Select Page

Săptămâna trecută am avut drumuri de făcut prin țară. Am avut foarte multă treabă și, deși am fost contra cronometru, am ales, ca de obicei, să înnoptez la pensiuni din jurul orașelor și nu la hotelurile din interiorul orașelor. Asta ca să simt spiritul românesc adevărat.

La una dintre pensiuni am întâlnit băiețelul de 12 ani al menajerei. Trecea în clasa a șaptea și locuia împreună cu părinții în vârful unui deal. Până în clasa a șasea inclusiv a avut numai 10 la matematică. Își dorea enorm un computer ca sa aprofundeze, însă părinții de-abia aveau bani de mâncare.

Gândul m-a dus imediat la ultima performanță extraordinară a elevilor români și anume locul 1 la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (21-25 iunie 2014) de la Ohrid, Macedonia.

M-am întrebatRaspberry Pi - sala de clasa cum ar putea fi ajutat un asemenea copil. Da, suntem săraci, dar există soluții.

Raspberry PI este un computer de 35 de dolari.

Este de mărimea unei card, cu dimensiunile de 85.6 mm X 56 mm X21 mm si cântărește 45 g. Acesta se leagă la un monitor sau TV și o tastatură și poate fi folosit ca un computer obișnuit la prezentări Powerpoint, tabele Excel, documente Word, jocuri, navigare pe internet etc. Poți adăuga camera foto/video, iar la sfârșitul anului 2014 îți poți adăuga și touchscreen-ul.

Raspberry Pi poate înregistra (record) și reda (play) H.264 (mp4, mkv). Sunetul este suportat standard sau prin HDMI.

De ce este atât de ieftin – Fundația Raspberry Pi este o organizație de caritate în care nu se pot cumpăra acțiuni. Se auto-finanțează prin donații sau achiziții de echipamente Raspberry Pi.

Raspberry PI model BExistă două modele de Rasberry Pi:
– modelul A costă 25 de dolari, are un port USB, are 256 MB RAM și nu are port de rețea (Ethernet/LAN).
– modelul B costă 35 de dolari, are două porturi USB 2.0, are 512 MB RAM și are port de rețea (Ethernet/LAN).

La aceste prețuri se mai adaugă prețul unui card SD de minim 8 GB (între 5 – 20 dolari).

Ce sistem de operare folosește?
NOOBS înseamnă New Out of Box Software și este metoda de instalare recomandată chiar dacă nu ai niciun fel de experiență la computer sau Linux. Video aici: http://www.raspberrypi.org/help/noobs-setup/

Pentru a funcționa, ai nevoie de un card SD. Există două variante: ori cumperi un card SD preinstalat cu system de operare de aici (http://swag.raspberrypi.org/products/noobs-8gb-sd-card), ori cumperi un card SD și instalezi singur sistemul de operare.  Există mai multe sisteme de operare: Raspbian, Pidora, Openelec, Raspbmc, Risc OS, Arch Linux http://www.raspberrypi.org/downloads/

Poți rula Windows 8 pe un Raspberry Pi? Nu, nu se poate. Chiar dacă Microsoft a decis să investească în Raspberry Pi, acest lucru nu este posibil. Este din cauza resurselor limitate de processor și memorie ale Raspberry Pi. Și probabil nici cu Android nu va merge.

De unde se poate cumpăra – Poți cumpăra un Raspberry Pi direct de la producător de aici http://swag.raspberrypi.org/ sau de la distribuitori de aici http://www.element14.com/community/community/raspberry-pi, http://uk.rs-online.com/web/generalDisplay.html?id=raspberrypi

Tot pe siteul oficial găsești documentația completă. Raspberry Pi reprezintă o resursă remarcabilă care se folosește la nivel internațional pentru a preda, învăța și crea.

Raspberry Pi - teach learn makeAcest echipament este o alternativă viabilă pentru copiii inteligenți, dar care nu au posibilități financiare. Este deja un mare progres la nivel social, ca să nu mai spun că este o idee minunată de cadou pe care îl poți face și tu 🙂

Dacă ai întrebari, nu ezita să le scrii într-un comentariu în josul articolului sau pe email la contact [at] descopera.info

Sursa: http://www.raspberrypi.org/