Select Page

În anul 2005, Steve Jobs a fost invitat de Universitatea Stanford să țină discursul de la finalul anului universitar. Acesta a durat 15 minute și a rămas în istorie.

Deși nu a absolvit nicio facultate și nici nu a fost aproape să absolvească, Steve Jobs le spune celor prezenți trei povești:

Prima poveste este despre a conecta punctele. A renunțat la Colegiul Reed după 6 luni, dar a rămas la cursuri încă 18 luni până să renunțe definitiv. De ce a renunțat?

Povestea este de la începutul vieții sale când mama biologică, fiind foarte tânără,  a renunțat la Steve. Și-a dorit să-l dea spre adopție unor părinți cu facultate, însă nu s-a întâmplat așa. Mama adoptiva nu a absolvit facultatea, iar tatăl adoptiv nu avea nici liceul terminat. L-au adoptat pe Steve promițându-i mamei naturale ca baiatul va merge la facultate.

17 ani mai târziu, Steve Jobs a început facultatea, însă a ales ”cu naivitate” o facultate extrem de scumpă și toate economiile părinților fără studii superioare erau cheltuite pe școlarizare. Steve povestește că după 6 luni nu a înțeles valoarea investiției și a renunțat.

Nu știa ce avea să facă în continuare, însă la maturitate, Steve Jobs a spus că a fost una dintre cele mai bune decizii ale sale. De ce? Pentru că în momentul în care a părăsit cursurile obligatorii, a putut să frecventeze cursurile care îl interesau cu adevărat.Steje Jobs - Universitatea Stanford 2005 - descopera.info

Astfel, s-a înscris la un curs de caligrafie. Și a învățat despre fonturile Serif și Sans Serif, despre modificarea spațiilor între diferite combinații de litere și despre ce înseamnă o caligrafie minunată. Nu s-a gândit niciodată că asemenea lucruri ar putea avea o aplicabilitate practică în viața reală.

Zece ani mai târziu, a proiectat toate aceste lucruri în primul computer Macintosh. A fost primul computer cu un tipar frumos al literelor. Dacă nu s-ar fi înscris la acel curs de caligrafie, Mac nu ar fi avut fonturi multiple sau ele nu ar fi fost proporțional aranjate.

Steve Jobs spune că ”Windows-ul a copiat Mac-ul și astfel, este posibil ca aceste fonturi să nu fi existat vreodată” .

Și mai spune că, dacă nu ar fi renunțat la facultate, nu ar fi urmat acel curs de caligrafie. Binențeles, admite și faptul că atunci ar fi fost imposibil să conecteze punctele uitându-se în viitor, dar a fost foarte clar zece ani mai târziu.

”Nu poți conecta punctele privind înainte, ci doar privind înapoi. Trebuie să ai speranța că punctele se vor conecta la un moment dat în viitorul tău. Trebuie să crezi în ceva, tupeul tău, destinul tău, viața, karma, orice. Având în vedere că punctele se vor conecta undeva pe parcursul drumului îți va da încredere să-ți urmezi inima chiar dacă te abate de la drumul pe care merg toți. Și asta face toată diferența”.

A doua poveste este despre dragoste și pierderi. Spune despre el  că a fost norocos ca a găsit devreme în viață ceea ce îi plăcea să facă.

A început Apple împreună cu Steve Wozniak (Woz) în garajul părinților lui când avea 20 de ani. Au muncit mult și în 10 ani, Apple a crescut de la o societate într-un garaj, la o societate ce valora 2 miliarde de dolari, având peste 4000 de angajați. Avea 30 de ani.

Tot atunci a fost concediat de la compania pe care el însuși a fondat-o. Motivul principal a fost viziunea diferită dintre el și un angajat al companiei pe care însuși Jobs l-a angajat. Consiliul director Apple a luat partea angajatului și Steve Jobs a fost concediat.

Steve Jobs povestește că a fost un moment devastator. Simțea că este un ratat vizibil, că a dezamăgit o întreagă generație de antreprenori. Și-a cerut scuze de la David Packard și Bob Noyce că a dat greș atât de grav.

Apoi, a început să realizeze că încă iubea ceea ce făcea. Și a decis să o ia de la început. Nu și-a dat seama atunci, dar faptul că a fost dat afară de la Apple a fost cel mai pun lucru care putea să i se întâmple. Luând-o de la început și fiind mai nesigur de tot, a intrat într-una dintre cele mai creative perioade din viață.

În următorii cinci ani, a fondat companiile NeXT și Pixar și s-a îndrăgostit de o femeie minunată ce i-a devenit soție.

Pixar a realizat primul film de animație pe calculator, Toy Story, care este cel mai renumit studio de animație din lume.

NeXT a fost cumpărată de Apple, Stebe Jobs s-a întors la Apple, iar tehnologia dezvoltată la NeXT stă la baza actualei tehnologii Apple.

Steve Jobs este sigur că nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost concediat de la Apple.

”Câteodată viața te lovește în cap cu o cărămidă. Nu-ți pierde credința. Sunt convins că singurul lucru care m-a făcut să continui a fost faptul că iubeam ceea ce făceam. Trebuie să-ti dai seama ce e ceea ce iubești. Iar asta e la fel de adevărat pentru viața profesională ca și pentru partenerii de viață. Munca îți va ocupa o mare parte din viață și singura cale de-a fi cu adevărat satisfăcut este să faci ceea ce tu consideri că e o muncă minunată. Dacă nu ați gasit-o încă, în continuare căutați și nu vă resemnați”.

A treia poveste este despre moarte. S-a întrebat în fiecare dimineață: ” dacă azi ar fi ultima zi din viața mea, aș vrea să fac ceea ce urmează să fac azi?”. Dacă răspunsul este ”nu” pentru mai multe zile la rând, știa că trebuie să schimbe ceva. ”Amintește-ți că vei muri” este cea mai bună metodă pe care o cunoștea de a evita capcana care te face să crezi că ai ceva de pierdut. ”Ești deja dezbrăcat și nu ai niciun motiv să nu-ți urmezi inima”.

În anul 2004 a fost diagnosticat cu cancer la pancreas. Doctorii i-au spus că mai avea de trăit între 3 și 6 luni. Mesajul pentru Steve Jobs a fost că trebuie să-și facă ordine în viață. Ceea ce ar fi putut face în zece ani acum o făcea în șase luni. Însemna că trebuie să spună ”la revedere”. Din fericire, forma de cancer de care suferea a fost operabilă, ceea ce i-a prelungit viața cu încă 7 ani.

Steve Jobs spune despre acea perioadă că nimeni nu dorește să moară, nici cei care vor să ajungă în Rai. Cu toate acestea, moartea este destinația pe care o împărțim cu toții.

”Moartea este destinația pe care o împărțim cu toții. Nimeni nu a scăpat de ea pentru că Moartea este, foarte probabil, cea mai bună invenție a Vieții. Este Agentul de schimbare a Vieții”.

Au rămas în istorie cuvintele sale de la finalul discursului:

”Timpul vostru este limitat, așa că nu-l irosiți trăind în locul altcuiva.
Nu fiți prinși în dogme, care înseamnă să trăiți cu rezultatele gândirii altor oameni.
Nu lăsați zgomotul creat de opiniile altora să vă distragă de la vocea voastră interioară.
Și cel mai important, aveți curajul să vă urmați inima și intuiția. Ele știu, cumva, ceea ce vreți să deveniți cu adevărat. Tot restul este secundar.

Rămâneți flămânzi. Rămâneți nebuni”.

Clipul complet cu subtitrare în românește îl poți vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=k0nAoPqTnQE