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *