Select Page

Aseară la cinema m-am întâlnit cu un vechi amic. Înainte să înceapă filmul, se chinuia să trimită niște fișiere mari la partenerii lui din Argentina. Și mă întreba de ce transferul de fișiere durează atât de mult.

M-am uitat la computer și-am observat că transfera fișiere între două locații remote. Și într-adevăr, transferul mergea îngrozitor de încet. Era oare computerul lui de vină?

Hai să vedem ce nuanțe poate avea un ”transfer de fișiere” și cum putem minimiza timpul de transfer. Întrebarea cea mai importantă pe care trebuie să ți-o pui este: când transfer fișiere între servere sau între locații prin desktop, este computerul meu un punct intermediar?

De exemplu, pe un sistem Windows ai deschise două ferestre de Windows Explorer și în fiecare fereastră vezi fișierele de pe două servere diferite. Dacă transferi fișiere între cele două servere făcând drag&drop între cele două ferestre, calculatorul tău este folosit ca intermediar și încetinește transferul.

Cu alte cuvinte, dacă folosești  Windows Explorer pe desktopul A pentru a transfera fișiere de pe serverul B pe serverul C, atunci fișierele se copiază mai întâi pe desktopul A și-abia apoi pe C.
De ce transferul de fisiere poate dura atat de mult

Cel mai simplu mod de-a evita această metodă este să folosești Remote Deskotp Connection (opțiune gratuită din Windows) pentru a copia direct de pe serverul B pe serverul C.

Mai sunt și alte variante gratuite ca de exemplu, Telnet, SSH, Scripts și multe programe cu interfețe prietenoase. Eu folosesc de foarte mulți ani TotalCommander și FileZilla.

Așadar, atunci când folosești Windows Explorer, fișierele se transferă TEMPORAR pe computerul tău și-abia după se transferă la destinație. De cele mai multe ori, tu nu observi acest lucru, însă cu siguranță te deranjează să aștepți prea mult pentru un simplu transfer când ai și altă treabă.

Windows Explorer este bun atunci când transferi fișiere local. Pentru orice alt transfer, instalează-ți acum un program de genul TotalCommander sau FileZilla. Poate dura 5-10 minute până te obișnuiești cu el, dar te va scuti de foarte mult timp pierdut atunci când transferi fișiere mari.

Eu sunt aici pentru a te ajuta. Scrie-mi dacă ai întrebări sau dacă ai ceva de completat.

Cu drag,
Anca