Select Page

”GREAT fireWALL OF CHINA” sau ”Marele zid chinezesc” este un proiect de cenzură și supraveghere la nivel informatic inițiat și operat de Ministerul Securității Publice din China.

În anul 1994 internetul a ajuns în China ca o consecință firească a economiei de piață. În anul 1998, Partidul Comunist din China a început să se teamă realizând forța acestei rețele care nu putea fi controlată de elitele partidului. În același an a fost lansat proiectul cu denumirea oficială ”Scutul de aur” (Golden Shield). Acest proiect este însă foarte cunoscut datorită numelui de ”Great Firewall of China”.

Obiectivele principale erau să interzică propaganda, să instaureze cenzura, să monitorizeze conținutul online și să manipuleze opinia publică. Se spune că aproximativ 30 000 de persoane se ocupă de aceste monitorizări și cenzuri, iar prețul de început al proiectului era de 1 miliard de dolari. Repet, nu există cifre oficiale.

Nu o să intru în detalii tehnice ci o să facem un exercițiu de imaginație a ceea ce înseamnă ”Marele zid chinezesc – în varianta IT”. Să ne imaginăm că petrecem o săptamână în China, pornim computerul și  vrem să citim știri, să căutam informații sau să socializăm.

Aici apare prima restricție: nu avem acces la toate site-urile deoarece sunt blocate. Conform Partidului Comunist din China, sunt interzise site-urile ”cu conținut superstițios, pronografic, unde se fac referiri la violență, jocuri și alte informații dăunătoare”. Site-urile cu conținut politic sunt foarte des cenzurate, ca de exemplu cele referitoare la independența Tibetului și Taiwanului sau mișcarea Tuidang. Ocazional sunt blocate site-uri ca BBC News, Yahoo! Hong Kong și Voice of America.

În 2008 site-ul de știri www.realitatea.net nu era accesibil din China. Era în timpul Olimpiadei când m-a sunat Cristi Zărescu, reporter Realitatea TV,  să mă-ntrebe de ce nu merge site-ul. I-am răspuns ”vezi că nu-ți merge ție, probabil din cauza cenzurii chineze, www.realitatea.net fiind un site de știri. Nu ai ce face”.

Există ustensile cu care îți poți verifica dacă un anumit site este permis în China.  Site-ul  www.greatfirewallofchina.org este doar un exemplu.

Motoarele de căutare – o altă restricție este cea referitoare la filtrarea rezultatelor din motoarele de căutare chineze. Există yahoo.com.cn și Google China care afișează următorul mesaj în josul paginii de căutare: ”În conformitate cu legislația în vigoare, o parte din rezultatele căutării nu este afișată”.  Așadar, nu sunt afișate toate rezultatele relevante. E ca și cum aceste rezultate nici nu ar exista pentru că tu nu le vezi.

Baidu, prima companie chineză inclusă în NASDAQ – 100, este un motor de căutare foarte puternic în limba chineză pentru website-uri, fișiere audio și video. În octombrie 2012, ocupa locul 5 în rank-urile Alexa Internet, ceea ce reprezintă o mare performanță.

Forumurile de opinii și discuții – CBS Broadcasting Inc.  estimează că în China jumătate din site-urile interactive ca blog-urile și forum-urile sunt blocate. Numărul site-urilor blocate crește în jurul evenimentelor importante. De exemplu, înainte și în timpul aniversării a 20 de ani de la suprimarea protestelor pro-democratice din Piața Tiananmen, utilizatorii chinezi au raportat ca ”inaccesibile” următoarele portaluri și site-uri: Twitter, Hotmail, Flickr și multe portaluri și forumuri cu discuții de grup. (Twitter e blocat în China însă este accesibil pentru utilizatorii chinezi din afara Chinei).

Guvernul chinez a ordonat chiar ca anumite portaluri Internet și forumuri să își oprească serverele ”pentru mentenanță”.

Social media – Sina Weibo este un serviciu microblog utilizat de guvern și de media chineză, supervizat de circa 700 de cenzori.

În anul 2012, un studiu efectuat de First Monday arată că cenzorii șterg rapid mesajele cu semnificații politice controversate. Ratele de ștergere sunt 53% în Tibet, 52% în Qinghai, 12% în Beijing și 11,4% în Shanghai.

Rețelele sociale Facebook și Twitter  au fost blocate în China în 2009, probabil din cauza comentariilor sociale și politice. Chinezii, prin Sina Weibo,  și-au dezvoltat propriul produs, Aikon, care este un hibrid între Twitter și Facebook. Acesta este unul dintre cele mai populare site-uri din China, utilizat de circa 30% dintre utilizatorii de internet. Ca pătrundere pe piață, Aikon în China este similar cu Twitter în America.