Stiinta

Un român genial, 15 tineri geniali și un robot care a uimit lumea

Roboscan 1M este robotul românesc care a câștigat Marele Premiu de la Salonul Internaţional de Invenţii  de la Geneva în 2009.

Invenția a fost realizată de către firma românească MB Telecom. Meritul îi aparține lui Mircea Tudor care a adunat lângă el niște tineri la fel de geniali și împreună cu ei a realizat această măreață performanță.  

RoboscanRoboscan 1M este singurul sistem din lume, utilizat de către o singură persoană, care asigură protecţia totală a operatorilor împotriva radiaţiei ionizante produsă de sistemele de radiografiere.  Noutatea este că operarea se face de la distanță.

Mircea Tudor a terminat Facultatea de Drept de la Universitatea „Transilvania” din Braşov. Această performanță se datorează și faptului că a absolvit Liceul de Electronică din Bucureşti, fiind atras de tehnică încă din copilărie.

În 2004 a început acest proiect cheltuind pentru realizarea robotului aproximativ 60 de  milioane de euro.

15 tineri geniali specialiști în fizică nucleară, electronică, informatică, telecomunicaţii, hidraulică, mecanică şi calcul cu element finit au avut norocul de a profesa în România pentru că Mircea Tudor i-a angajat pentru realizarea sistemului Roboscan.

Cei 15 tineri sunt: Constantin Sima, Adrian Bîzgan, Emil Mieilică, Andrei Iacobiţă, Cristian Grechi, Răsvan Ionescu, Cristi Preoteasa, Adrian Oşvad, Alina Stroe, Tiberiu Iosif, Daniel Ionescu, Ionel Chiriţă, Mihai Spătărescu, Sergiu Semenescu, Cristian Teodorescu.

Primii care s-au arătat interesați de invenție au fost elvețienii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *