Select Page

Este greu, sau chiar imposibil să schimbi obiceiurile oamenilor. Și acest lucru este valabil mai ales atunci când trebuie să schimbi ceva la computerul lui. Dacă te uiți atent, oamenii fac aceleași lucruri zilnic și puțini încearcă lucruri noi. De ce să îmi bat capul cu altceva când eu știu exact că așa se face?!

Orice modificare sau configurare în computerul utilizatorului sau la modul său de lucru, îl deviază, parcă îi schimbă ziua cu totul și apare arhi-cunoscutul ”sindrom al schimbării”. Oamenii sunt reticenți schimbărilor.

Și totuși, există situații în dezvoltarea unei companii, când lucrurile trebuie schimbate radical, ca de exemplu trecerea de la Windows la Mac. Așadar, cum ajutăm utilizatorii să treacă de la Windows la Mac, să muncească la fel de bine ca înainte fără să se simtă frustrați?

  1. Este esențial să explici oamenilor că Windows-ul și Mac-ul sunt două sisteme de operare total diferite care fac același lucru.
  2. Utilizatorii trebuie să înțeleagă că nu vor fi lăsați singuri. Întotdeauna va fi IT-ul alături care să-i ajute. IT-ul îi susține din punct de vedere tehnic, iar directorul general sau șefii direcți se abțin în această perioadă la comentarii sau observații ne-constructive.  Există o perioadă de trecere care, cu puțin tact, poate fi depașită.
  3. Ar fi ideal din partea departamentului IT să ”vândă” Mac-ul.  Apple a scos acest sistem minunat și e păcat să nu îl folosim și noi. De exemplu, pot argumenta cu:

– Descrierea ”Dock-ului” – utilizatorii de Windows sunt obișnuiți cu taskbar-ul iar dock-ul de la Mac este, într-adevăr, o mare diferență. Dar Dock-ul poate fi mult mai bun și frumos ca Taskbarul. Deci, iată primul avantaj.

– Ca browsere, Chrome, Mozilla și Safari sunt același, și pentru Windows, și pentru Mac.

– Mail, Calendar și Contacte – sunt, practic, aceleași, inclusiv sincronizările.

– Microsoft Office este la fel pentru Mac.

– Conectarea la folderele de rețea – oricum utilizatorii nu făceau singuri treaba asta. IT-ul mapează share-urile de rețea pe toate calculatoarele. Apple folosește SMB shares, însă utilizatorul vede tot o iconiță gen ”folder”.

– Descrierea ”Launchpad-ului” – este, într-adevăr, o diferență față de Windows, însă una excepțională. Steve Jobs a fost vizionar.

– Celelalte setări, ca instalarea imprimantelor, setări de sistem (data, diacritice etc.) sunt făcute de către IT, deci utilizatorii nu trebuie să știe. Și le vor folosi la fel.

– Descrierea App Store – există aplicații interesante pentru Mac, iar acestea nu există pentru Windows. Utilizatorii pot fi fascinați de ele.

Te-ai gândit vreodată să renunți la Windows-ul tău și să-ți iei un Mac? Ai trecut deja la Mac? Scrie-mi experiențele tale, ce ți-a plăcut, ce nu ți-a placut.