Select Page

Greșeli comune care te costă sau cum să-ți cheltuiești banii în funcție de nevoile tale reale.

Am văzut foarte multe persoane care se uită ușor sfidător la cei care-și permit doar un produs ”recondiționat” sau ”refurbished”. În acest articol, nu voi face apologia produselor recondiționate, ci voi vorbi despre câteva idei preconcepute pe care le-am avut și eu la un moment dat.greseli

Aseară eram la cumpărături într-un hipermarket și m-am întâlnit cu Ruxandra, prietena din copilărie a surorii mele. Ruxandra are 41 de ani, un copil de 15 ani, e bugetară și văduvă de 8 ani. Fetița ei, Mara a intrat anul trecut printre primii la profilul informatică, la unul dintre cele mai bune licee din București.

Ruxi îmi povestea că a făcut un mare efort financiar și i-a cumpărat Marei un laptop ”recondiționat” cu 300 de lei. Îi trebuia la cercul de informatică pe care-l frecventa gratuit. A primit și garanție 2 ani. Din păcate, colegii Marei au râs de ea spunându-i că și-a luat ”laptop second hand”. Iar acum Mara nu mai vrea să audă de el.

Produsele refurbished sau recondiționate pot fi la fel de bune ca cele noi.  
Foarte multă lume confundă produsele ”recondiționate” cu cele ”second hand”. O dată ce un produs este returnat, el trece prin teste serioase și de-abia după este catalogat ca ”refurbished” deoarece nu poate fi vândut ca ”nou”. Da’ nici ”second hand” nu este.

Ți se pare că un notebook demo folosit în showroom este ”second hand”?
Sau un monitor LCD cumpărat, dar cumpărătorul l-a returnat în 30 de zile?
Sau un smartphone cu o problemă software reparat?

Garanția extinsă nu merită banii întotdeauna.
În cazul Ruxandrei, garanția laptopului merită toți banii, însă există situații în care nu se aplică. Am văzut vânzători care încercau să vândă ”garanție extinsă” pentru jocuri video și DVD-uri. Garanția extinsă nu merită decât dacă produsul achiziționat este incredibil de scump, este tehnologie foarte nouă, are costuri de reparație mari sau dacă te simți ușor neîndemânatic (adică, dacă tocmai ți-ai cumpărat primul smartphone).

Cablurile scumpe nu înseamnă calitate mai bună a imaginii și a sunetului.greseli - cabluri
Un alt concept pe care l-am întâlnit în special la cei care au făcut eforturi financiare mari ca să-și cumpere un ecran LCD este că-și cumpără și cabluri extrem de scumpe gândind ”la cât am dat pe LCD ce mai contează un cablu?! ”.

Site-ul Gizmodo.com a arătat aici http://gizmodo.com/282725/the-truth-about-monster-cable-+-grand-finale-part-iii că performanțele cablurilor HDMI ieftine și scumpe sunt aceleași.

Aceleași rezultate ale testelor au fost raportate și de CNET  http://news.cnet.com/8301-17938_105-20056502-1/why-all-hdmi-cables-are-the-same/ și de Digital Foundry http://cashforelectronicscrapusa.com/computer-recycling/understanding-value/.

Așadar, nu există diferențe între cablurile care transferă date ca HDMI sau DVI.

Viteza procesorului nu este cea mai importantă
Aș vrea să-ți vorbesc puțin despre procesoare. Dacă ne gândim la primele computere apărute pe piață, atunci, într-adevăr, viteza procesorului era extrem de importantă. Diferența dintre 1 GHz și 1.5 GHz este vizibilă pentru oricine.greseli-spider

Fără să intru în detalii tehnice, vă scriu despre un raport făcut de Arstechnica http://arstechnica.com/gadgets/2011/04/ask-ars-whats-the-relationship-between-cpu-clockspeed-and-performance/. Acesta spune că atâta timp cât nu faci editare video, nu e nevoie să cheltui suplimentar pentru viteza procesorului.

Dacă-ți plac jocurile pe calculator, mai bine îți iei o placă video mai puternică.
Sau investești într-un hard disk SSD (solid-state drive). Primul avantaj vizibil al acestui tip de hard disk este că aplicațiile și sistemul de operare îți vor porni mult mai repede. Dezavantajul e că sunt destul de scumpe.

Toți am făcut aceste greșeli cel puțin o dată-n viață și exemplele pot continua. Cele mai multe idei se transmit de la generațiile anterioare, dar când vorbești despre banii tăi, e important să faci o cercetare serioasă pentru a vedea ce este posibil și ce nu, ce s-a schimbat și ce a rămas la fel. Nu pierzi nimic, ci doar îți salvezi o parte (uneori, importantă) din bani.

Sunt convinsă că ți s-a întâmplat și ție să plătești pentru un dispozitiv mai mult decât face.  Te-ai sfătuit cu cineva sau ai urmat sfaturile vânzătorului? Nu spun că nu e bine, ci doar că trebuie să te informezi și din alte de surse.

Ai simțit vreodată că ai plătit suplimentar pentru un dispozitiv electronic?