Select Page

Cât de sigure sunt rețelele wireless publice din oraș? Ești sigur că ești în siguranță?

Azi la ora 8 dimineața îmi beam cafeaua la o cafenea din centru, probabil singura deschisă la acea oră :D. Aveam ceva urgent de terminat, mi-am scos tableta și am realizat că am uitat în mașină cardul de Internet (am o soluție de securitate privată). ”Fi-r-ar să fie! Mașina e departe, mi-e frig și nu mBrasovă duc să-l iau. Mă voi conecta la wireless-ul cafenelei”.

Astfel, am făcut ce m-am jurat mereu că n-o să fac: ”Niciodată nu voi folosi vreun wireless public, indiferent că e cafenea, restaurant, aeroport sau instituție”.

Povestea cu ”niciodată” o știi și tu.  Există cel puțin un moment în viața noastră când trebuie să accesăm o conexiune publică la Internet.

Oamenii nu se protejează când folosesc astfel de rețele wireless publice deoarece ei nu înțeleg cum poate fi efectuat furtul prin Internet,  cât de mare este investiția în criminalitatea informatică și cât de valoroasă este informația sustrasă.

Dacă nu vrei să fii unul dintre cei înșelați, citește tot ce trebuie să faci ca să te protejezi de furtul online.

1. Oprește opțiunea de ”Sharing” sau ”Partajare”.
Acasă sau la serviciu poți partaja fișiere, imprimante sau să te autentifici de la distanță pe alte computere din rețea. Când ești într-o rețea publică, nu-ți dorești ca toată lumea din acea rețea publică să beneficieze de fișierele tale. Nu trebuie să fie specialist IT ca s-o poată face.

Așadar, uite cum poți dezactiva partajarea:

În Windows: Control Panel – > Network și Sharing Center –>  Change Advanced Sharing Settings. Oprește  ”Network Discovery”, ”File&Printer Sharing” și ”Public Folder Sharing”.

În Mac OS X: System Preferences –> Sharing și debifează tot. Oprește și ”Network Discovery” care te ajută să nu fii vazut de ceilalți din rețea, ceea ce înseamnă că ești mai puțin vizat.

2. Activează opțiunea de ”Firewall”
Cele mai multe sisteme de operare sunt dotate cu un firewall de bazăWindows - Network and Sharing Center care oprește intrusul să intre pe computerul tău.

În Windows: Control Panel -> System and Security -> Windows Firewall

În Mac: System Preferences -> Security -> Firewall

Mai poți alege ce programe au acces pe computerul tău. La Windows bifezi “allow a program or feature” și la Mac mergi la “advanced”.
Asigură-te că firewall-ul este trecut pe ”ON”. Firewall-ul nu te protejează de orice, dar este o idee bună să verifici că este pornit.

3. Utilizează cât mai mult SSL
Site-urile normale sunt de forma ”http”. Dacă utilizezi ”https” sau activezi opțiunea de SSL (când folosești, de exemplu, un client de email), datele transmise înspre și dinspre computerul tău sunt criptate. Astfel, vei ține departe ochii indiscreți. SSL si https

Din pacate, nu toate siteurile ofera criptare SSL. Pentru a securiza si mai bine, se pot instala extensii gratuit pentru Mozilla Firefox si Chrome: https://www.eff.org/https-everywhere

Asigură-te că și clientul de email suportă SSL în setările sale (Outlook si Mail.app au). Dacă nu suportă SSL, teoretic nimeni nu-ți poate citi emailurile, dar îți poate afla numele de utilizator și parola.  Verifică și dacă domeniul tău suporta SSL.

Dacă nu suportă SSL sau nu știi sigur, nu folosi aplicația de pe un wireless public.

4. Utilizează VPN (Virtual Private Network = Rețea Privată Virtuală)
Indiferent că folosești sau nu SSL, protejează-te suplimentar prin instalarea unui VPN (iar dacă folosești des site-uri fără SSL, VPN-ul este esențial pentru protecția datelor tale).

VPN-ul asigură protecția activității tale pe Internet printr-o rețea privată chiar dacă te afli într-o rețea publică.

Uite aici un program gratis ce se instalează foarte simplu și care face toată treaba pentru tine:
http://www.anchorfree.com/hotspot-shield-VPN-download-windows.php

5. Oprește wireless-ul dacă nu-l foloseștirealitate virtuala
În momentele în care nu ești activ pe Internet, oprește wireless-ul. Este extrem de simplu, și la Windows, si la Mac. Cu cât stai mai mult conectat, cu atât mai mult oamenii observă că ești acolo. Și de ce să dai unora idei?!

La Windows, click dreapta pe pictograma din colț dreapta jos.

La Mac, click pe Wi-Fi în bara meniului și seelctează ”Dezactivare AirPort”.

Fii sigur că niciodată nu ești in siguranță. Pentru început, instalează-ți SSL de aici:
https://www.eff.org/https-everywhere

Iar dacă n-ai nicio protecție, evită măcar să scrii informații sensibile: tranzacții finaciare, parole, numerele carților de credit sau alte informații financiare, chiar adresa de domiciliu.

Orice întrebare ai sau poveste proprie, te-aș ruga  să o spui într-un comentariu mai jos. Îți voi răspunde personal, plus că putem să creștem cu toții dacă împărtășim experiențe.

Cu drag,
Anca