Stiinta

Zborul pe Lună datorat unui român, Gheorghe Botezatu

Gheorghe Botezatu este un inventator român care a studiat traseele Pământ-Lună-Pământ și a realizat un mare număr de calcule privind variante de traiectorii probabile. Ulterior, calculele efectuate de Botezatu au fost consultate la pregătirea programului american de cercetare a spațiului cosmic – Apollo.

Gheorghe Botezatu s-a născut la Iași în 1883. Studiile liceale le-a făcut în orașul natal, iar pe cele universitare la “Al. I. Cuza”. Și-a continuat studiile în Rusia, la Petrograd, absolvind facultățile de Matematică și Științe Naturale. Doctoratul l-a luat la Sorbona, fiind creditat ca primul om cu o lucrare de acest gen în domeniul aviației (“Étude de la stabilité de l’aéroplane” – 1911).

Întors la Iași a început primele calcule care aveau să-l includă în lumea iluștrilor inventatori. Nu a rămas mult în capitala Moldovei și a emigrat în SUA.  I s-a oferit un post de director al Laboratorului de Aerodinamică și de profesor, ambele  la Universitatea din Dayton, Ohio. Ulterior, în ianuarie 1921 a semnat un contract cu Armata Statelor Unite pentru care s-a obligat să construiască unul dintre cele mai mari elicoptere din acea vreme. După ce a semnat contractul, americanii i-au oferit un salariu de 10.000 de dolari pe an. Pentru a nu-i tulbura pe constructori și a-i ține deoparte pe curioși, proiectul a fost  “secret”. Cu toate acestea, piloții de încercare din baza unde se construia elicopterul au zburat pe deasupra hangarului pentru a vedea “minunea”, lucru care îl infuria pe Botezatu, care îi înjura și le arăta amenințător pumnii.

În 1922 și 1923, “Caracatița zburătoare”, cum a fost denumit elicopterul, a zburat cu succes de mai multe ori, deși la altitudine mică și pe distanțe scurte, prima oară la 18 decembrie 1922 (două minute, la înălțimea de 1,8 m) și apoi la 19 si 23 ianuarie 1923 (la înălțimile de 1,2 m și, respectiv, de 1,8 m, având și doi pasageri la bord).

Elicopterul lui Botezatu era original: avea patru motoare de ridicare, fiecare având șase palete. Cântărea 1.678 de kilograme, iar diametrul paletelor avea 8,1 metri.

Muzeul Național al Aerului și al Spațiului dinWashington expune și astăzi părți din elicopterul său.

 

[flagallery gid=2 name=Gallery]

 

One thought on “Zborul pe Lună datorat unui român, Gheorghe Botezatu

  1. oare cati”romani” (politicieni si asa zisi mari patrioti) au auzit macar despre acest om(daca as fi zis” nume ” toti ar fi spus ca au auzit de Botezatu); cati romani stiu cine afost acesta si altii precum Herman Obert; Gheorghe Bastan ,Smaranda Braescu sau care este descoperirea lui Traian Vuia sau al lui Henri Coanda?(asta ca sa vorbim doar despre romani din domeniul aeronauticii)
    bine ca se mandresc altii cu realizarile marilor romani(Brancusi.Ionesco,etc) iar noi de cate ori avem ocazia ne hulim singuri.
    felicitari pentru eseu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *