Select Page

Sora mea poartă ochelari permanent de la 10 ani. Eu nu port, însă ca majoritatea oamenilor, simt uneori amețeli, greață, dureri de cap, gât și spate, oboseală generală și convulsii în zona ochilor. Câteodată ochii îmi sunt obosiți și roșii. Mă ustură chiar și când îi țin închiși de parcă aș avea nisip în ochi.

Problema este că de fiecare dată am dat vina ”pe o zi grea la serviciu” și nu mi-am ascultat corpul atunci când semnalele erau mai mult decât evidente.

Specialiștii americani (https://www.thevisioncouncil.org/) estimează că 70 % din adulții care folosesc un computer (laptop, desktop, smartphone) au aceste simptome și numai jumătate dintre ei identifică problema reală.cum sa-ti protejezi ochii

Din fericire, soluții există și sunt la îndemâna ta:

1. Urmează regula 20-20-20. La fiecare 20 de minute, ia o pauză de 20 de secunde în care te uiți la 20 de metri distanță.
De exemplu, ridică-te de pe scaun și uită-te pe fereastră.
Dacă nu poți face pauze la 20 de minute, măcar fă-le o dată pe oră. Nu intra pe facebook și nu-ți continua discuția pe messenger că nu rezolvi nimic.

2. Ține ecranul computerului la o distanță minim egală cu brațul tău.
Adică, dacă întinzi brațul, de-abia să-l poți atinge. Nu înclina monitorul și pune-l fix în dreptul ochilor tăi astfel încât privirea să-ți fie perpendiculară pe partea superioară a lui.

3. Organizează-ți desktopul și spațiul de lucru astfel încât să nu faci eforturi să găsești icon-uri sau documente.
Aici mă refer atât la organizarea inteligentă pe foldere, cât și la mărimea font-urilor și icon-urilor folosite.
Și Windows-ul, și Mac-ul oferă posibilitatea de-a alege font-uri și icon-uri mai mari sau mai mici. Eu le-am setat părinților mei font-uri și icon-uri mari ca să le vadă mai bine.

4. Setează-ți monitorul (rezoluție, contrast și luminozitate) în funcție de cum te simți tu confortabil.
Folosește aplicații care să-ți ajusteze culorile de pe monitor în funcție de ora din zi sau din noapte.
De curând, i-am instalat unui client un program gratuit http://stereopsis.com/flux/. Acesta lucrează la computer 14 ore pe zi și are mereu ochii roșii și obosiți. Acum este mult mai fericit.

5. Folosește ochelari pentru computer, dar numai după ce întrebi un medic specialist.
Nu-ți cumpăra ochelari pentru computer dacă nu ai probleme cu ochii sau dacă nu ai rezolvat cele 4 puncte de mai sus.cum sa-ti protejezi ochii - ochelari

Discuția în jurul ochelarilor pentru computer o port în jurul a două tipuri: heliomați și antireflex. Cei heliomați se închid sau se deschid în funcție de lumină. Cei antireflex, pe lângă principala proprietate de-a elimina reflexiile iritante, sunt fabricați cu tehnologii super performante care permit imagine mai clară, plus un puternic efect antistatic.

Sora mea și-a cumpărat o pereche de ochelari cu ambele proprietăți: și heliomați, și antireflex. Aceștia i-au fost recomandați de medicul oftalmolog după o consultație foarte riguroasă. Și de aceea nu simte nici greață sau amețeală și nu-și simte ochii obosiți sau zvâcnind.

În plus, ea are și-o poziție corectă când stă la computer. Eu mi-am re-evaluat obiceiurile, mi-am așezat monitorul perpendicular pe birou, la distanță de ”un braț” și, în plus, fac pauze scurte foarte des.

Protejează-ți ochii! Nu uita ca la fiecare 20 de minute să faci o pauză de 20 de secunde, timp în care NU PRIVI LA COMPUTER.

O să vezi că rezultatele nu vor întârzia să apară. Aștept să-mi scrii despre ele la contact [at] descopera.info sau în formularul de mai jos.

Cu drag,

Anca