Stiinta

II. Descoperirile umanității – Ultrasunetele și ecografia

Ecografie

În medicină, se folosesc mai multe tipuri de tehnologii care contribuie la menținerea sănătății la niveluri optime. Aceste tipuri de tehnologii evoluează în mod regulat, astăzi fiind disponibile metode care acum câțiva ani păreau doar niște vise. Un exemplu de tehnologie medicală sunt și ultrasunetele ce au fost introduse în medicină în ultimii acum aproximativ 70 de ani.

Ce sunt ultrasunetele? Ultrasunetele sunt unde sonore cu frecvență de ordinul Mega Hertz (20 KHz – > 150 Mhz) care nu pot fi percepute de urechea umană. Ultrasunetele ajută medicii să diagnosticheze și să trateze pacienții, în foarte multe cazuri fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Sunt folosite în medicină din anii `40, inițial cu scop terapeutic, apoi au început a fi folosite cu scopul de a diagnostica. Ecografia este rezultatul utilizării ultrasunetelor în tehnologie.

Ecografie
Ecografie cu ultrasunete

 

Ce este o ecografie? Ultrasunetele, atunci când sunt utilizate medical, sunt folosite pentru a vedea ceeea ce este în interiorul corpului fără a deschide corpul uman. Toți mușchii, tendoanele și un numar mare al organelor interne pot fi observate cu acest tip de tehnologie. De asemenea, se pot observa și alte tipuri de obiecte din interiorul corpului uman care nu aparțin acestuia. Cele mai cunoscute tipuri de ecografii au la bază ultrasunetele: obstetricală, fetală, prenatală,  mamară, Doppler, ecografii 2D, 3D, 4D etc. Practic, un dispozitiv ecografic emite ultrasunete în corpul nostru și calculează timpul în care aceste ultrasunete se întorc înapoi în dispozitiv.

Ecografia este considerată SIGURĂ, indiferent de aparatul utilizat, de durata sau de frecvența utilizărilor. Imaginile pe care ecografia le oferă sunt obținute prin propagarea ultrasunetului prin diverse țesuturi de densități diferite: piele, mușchi, lichid, membrane, sânge etc.

Cea mai populară modalitate de utilizare a ultrasunetelor este ecografia prenatală. Medicul poate vizualiza corpul mamei și observa fătul din stadii incipiente. Ecografia 2D reprezintă o secțiune printr-o anumită zonă a corpului bebelușului, este alb-negru și prezintă doar două dimensiuni, x și y (axele geometrice). Acest tip de ecografie este folosit de medicul specialist.

La ecografia 3D putem evdea și planul z cu ajutorul căruia vedem imaginea în relief. Practic, peste imaginea de la ecografia 2D se suprapune și planul z.

La ecografia 4D apare a patra dimensiune, și anume timpul. În acest mod, vedem imaginea în timp real.

Ecografia este foarte frecvent folosită pentru a detecta eventualele probleme ale vaselor periferice și din interiorul inimii. Medici chirurgi cardiologi pot observa înainte de operație ce se întâmplă în interiorul inimii, cum este aceasta vascularizată, ce depozite de grasime există, valoarea fluxurilor sangvine, dacă există blocaje etc. Ei pot interveni să spargă cheagurile de sânge sau să le filtreze, în funcție de starea pacientului. Ecografia Doppler permite analizarea inimii, dar și a fluxurilor de sânge din artere și vene.

Pe măsură ce tehnologia ultrasunetelor se dezvoltă, ne putem aștepta și la alte modalități de utilizare în medicină. Aparatele ecografice sunt dispozitive comune în cabinetele medicale și fac parte din protocolul de diagnosticare al multor tipuri de afecțiuni. În plus, dispozitivele apărute în ultimii ani pot avea și scop terapeutic, ca de exemplu ghidarea unui ac pentru o puncție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *