Select Page

Sărbători fericite îți doresc în continuare. Și un an nou plin de speranță. Octavian Paler zicea la un moment dat că orice așteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viața.

În IT și tehnologie vorbele lui Paler sunt mai adevărate ca niciodată. Lucrurile se schimbă, tehnologiile avansează și ce era imposibil ieri este posibil astăzi. Conform acestui concept mi-am ales tema articolului de astăzi: YouTube.

Toată luna decembrie mi-am petrecut-o primind vizite sau mergând eu la prieteni și rude. În vizitele mele, prietenii  sau verișoarele mele accesau youtube.com ca sa-mi arate câte ceva: un video amuzant, noul videoclip Flo Rida, sau un viral la modă. Invariabil auzeam de la ei ”stai puțin ca să treacă publicitatea asta iritantă”. Și după 5-10 secunde apăsau ”Ignorați anunțul”.youtube.com - reclama la inceput

În mod cert, accesezi și tu YouTube zilnic, deși nu îți este esențial ca Gmail sau Yahoo Mail, să zicem.

Înființat în 2005 de 3 foști angajați ai companiei PayPal, YouTube a devenit cel mai cunoscut site web unde utilizatorii pot încărca și vizualiza videoclipuri.

Cu toate acestea, YouTube este plin de mizerii, cum ar fi reclamele de la începutul videoclipurilor, anunțurile invazive, redarea automată și comentariile stupide (asta doar ca să numesc câteva).

Credeai că nu poți scăpa de chestiile acestea absolut enervante? Citește mai jos cum poți face ca experiența Youtube să fie mult mai plăcută. Am generat două abordări: una pentru Chrome și una pentru Mozilla Firefox.

  • Pentru Chrome: utilizatorii Google Chrome sunt norocoși pentru că pot instala o extensie care blochează toate chestiile enervante menționate mai sus. Se numește ”YouTube Options for Google Chrome” și o poți descărca  GRATUIT de aici.

O poți instala foarte ușor cu next-next, iar setările de blocare a reclamelor, a anunțurilor și dezactivarea auto-play sunt deja configurate. Deci, nu mai trebuie să faci nimic.

În plus,  extensia ” YouTube Options for Google Chrome” mai vine cu niște opțiuni intyoutube.com - anunteresante:

– Poți seta dimensiunea și calitatea pentru fiecare videoclip.  Dimensiunea videoclipului înseamnă cât din dimensiunea ecranului îți este acoperită fără să fie ”full screen”, în timp ce calitatea înseamnă să mărești/micșorezi rezoluția fiecărui clip în parte.

– Blochează anunțurile și reclamele.

– Dezactivează auto-play, deși poți activa auto-play pentru videoclipuri din playlist (dacă dorești).

– Redă clipurile în mod ”replay” sau ”buclă”.

– Ascunde antetul, titlul, descrierea video, comentariile, sugestiile de sub video, notele din subsol și secțiuni din lista de redare a ferestrei. Aceaste opțiuni sunt extraordinare ca să nu mai vezi lucrurile pe care nu-ți place să le vezi. Poți, de asemenea, sa extinzi ”descrierea video” sau  ”video description”  în YouTube.com - Chrome Default extensie Optiuniloc s-o ascunzi, care funcționează ”în colaborare” cu ”hide comments” (ascunde comentariile).

– Întunecă fundalul clipurilor video.

– Poți descărca clipuri pe computerul tău.

– Multe altele 🙂

Și dacă nu e de-ajuns, o mare parte din aceste caracteristici merg și pentru Vimeo, DailyMotion, Metacafe, Hulu și multe altele. Eu cred că este cel mai puternic  utilitar YouTube și, dacă folosești Chrome, ai nevoie de această extensie.

  • Pentru Firefox  și toate celelalte browsere:  din păcate, acești utilizatori nu sunt atât de norocoși ca utilizatorii de Chrome. Cele mai multe extensii Firefox au fost construite pentru sinteză și au devenit învechite. Nu mai sunt în curs de actualizare. Cu toate acestea, poți scăpa de chestiile enervante de pe YouTube cu unele extensii. Iată ce poți face:

– Ascunde comentariile din subsolul clipurilor. Există două opțiuni:  instalezi YouTube Comment Snob de aici  sau Ad Block Plus de aici. Ambele funcționează bine.

– Dezactivează opțiunea ”auto-play”. Singura metodă de încredere pentru a opri redarea automată este extensia FlashBlock. Această extensie ”ține” videoclipul oprit până când apeși tu ”play”. Din păcate, FlashBlock blochează toate aplicațiile Flash, nu doar YouTube în același timp, ceea ce o face soluție imperfectă.

youtube.com - Firefox add-ons

– Blocarea anunțurilor și reclamelor. Cel mai bun mod de-a bloca anunțurile YouTube este să utilizezi extensia AdBlock Video. Din păcate, nu merge prea bine cu programul de lansare rapidă Firefox,  deci nu merge cu Aurora sau canalele Beta, ci doar cu versiunea stabilă.  În rest, își face treaba și blochează corect anunțurile popup.

– Redarea automată a clupurilor în HD – există un script de utilizator al lui Aarrrgh pe care-l poți descărca de aici.

– Tot ce-am scris mai sus poate fi făcut cu o singură instalare: YouTube Center Greasemonkey de aici. YouTube Center GreasemonkeyDin păcate, acesta este un script de utilizator și nu te lasă să configurezi ce opțiuni vrei și nu vrei.

Dacă vrei să ai instalate toate opțiunile discutate mai sus, atunci acest script este cea mai buna variantă pentru tine. Dacă vrei să configurezi fiecare opțiune în parte, atunci instalează-ți pe rând conform celor descrise mai sus.

În mod evident, există o tonă de utilitare pentru YouTube și nu pot să le menționez pe toate aici. Dar, dacă ai vreun sfat, sau vreun utilitar preferat, extensie sau script care să ne facă experiența YouTube și mai plăcută decât este, asigură-te că-l împărtășești cu noi într-un comentariu mai jos.

Îți doresc un an nou minunat, liniștit și plin de bucurii.

Cu drag,
Anca