Select Page

Adineauri m-a sunat enervat Radu, un bun amic. Trebuia să trimită un email și nu îi mergea internetul. A sunat la furnizorul de internet și a așteptat 13 minute ca să intre în legătură cu un operator.  În acest timp, nervii i s-au amplificat exponențial.

După 13 minute, a reușit srouterulă îi spună operatorului problema lui, iar acesta îl întreabă: ”Ați resetat routerul? ”. Nu, binențeles că nu îl resetase. ”Atunci, scoateți routerul din priză, așteptați 10 secunde și apoi introduceți-l din nou în priză”.

Cu siguranță ai auzit acest lucru de nenumărate ori pentru diferite echipamente, în special cele legate de computere și IT. De ce să aștepți 10 secunde și nu 20? Sau 30 de secunde?

Am citit un răspuns foarte clar al superuser-ului Phoshi pe site-ul http://www.howtogeek.com

Un număr mare de tehnologii moderne conține condensatori. Aceștia sunt ca niște găleți de energie care se încarcă când pui curent în ele și se descarcă atunci când scoți curent. 10 secunde este timpul în care majoritatea condensatorilor se descarcă suficient de mult astfel încât echipamentul să nu mai funcționeze.

De aceea, când oprești calculatorul, LED-ul plăcii de bază de exemplu, se stinge după câteva secunde. Probabil că ai putea aștepta un timp diferit, dar 10 secunde este cel mai mic timp în care condensatorii s-au descărcat, iar echipamentul s-a resetat.

Răducu, totul are legătură cu condensatorii. Nu se întâmplă nimic magic când aștepți cele 10 secunde!