Select Page

… mă bucur că în ultima vreme întâlnesc din ce în ce mai mulți oameni care își pun această întrebare. Am avut această revelație aseară, când m-am întâlnit cu prietenele mele din copilărie (în fiecare marți seară are loc ”adunarea parlamentului” pentru a discuta ”evenimentele săptămânii”).google

Discuția de aseară a pornit de la obiceiul de-a căuta pe Internet tot ce te interesează. Problema este că ne confruntăm cu o cantitate enormă de informație pe care nu o putem cuprinde într-un interval de timp rezonabil.

Internetul este o resursă excelentă, dar este și un forum public unde oricine, avizat sau nu, poate face orice fel de afirmație.

În martie 2012, compania de servicii de Internet Netcraft (www.netcraft.com) a numărat 644 275 754 de site-uri active și numărul acestora continuă să crească http://articles.businessinsider.com/2012-03-08/tech/31135231_1_websites-domain-internet

Ce trebuie să faci tu ca să obții informații de calitate:

1. Verifică extensia site-ului. Oricine își poate cumpăra un domeniu din .ro, .net, .com, .info, .org etc.
Extensiile .gov, .edu și .mil sunt reglementate la nivel internațional și utilizarea lor este controlată (numai instituțiile serioase din domeniu au asemenea extensii). Șansele ca informațiile de pe aceste site-uri să fie credibile sunt foarte mari. Ele au fost verificate înainte să ajungă la publicul larg.

2. Caută numele site-ului cu www.google.com sau cu alt motor de căutare. Mai întâi încearcă numai numele site-ului și apoi întregul URL minus prefixul http://

3. Verifică dacă există pagina ”Despre”, sau ”About”.
Există site-uri ale companiilor sau site-uri de autor. Indiferent de situație, dacă nu este vizibilă această informație, e cazul sa devii suspicios.

site electricianauto.roÎn cazul în care pagina ”Despre” sau ”About” există, este important ca autorul sau autorii să-și descrie domeniul de expetiză. Nu te interesează expertiza unui medic pediatru în domeniul auto (deși omul are permis de 20 de ani), ci te interesează expertiza unui mecanic sau electrician în domeniul auto.

Descrierea din pagina ”Despre” este extrem de importantă și trebuie să includă educația, experiența și alte informații relevante despre autor.

Caută autorul sau autorii cu Google. Ce site-uri sunt asociate cu numele lui/lor? Există legături între autori și instituțiile la care au făcut referire în pagina „Despre”? Există și alte site-uri asociate cu autorul?

Verifică prudent și nu uita că mai mulți oameni pot purta acelasi nume (mai ales când cauți un nume comun ca Vasile Ionescu).

În cazul site-urilor de companie sau instituție, poți verifica firma tot cu google.com. O firmă înregistrată legal apare cu siguranță în rezultatele căutarii cu Google.

4. Verifică dacă site-ul face parte dintr-un site mai mare.

Nu face prea mare diferență, însă dacă nume de domeniu librarie carturestisite-ul este găzduit sau susținut de către o organizație cu reputație bună, sunt șanse mari ca site-ul  să fie legitim.

De exemplu, librarie.carturesti.ro este un site al librăriei Cărturești și, așadar, de încredere.

 

5. Incearcă să vezi când a fost ultima dată actualizat. Site-urile neactualizate recent pot fi de încredere, dar expirate.

6. Examinează dacă site-ul a fost făcut profesional ca producție și design. Acest indiciu luat singular nu atestă că un site este de încredere, dar dacă site-ul este profesional, atunci șansele ca el să fie scrie de un profesionist sunt foarte mari.

Înainte de-a da ”click” pe-un site, verifică numele domeniului. Dacă este de forma www.asdtyuqwoc.com/jsfsdhkfhs, evită-l! Nu numai că nu este credibil, dar te poți umple și de-o grămadă de viruși, troieni și viermi.

Nu îți trebuie studii de doctorat în IT ca să nu te mai lași amăgit de informații date de unii ”profesioniști”.

E foarte simplu să cauți inteligent și eficient pe Internet. Cele 6 reguli de mai sus îți vor intra în sânge rapid și vei vedea rezultate notabile imediat.

Nu uita că aștept un comentariu mai jos.

Cu drag,
Anca