Select Page

Continui cu al doilea articol referitor la cum îți alegi un laptop perfect pentru nevoile tale. Dacă nu l-ai citit pe primul, îl găsești aici: http://descopera.info/ittech/cum-sa-ti-alegi-un-laptop-perfect-partea-i/

Pe piață există laptopuri construite foarte bine și experiența ne arată că unele dintre ele se mențin uimitor în timp. Unele sunt rezistente, durabile și se deschid/închid ușor. Altele sunt realizate din material plastic ieftin și subțire și nu-ți dorești așa un laptop. Sigur că poți citi recenzii și păreri de pe forumuri, dar este primordial să te duci în magazin să-ți alegi standardul de calitate dorit. Nu uita să verifici balamalele lalaptop sony vaioptopului pentru a vedea dacă se deschide și închide lin și de-abia după ce l-ai văzut, poți citi recenzii despre cât de repede se degradează în timp.

Acordă o atenție deosebită trackpad-ului și tastaturii deoarece acestea sunt lucrurile pe care le vei folosi cel mai mult. Cum simți trackpad-ul? Îți alunecă degetele cu ușurință pe el sau se mișcă greu? Tastatura și butoanele sunt suficient de mari? Există butoane în locuri ne-standard care te-ar putea încurca? Gândește-te la locul unde sunt butoanele cele mai folosite ca enter, backspace, shift, ctrl, alt. Încearcă laptopul direct în magazin și citește recenzii pentru a vedea modul în care se comportă în timp. Îți dorești un laptop care sa te țină ani de zile, nu unul pe care să nu-l mai poți folosi după ce expiră perioada de garanție.

Specificațiile tehnice
Foarte mulți oameni se uită mai întâi la specificațiile tehnice, dar la final lucrurile cele mai evidente sunt tastatura, trackpad-ul și modul în care este construit laptopul.

specificatii tehniceLa cum a ajuns tehnologia în ziua de azi, procesoarele contează mai puțin deoarece sunt oricum puternice. Memoria RAM este și ea mare, iar 4 GB pot fi cu ușurință găsiți în configurația unui laptop obișnuit.

Dacă ai nevoi speciale, ca de exemplu un procesor super rapid pentru encodare video sau o placă grafică dedicată pentru jocuri, va trebui să fii ușor atent aici. Dar altfel, nu-ți pierde prea mult timp cu specificațiile tehnice.

Upgrade-ul în cazul laptopurilor îl faci de obicei la RAM unde poți adăuga foarte ușor dacă placa de bază îți permite.

Indiferent dacă ai nevoie speciale sau nu, acordă atenție alegerii hard disc-ului (care și el poate fi upgradabil în cele mai multe cazuri). Asigură-te că alegi un hard disk destul de mare să-ți ajungă pentru datele tale și, dacă te interesează viteza, alege un hard disk SSD (solid state drive). Te va costa ceva mai mult, dar este una dintre cele mai bune opțiuni legate de viteză.

Durata de viață a bateriei poate fi destul de greu de măsurat. Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să te uiți la estimările producătorului și să citești recenziile utilizatorilor ca să vezi dacă ce spune producătorul se potrivește cu experiența din lumea reală.

Anumite componente  – ca generațiile noi de procesoare sau SSD-urile – sunt foarte prietenoase cu bateria menținându-i o durată de viață mai mare.

USB-uri și alte porturi
Când vine vorba despre porturile dintr-un laptop, ești mult mai limitat ca în cazul unui desktop. Așa că este foarte important să știi ce primești de banii pe care-i dai. Câte porturi USB vrei? Are modelul ales ultimul tip de portUSB 3.0 USB 3.0? Are slot pentru cardul SD al camerei foto? Are port de rețea Ethernet pentru atunci când wireless-ul pică? Are porturi VGA, DVI, HDMI pentru conectarea unui monitor exterior?

Aceste lucruri diferă de la laptop la laptop și cu cât laptopul e mai mic, cu atât are mai puține porturi la dispoziție. Ultrabook-urile au foarte puține porturi deoarece sunt foarte subțiri.

Binențeles, există întotdeauna posibilitatea de-a cumpăra un dispozitiv cu USB-uri multiple sau pentru SD, dar cu cât ai mai multe porturi, cu atât este mai convenabil pentru tine.

 

Alte considerații – alte câteva lucruri pe care poate le vei căuta la viitorul tău laptop:

Calitatea ecranului – verifică rezoluția (e bine sa fie cât mai mare) și calitatea ecranului. Este ușor de văzut diferența comparându-l cu un ecran de laptop ieftin. Culorile trebuie să fie vii și monitorul trebuie să aibă o mare varietate de setări de luminozitate.

Căldura emisă – laptopurile se pot încalzi foarte ușor, mai ales dacă sunt utilizate impropriu, adică în poală. Acest lucru poate fi citit într-adevăr numai în recenziile și comentariile utilizatorilor, dar fii atent la laptopurile care se încălzesc atunci când sunt folosite corespunzător, adică pe birou. Asigură-te că laptopul are piciorușe de cauciuc pe partea inferioară care oferă spațiu de aerisire. E important ca ventilatorul să fie plasat într-un loc bun pentru a asigura fluxul de aer atât de necesar păstrarii temperaturii optime de funcționare.

Camera web – dacă ai de gând să stai la chat video cu familia sau prietenii, examinează existența webcam-ului. Cele mai multe dintre laptopuri au camere incluse, dar totuși, nu uita să verifici.

guy notebookSistem de blocare – dacă plănuiești să-ți blochezi pe birou laptopul (de exemplu, ești la facultate sau există riscul a fi furat), verifică existența unui orificiu pentru sistemul de blocare (arată ca un fel de gaură în carcasă).

Gradul de upgrade – cele mai multe dintre laptopuri nu sunt foarte upgradabile. De obicei, poți înlocui memoria RAM și hard disc-ul. În rest, nimic.

Verifică de două ori ce se poate upgrada sau schimba la laptopul visat și, mai ales, dacă acest lucru îți anulează garanția.  De asemenea, verifică cât e de ușor să cureți ventilatorul (acest lucru poate fi o întreagă nebunie la anumite laptopuri).

Garanția – în cele din urmă, verifică garanția dată de producător. Asigură-te că este de cel puțin un an (90 de zile nu este de ajuns) și ce anume este acoperit de garanție. Dacă ești predispus la accidente și garanția extinsă acoperă spargeri accidentale, atunci este indicat s-o achiziționezi odată cu laptopul. Acesta este singurul caz în care eu sunt de acord cu garanția extinsă. Oricum ar fi, asigură-te că producătorul oferă o garanție bună produsului. Cu cât garanția e mai mare, cu atât producătorul e mai încrezător în produsul său, ceea ce este bine pentru tine.

Atunci când îți achiziționezi un laptop sunt multe lucruri la care trebuie să te gândești. Unul dintre cele mai importante e să mergi la magazin să-ți alegi un model care să-ți placă.

Apoi, cu puțină cercetare, poți foarte ușor să găsești laptopul perfect pentru tine. Dacă ai și alte idei, te rog împărtășește-le cu noi, lăsând un comentariu mai jos. Vrei să-ți cumperi laptop și nu știi ce să alegi?
Te aștept cu întrebările tale.

Cu drag,
Anca