Select Page

Aseară târziu a venit la mine prietena mea, Mirela Voicu. Își achiziționase de la Vodafone un network card 3G care nu funcționa pe laptopul ei. Așa că, a venit ”la doctor” cu laptopul și cu cardul. Deși cei de la Vodafone au asigurat-o că, dacă își activează sim-ul, îi va funcționa cu siguranță, uite că n-a avut acest noroc.

Am reușit până la urmă să îl instalez, însă doar după ce am vorbit cu suportul tehnic de la Vodafone. Ei l-au activat, ei mi-au zis unde să modific date în aplicație deoarece pe acel card, nu era totul corect configurat. Amândouă am ajuns la concluzia că un utilizator normal de calculator nu ar fi reușit singur.  Și-atunci Mirela îmi zice: ”Anca, cum ar fi putut un om normal să își instaleze singur? Ai vorbit cu ăla de la Vodafone în termeni necunoscuți pentru mine. De ce nu puteau să facă ceva foarte simplu și ușor de folosit? Tu îți câștigi banii că e plin de proști ca mine.”

Lucrurile nu stau chiar așa. Oamenii nu sunt nici vinovați, nici proști.

În România, computerele au intrat în viețile noastre acum 10-15 ani. Eram în facultate la cursul de comunicații când profesoara ne-a zis: ”Până în 1989, în România s-au achiziționat foarte puține echipamente în domeniul comunicațiilor și IT. Practic, nu însemna nimic că tot o țară subdezvoltată ramânea. După 1990, am avut voie să cumpărăm orice și de oriunde. Astfel, am achiziționat ultimele echipamente și tehnologii. La un moment dat, România avea cele mai moderne echipamente din întreaga Europă”.

După revoluție, România s-a deschis business-urilor în comunicații și IT. Primele semne de dezvoltare au fost în comunicații, însă nici IT-ul nu s-a lăsat mai prejos. Au venit companii internaționale cu produsele lor, au angajat români și foarte repede, am ajuns să fim așa cum suntem acum.

Pe piața IT există foarte multe sisteme și soluții. Nu există ”cea mai bună soluție”, ci există „cea mai bună soluție pentru mine și pentru businessul meu”.

Producătorii de software și hardware se luptă pentru supremație. Ei colaborează unii cu alții pentru binele comun, adică pentru perfecționarea sistemelor lor. Un produs cumpărat de utilizatorul final, fie că este consumator, fie că este companie, trece prin nenumărate filtre.

Un banal card 3G este compus din 2 lucruri evidente: partea fizică pe care o ținem în mână și partea software care face legătura cu computerul. Până și un amărât de card 3G conține hardware și software. El a fost proiectat de cel puțin 2 entități: compania de hardware și compania de software.

La acestea, se adaugă și compania producătoare a computerului. Cum știm că sunt multe companii producătoare de computere, ajungem să înțelegem cu ușurință de ce nu funcționează totul din prima.

Sunt sistemele perfecte? Nu, nu sunt perfecte. Companiile producătoare de software și hardware standardizează cât mai mult, însă de aici până la ”a nu avea nicio problemă” este cale lungă.

Oamenii crează sisteme, oamenii le întrețin și toți sunt importanți în acest lanț al progresului tehnologic. Da, a apărut o nouă meserie în ultimii 10-15-20 de ani, aceea de inginer IT sau tehnician IT sau ”IT-ist”.  Însă ea a apărut în urma progresului societății, în general, și al României, în special.