Stiinta

Băncile confundă riscul cu incertitudinea

”Băncile confundă riscul cu incertitudinea”, spune Gerd Gigerenzer, psiholog la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană din Berlin.

Pe data de 4 octombrie 2012 a avut loc la Washington întâlnirea oamenilor de știință din America și Germania “Calcule cu risc de catastrofă”.
”Estimările anuale ale valorilor monetare din decembrie 2001 până în decembrie 2010, care au fost ghidul de investiție al băncilor au ratat în nouă din zece cazuri”, spune Gerd Gigerenzer. Băncile au prezis incorect soarta dolarului și a euro, în anii premergători, în timpul și după recenta criză financiară.
Gerd Gigerenzer a descris descoperirile sale și încearcă să găsească soluții pentru a măsura probabilitatea de calamități financiare, dezastre naturale și alte catastrofe.
”E greu să prezici valorile monetare mai rău decât au făcut-o băncile”, “Persoane foarte bine plătite au făcut previziuni lipsite de valoare” a spus Gigerenzer. Problema, a afirmat Gigerenzer, este faptul că cei mai mulți economiști și modelatori de risc nu fac distincție între risc și incertitudine. Modelele economice presupun că lumea financiară constă dintr-o sumă a riscurilor cunoscute, care pot fi calculate pe baza comportamentului anterior al piețelor bursiere și al altor elemente ale sistemului monetar. Dar regulile de incertitudine în lumea financiară reală, unde riscurile nu pot fi cunoscute în prealabil din cauza unui complex de factori, declansează pericole noi și acțiuni improbabile, neluate in calcul anterior.

”Într-un mediu incert, trecutul este un ghid nedemn de încredere pentru viitor”. “Să confunzi riscul cu incertitudinea a fost una dintre cauzele crizei financiare”, a adăugat Gigerenzer.
Gigerenzer a obținut date privind previziunile anuale ale monedei de la 22 de bănci internaționale, inclusiv JP Morgan, Bank of England, Bank of America și Deutsche Bank. Predicțiile pentru fiecare an erau destul de aproape de valorile dolarului și euro din anul anterior. Gigerenzer și colegii sai au constatat că metodele euristice simple de decizie, sau reguli ale degetului mare, pot lucra mai bine decât calculele complexe atunci când se navighează domenii incerte.
Modelatorii de risc financiar de la reuniune au recunoscut eșecurile din trecut ale creațiilor lor matematice, dar au și descris eforturile de a consolida abordarea actuală.
Economistul Brenda González-Hermosillo de la Fondul Monetar Internațional din Washington, DC, a declarat că ea și colegii ei au început dezvoltarea unui set de instrumente statistice pentru a prezice viitoarele crize financiare bazate pe analize complexe ale ratelor de schimb valutar, circulația banilor în/din diferite țări și de alți factori.
Gigerenzer a deplâns acest fapt: “Avem nevoie de curajul de a căuta soluții robuste, simple, care pot consolida un sistem fragil financiar”.

Gigerenzer lucrează cu economiștii de la Banca Angliei pentru a dezvolta un algoritm de tip ”arbore în trei pași”. Acest algoritm evaluează riscurile financiare curente în trei etape, spre deosebire de măsurile tradiționale, care calculează riscuri financiare din surse de date multiple.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *