Select Page

Facebook se folosește de tine chiar dacă îți dai seama sau nu. Uneori e evident: dai ”Like” la o pagină, sau faci ”Share” unei poze și Facebook beneficiază de activitatea ta. Alteori, habar n-ai de asta până când un prieten te întreabă despre o poză care ”ți-a plăcut”. Efectul nefericit al acestor activități ale tale este că ești foarte enervant și tu nici măcar nu știi asta.

Citește mai jos cum funcționează și cum poți schimba lucrurile. Continui astfel seria de articole despre confidențialitatea datelor deoarece Facebook chiar îți folosește informațiile personale și îți urmărește activitatea. În acest caz, discutăm despre obiceiurile tale pe Facebook și cum sunt utilizate ele de Facebook – cu sau fără acordul tău – pentru a-ți irita prietenii cu reclame sau anunțuri pe care le asociază cu tine.

Facebook folosește matematica să contorizeze postările, ”like-urile” și ”share-urile” tale.

Foarte pe scurt și fără să intru in detalii tehnice îți spun că Facebook îi dă fiecărei postări, articol sau poză un fel de calificativ sau, mai bine zis, o notă. Cu cât o postare este mai populară, cu atât calificativul este mai mare.

facebookProbabil că ai observat în News Feed o creștere a postărilor care spun ”[Prietenului tău …]”  îi place poza din [Grupul …….] și este afișată întreaga poză cu toate postările grupului, ca și când ți-ar fi plăcut și ție.

Mai există mesaje sponsorizate tip reclamă de genul ”[Prietenului tău …]”  îi place poza de la [Compania …..] cu invitația să dai ”like” la acea pagina și tu.

Este ușor enervant, dar să fii sigur că prietenul tău nu ți-a recomandat nicio pagină de reclamă. Este doar Facebook care se folosește de obiceiurile tale pentru a obține cât mai multe ”like-uri” și ”share-uri”.

Logica prin care Facebook decide ce postări apar în feed-urile prietenilor tăi se numește ”EdgeRank” și este intenționat gândită a fi ușor obscură.

Nimeni nu înțelege cu exactitate cum funcționează (deși mulți spun că știu, dar nu știu) pentru că dacă am înțelege:
– n-ar mai exista oameni care plătesc pentru a le fi promovate anumite postări, poze sau articole;
– ne-ar fi mult mai simplu tuturor să alegem ce feed-uri și anunțuri să ne fie afișate.

”EdgeRank-ul” sau ”clasament” are două scopuri:
– pentru cei care operează pagini din Facebook si gestionează branduri – există un algoritm care decide ca postarea să fie văzută de cât mai mulți fani posibili;
– pentru utilizatori – cel mai probabil vei vedea ceva ce i-a plăcut altcuiva sau la ce a făcut ”share” un prieten din lista ta.

Totul depinde de matematică, care guvernează postările din News Feed. Și tot din cauza acestui algoritm matematic nu putem să setăm News Feed-ul să ne afișeze postările în ordine cronologică, deși noi bifăm ”Most recent” sau ”cele mai recente”.

Nu vorbim acum despre statusul propriu, fotografiile sau orice altceva postezi pe Facebook, ci doar de modul în care tu interacționezi voluntar sau involuntar cu alte pagini, grupuri și oameni de pe Facebook.

Una e să ai News Feed-ul plin cu pozele din vacanțele prietenilor tăi și alta e ca fiecare ”like” pe care-l dai unui grup din care faci parte, să apară în toate News Feed-urile prietenilor tăi fără ca tu să știi sau să poți controla lucrul acesta.

Nu-i așa ca nu e în regulă?