Select Page

Te-ai întrebat vreodată de ce computerul te avertizează când  vrei să scoți un dispozitiv pe USB, fie el memory stick, imprimantă, hard extern sau telefonul pus la încărcat?

Anumite computere (ca de exemplu Mac-ul meu) mă avertizează mereu atunci când deconectez  un USB sau un hard extern fără să apăs pe eject, în timp ce Windows-ul nu pare să aibă o problemă – de fapt, USB-ul nu are nicio opțiune de ”eject”. Ce înseamnă asta? Chiar trebuie să apăs pe ”eject” de fiecare dată când deconectez  un dispozitiv extern?

Răspunsul la această întrebare poate fi unul scurt sau unul lung.

Windows 7

Cel scurt este: da, ar trebui ca de fiecare dată să folosești opțiunea ”eject” înainte să scoți dispozitivul din USB, chiar dacă meniul nu conține explicit opțiunea ”eject”. Sistemele Mac și Linux au întotdeauna opțiunea de ”eject”, în timp ce la Windows există opțiunea ”Safely remove hardware” din bara de jos (bara de sistem).

Acum răspunsul lung. În Windows există, uneori, posibilitatea de-a scoate un USB fără ”eject”. Citește mai jos ceva mai multe informații despre cum sunt utilizate USB-urile de către computere.

De ce computerele cer ”eject”
În mod evident, dacă scoți USB-ul (memory stick, hard, mobil etc.) când sunt copiate datele, acestea se vor corupe. Chiar și dacă nu se scriu date când scoți USB-ul, tot sunt mari șansele să se corupă datele.

Acest lucru se întâmplă deoarece computerele folosesc așa numitul ”write caching”, adică un fel de scriere ascunsă, care îți este transparentă (n-o vezi). Conceptul acesta este unul dintre miile utilizate in IT pentru a îmbunătăți performanțele computerelor și a le face ușor de folosit de către oricine.

Atunci când este copiat un fișier pe un suport extern – memory stick, hard etc. – sistemul de operare așteaptă  să îndeplinească o serie de operații  pe care le va efectua pe toate o dată. Dacă scoți USB-ul apăsând ”eject”, tu anunți sistemul de operare să curețe cache-ul și să pregătească dispozitivul să fie scos în condiții de siguranță. Această simplă operație face ca datele să nu se corupă.

De ce Windows-ul nu se deranjează prea tare cu ”eject-ul”
Mac-ul și Linux-ul folosesc ”write caching” pe aproape toate drive-urile și-ți permit să scoți orice unitate prin intermediul managerului de fișiere.

Windows-ul este un pic misterios. El dezactivează opțiunea de ”write caching” pentru dispozitivele externe pe care le vede ca ”removable” (detasabile), deoarece se așteaptă ca oamenii să le scoată fără să apese ”eject”. Prin urmare, dezactivarea acestei funcții de ”write caching” scade șansele de corupere a datelor.

În cazul dispozitivelor ne-detașabile, opțiunea de ”write caching” este activată. De multe ori, Windows-ul recunoaște un memory stick USB ca ”non-removable” și de aceea, nu are opțiunea de ”eject”.  În mod paradoxal, dedescopera.infoși Windows-ul  nu vede mereu un USB stick ca dispozitiv extern,  el activează opțiunea de ”write caching”, ceea ce crește șansele de corupere a datelor.

Opțiunea de ”write caching” poate fi activată sau dezactivată pentru toate unitațile computerului tău din Device Manager.  Apeși ”Expand” pe secțiunea ”Disk Drives”, apoi click dreapta pe disk-ul dorit și ”Properties”.  Mergi in tab-ul ”Policies”, apeși „Quick Removal” pentru dezactivare (sau click pe ”Better Performance” pentru a permite scrierea cu ”Write caching”).

De ce ar trebui să apeși ”Eject” în orice situație
Spre deosebire de Mac și Linux, Windows-ul a luat câteva măsuri pentru a preveni coruperea datelor.

Cu toate acestea, ”write cache-ul” nu este singurul lucru care poate duce la pierderea datelor. Ai încercat vreodată să scoți un stick sau hard USB și să primești mesajul ”file in use”?

Uneori se întâmplă un proces în spate despre care tu nu știi, sau poate un program este ”derutat” și a blocat un fișier pe disc chiar dacă nu-l folosește. Dacă tu scoți direct USB-ul fără eject, ai toate șansele ca datele să se corupă. Dacă însă apeși ”eject”, vei fi avertizat de această situație și poți închide acel program (sau să deblochezi acel fișier … etc).

În cele din urmă, nu există alt motiv pentru care să folosești opțiunea de ”eject” în afară de riscul de a-ți fi corupte datele. Utilizatorii de Windows sunt mai puțin expuși acestui risc datorită modului în care sistemul de operare de la Microsoft gestionează situația dispozitivelor mobile (memory stick, hard disk, smartphone, etc.) , dar nu sunt 100% imuni.

Să folosești opțiunea ”eject” este un obicei foarte bun, deoarece fără el, nu poți ști niciodată dacă datele tale sunt în siguranță sau nu.

Sunt sigură că ai pățit-o cel puțin o dată, nu-i așa? Lasă-mi un mesaj mai jos sau trimite-mi un email la contact [at] descopera.info. Chiar sunt curioasă de experiențele tale și îți voi răspunde negreșit.

Anca