Stiinta

Singurul rege inventator

Thailanda rămâne o țară de legendă.

Singurul rege inventator Thailanda
Majestatea Sa Regele Bhumibol Adulyadej

Se cunosc multe despre ea, în special despre turismul sexual. Ceea ce nu se știe este că vechiul Siam are ca rege pe singurul monarh inventator din lume. Majestatea Sa Regele Bhumibol Adulyadej a petrecut 60 ani căutând metode pentru a ajuta pe poporul său să aibă o viață mai bună. Puțini știu că în anul 1993, Majestatea Sa a devenit  primul monarh din lume care domnea care a primit un brevet de inventator, pentru un aerator, model de RX-2, folosit pentru a adăuga oxigen la iazuri. Un model mai târziu, RX-5, a fost brevetat în 2001.

Majestatea Sa Regele a inventat aparate pentru tratarea apelor uzate și au fost înregistrate la Departamentul de Proprietate Intelectuală, Ministerul de Comerț. Primul patent, numărul 3127, a fost acordat la 2 februarie 1993 pentru invenția sa, care este menționată ca “Chaipattana Aerator, modelul RX-2.” Aeratorul Chaipattana este o mașină cu zbaturi-roți în formă de o geamandură plutitoare, care ajută introducerea de oxigen în apă. Acesta a fost premiat cu premiul întâi de către Consiliul Național de Cercetare din Thailanda, la 22 iulie 1993.

La opt ani după ce Maiestății Sale i-a fost acordat primul brevet, Regeneratorul  său a primit un nou brevet cu numărul de brevet 10304. Este vorba de “Aeratorul Chaipattana, modelul RX 5C”. Această invenție este un prototip al “Royal 5C experiment.” un dispozitiv mecanic de oxidare pentru utilizarea in tratarea apei.

Ziua de 02 februarie a fiecărui an este celebrată în Thailanda ca Ziua Națională a inventatorilor. Celebrarea zilei este menită să-și onoreze Majestatea Sa Regele, care este recunoscut ca un model pentru inventatorii thailandezi. Pentru a marca această ocazie, Consiliul National de Cercetare din Thailanda prezintă în fiecare an, premii pentru inventatorii cu invenții importante.

În 2008 la manifestarea a fost patronata de Regele Thailandei, la Bangkok Asociația  Inventatorilor din România și inventatorii români au obținut un grandios succes, surclasând toți participanții din cele cinci  continente:

– trei Cupe acordate de Consiliul Național pentru Stiință și Tehnologie
1. Frigioiu Romeo- Galați
2.Adrian Plesca- Iași
3.Mircea Pop- Târgu Mureș

– trei Premii Regale:
1.Igor Peev, Carmen Ponoran- Cluj Napoca
2.Racolta Emil, Hodrea Marta- Cluj Napoca
3.Octavian Plesa-Targu Mures

Marele Premiu „The Winner”  acordat de Primul Ministru al Thailandei pentru Dr. Octavian Plesa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *