Select Page

Lucrez în IT de 11 ani. Primii 9 ani am fost angajată la Realitatea – Cațavencu, din care 4 ani și jumătate am avut funcție de execuție la helpdesk & user support și ultimii 4 ani și jumătate în poziție de management. Am condus departamentul IT care a avut, în perioada de glorie a grupului, 30 de angajați, toți băieți.

Oamenii erau obișnuiți cu mine și nu li se părea nimic anormal. În schimb, cei ce veneau din afară erau ușor surprinși. Mi-l amintesc pe Toni Teau, directorul financiar care, facându-mi cunoștință cu cineva din afară la o întâlnire, a adăugat: ”toata lumea are băieți la IT, noi avem o fată”.  Dar o să povestesc altădată despre experiențele mele legate de acest lucru.

De doi ani sunt pe cont propriu, tot în IT și nu mă văd făcând altceva. E vorba de pasiune.

Cei care lucrează în IT pot fi absolvenți de Matematică-Informatică sau de Politehnică. Cel mai des întâlniți sunt oamenii cu Automatică, sau Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. Foarte mulți dintre cei care lucrează în IT nu au studiile terminate. Sunt doar absolvenți de liceu.

Trăsătura comună a celor din IT este structura minții. Toți gândim logic, chiar matematic. Pentru mine, toată viața e matematică. Stau la semafor și număr liniile de vopsea din care e formată zebra, mă gândesc cum s-ar putea demola 2-3 case ca să poți lungi o stradă doar ca să fie perpendiculară pe o alta, ziua are 24 de ore din care 8 dorm, 10-12 muncesc, 2 fac sport și restul aleg. Totul dă un număr, există doar alb și negru, merge sau nu merge, totul sau nimic.  Mă derutează incertitudinea și ce nu e fix.

Cei care fac performanță în IT sunt cei pasionați de IT. Asta înseamnă că stăm ore în șir în fața calculatorului și studiem, citim, testăm, instalăm și rezolvăm.  Calculatorul e obiectul muncii noastre, nu vioara. Din păcate, aici cred că se rupe relația cu ce se-ntâmplă în exterior. Petrecem foarte mult timp în fața calculatorului și neglijăm socializarea.

De aceea, cei mai mulți oameni din IT au foarte puțini prieteni și prietenii lor sunt, de obicei, tot din IT.

Ceilalți oameni au meserii care îi obligă să socializeze. Fie că ești profesor, doctor, preot, avocat, jurnalist, inginer constructor, psiholog, PR, vânzător, economist etc. ești, practic, în mijlocul oamenilor. Și obligat să relaționezi.

Cunosc foarte mulți oameni de IT și am și angajat mulți. Îi citesc rapid. Cât am stat la Chișinău pentru Publika TV am cunoscut vreo 100 dintre care am angajat vreo 20-25. La Realitatea am angajat nenumărați. Pot spune că atunci când recrutez oameni pentru IT, nu îi recrutez, în principal, pentru ce cunoștințe IT au, ci pentru ce sunt: adică, cei 7 ani de-acasă și cum relaționează cu utilizatorii.

În partea a doua, voi scrie despre ce se-ntâmplă cu departamentul IT în companii.

Acum aștept părerile voastre mai jos. Neapărat să-mi lăsați un mesaj, scrieți-mi ce experiențe ați avut cu IT-ul în compania în care lucrați.