Stiinta

I. Descoperirile umanității – Curentul electric

Curentul electric

Să ne imaginăm o lume în care nu aprindem lumina, nu folosim un calculator și nici un telefon mobil.

Astfel trăiau oamenii acum mai bine de 100 de ani, înainte să fie descoperită electricitatea. Primii care au vorbit în istorie despre electricitate au fost grecii acum 2000 de ani. Ei au observat că frecarea blănii de chihlimbar provoacă atracție între cele două.

curent electric
William Gilbert

În anul 1600,  fizicianul englez William Gilbert (24 mai 1544 – 30 noiembrie 1603) a introdus termenul ”electric”, provenit din grecescul ”elektron” ca să identifice forța apărută între două obiecte care se freacă unul de celălalt. Obiectele folosite de Gilbert au fost un chihlimbar și un magnet, înregistrând astfel pentru prima dată cuvântul ”electric” într-un raport despre teoria magnetismului.

Se spune că în anul 1752, Benjamin Franklin (17 ianuarie 1706 – 17 aprilie 1790, SUA)  a făcut un experiment celebru zburând pe timp de furtună puternică cu un zmeu de mătase în vârful caruia infipsese o cheie de fier. Când a fulgerat, o mică scânteie a sărit de la cheie la încheietura mâinii sale. Experimentul a dovedit mai târziu teoria lui Franklin însă a fost foarte periculos, el putând fi ucis de fulger. Această descoperire a indus ideea că lumina și electricitatea au o legătură foarte strânsă, ducând mai târziu la inventarea paratrăsnetului. Figura lui Benjamin Franklin este pusă la loc de cinste pe bancnota americană de 100 de dolari.

În anul 1786, Luigi Galvani, un profesor italian de medicină a observat că piciorul unei broaște moarte zvâcnește violent atunci când este atinsă de un cuțit de metal. El a crezut că mușchii broaștei sunt purtători de electricitate.

În 1792, un alt om de știință italian Alessandro Volta l-a contrazis pe Galvani spunând că factorul principal al descoperirii este atingerea celor două metale: cuțitul și tava de metal pe care era întinsă broasca. Volta a demonstrat că, atunci când vorbim despre umiditate între două metale diferite, se crează electricitate. Acest fenomen l-a condus la descoperirea primei baterii electrice, pila voltaică, confecționată din foi subțiri de cupu și zinc, separate de un carton umed (de aici vine și numele unității de măsură, Voltul).

În acest mod, un nou tip de energie a fost descoperit, numită energie electrică, care curge în mod constant ca un șuvoi de apă, în loc de descărcare într-o singură scânteie sau șoc (ca în cazul descoperirii lui Benjamin Franklin).

Michael Faraday

Un mare aport la teoria electricității a avut-o însă englezul Michael Faraday (Newington, 22 septembrie 1791 – Londra, 25 august 1867). El a descoperit că, atunci când pune un magnet într-o bobină de fire de cupru, un mic current electric curge prin fire. Este prima metodă de generare a energiei electrice prin intermediul mișcării într-un câmp magnetic.

Sir Joseph Swan (31 octombrie 1828, Pallion, Marea Britanie – 27 mai 1924) a inventat lampa cu filament incandescent (becul) deși multe cărți și publicații îl dau ca inventator pe binecunoscutul Thomas Alva Edison (11 februarie 1847 – 18 octombrie 1931), cetățean și om de afaceri american.  Edison a înregistrat invenția la US Patent Office (singura autoritate americană de invenții recunoscută) pe baza unui design al lui Swan făcut cu zece ani mai devreme. Când a aflat, Swan l-a dat in judecată pe Edison și a câștigat. US Patent Office i-a invalidat brevetul lui Edison și l-a obligat să-l ia pe Swan partener în compania sa. Împreună au reușit să dezvolte un sistem de iluminat electric care conținea toate elementele necesare pentru a folosi practic, în siguranță și economic incandescența luminii. Swan și Edison au reușit împreună să ilumineze pentru prima dată in istorie o stradă cu lămpi electrice, sau becuri. S-a întâmplat în septembrie, 1882 la New York.

Nikola Tesla ( 10 iulie 1856, Smiljan Lika, Croația – 7 ianuarie 1943, New York) este considerat ”părintele” dispozitivelor wireless din ziua de azi. Tesla a patentat motorul de generare a curentului alternativ și se pare că i-a vândut invenția lui George Westinghouse (care l-a și angajat). La 30 de ani a emigrat în America și a fost angajat la compania lui Thomas Edison. Nu s-a înțeles cu Edison revoltându-se față de modul în care acesta din urmă conducea cercetările științifice, și-a dat demisia și s-a hotărât să lucreze pe cont propriu. În 1891, după succesul sistemului său bazat pe curenți alternativi, Tesla realizează transformatorul care îi poartă numele în prezent. Acest transformator permite obținerea unor tensiuni cu valori de pâna la câteva milioane de volți.

În anul 1895, devenea operațională la Cascada Niagara, prima hidrocentrală de curent alternativ din lume. Obținerea electricității se face prin convertirea sursei de energie, ca de exemplu căderea apei (în cazul hidrocentralelor).

George Westinghouse (6 octombrie 1846 – 12 martie 1914) a fost un inginer antreprenor american și pionier în industria electricității. Westinghouse a fost rivalul lui Thomas Edison în dezvoltarea și implementarea sistemului american de electricitate. În 1911, Westinghouse a primit medalia AIEE (American Institute of Electrical Engineers) Edison pentru ”realizări meritorii în dezvoltarea sistemului de curent alternativ”.

James Watt (19 ianuarie 1736 – 19/25 august 1819) a fost un matematician, inventator și inginer scoțian. A inventat camera de condensare a aburului, fiind inventatorul și deținătorul de patent al locomotivei cu abur. Descoperirile lui Swan, Edison și Watt, toate cuplate și luate ca un tot unitar, au dus la sisteme complexe de generare a electricității pe scară largă. Vorbim, în principal, de generatorul dezvoltat de Swan și Edison, și de motorul cu aburi al lui Watt. Invențiile lui Watt în domeniul motoarelor cu aburi au fost patentate începând cu 1769, dând, de altfel, și numele unității electrice a puterii, Watt-ul (de exemplu, un bec de 100 de W).

Andre Marie Ampere (20 ianuarie 1775 – 10 iunie 1836) a fost un fizician și matematician francez, fiind considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului. Stabilește expresia matematică a forței electrodinamice (1820), fiind una dintre legile de bază ale electrodinamicii. Tot el stabilește și prima teorie a electromagnetismului prin legea circuitului magnetic, lege care stabilește legătura dintre câmpul magnetic și curent. Ampere a dat și numele unității de masură pentru intensitatea curentului electric.

George Ohm (16 martie 1789 – 6 iulie 1854) a fost un fizician și matematician german. Plecănd de la descoperirile lui Ampere, George Ohm a scris în 1827 o carte celebră ”Circuitul galvanic investigat din punct de vedere matematic”. În această lucrare el stabilește legătura între intensitatea (I), tensiunea (U) și rezistența (R) dintr-un circuit electric, dând astfel naștere la ”Legea lui Ohm”. La acea vreme, teoria lui a fost primită cu răceală de oamenii de știință nemți, însă ea a fost premiată în Marea Britanie cu Medalia Copley în 1841.

Ți-a placut articolul? Ce subiecte te interesează? Lasă-mi un mesaj mai jos.

 

 

6 thoughts on “I. Descoperirile umanității – Curentul electric

 1. Este foarte bun articolul. L-ati scris scurt si la obiect.
  Tesla a fost adoptat imediat de America. El a fost la cutite cu Edison, marele om de afaceri care a incercat sa-l fure si pe George Westinghouse.

  1. Nikola Tesla a fost foarte talentat. De numele lui se leagă și alte invenții, ca de exemplu primul radiotransmițător, undele gravitaționale și bobina Tesla.

   El a ținut să-i dovedească lui Edison superioritatea curentului alternativ față de cel continuu. A și reușit, de altfel.

   1. Mai un mic comentariu , lui Nicola Tesla ia părut rău pentru invenția sa despre curentul alternativ că sa grăbit să o pună în practică . Este al tip de curent , cel pulsatoriu mult mai bun ca cel alternativ , după declarația lui NICOLA TESLA . Răul a fost făcut și nu a mai putut să-l repare .

 2. super interesant,dar incomplet-mai sant cateva date in ceea ce priveste inventarea curentului electric-ca Antonio Pacinotti un fizician cu un tata fizician ,care preda in Pisa-Italia care a inventat si deasemenea produs primul generator de curent din lume dupa principiul Faraday,1841.Iar aici este controversa cine a inventat,cine a copiat,a fost o inventie simultana?
  astept si eu comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *