Select Page

Cum să alegi un browser de Internet simplu, rapid și sigur

M-am întâlnit ieri la supermaket cu un fost coleg de școală generală. S-a nimerit să avem timp amândoi, așa că ne-am așezat să bem ceva la o cafenea din apropiere.

Ne știm, practic, de-o viață și discuția a decurs lin și natural. El este medic neurolog și folosește zilnic în meseria lui computerul și Internetul. Prima lui întrebare a fost: ”Care este cel mai bun browser de Internet?”.

…și de-aici am început o întreagă discuție pe care o redau doar într-o mică parte în articolul de astăzi…

De ce ai nevoie de un browser de Internet?

Un browser de Internet este o aplicație software cu ajutorul căreia navighezi în lumea virtuală world wide web și accesezi paginile web. Aceste browsere ”traduc” din limbaj HTML în limbaj comun pentru ca tu să poți citi texte, să vezi imagini și clipuri video, să asculți muzică, etc.

Browserele sunt destinate în primul rând pentru a accesa Internetul, dar pot fi folosite și pentru a accesa informații private de pe serverele web sau prin intermediul sistemelor de fișiere.chrome - firefox - internet explorer

Toți avem nevoie de browsere de Internet care să fie rapide și sigure. Deși toate browserele permit accesul la Internet, nu toate sunt create la fel. Ele sunt proiectate diferit și din acest motiv, există o foarte mare diferență între ele.

Există trei lucruri esențiale pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți alegi un browser de Internet: simplitatea, viteza și securitatea.

Excelând la toate punctele de mai sus, Google Chrome, Firefox și Internet Explorer sunt printre cele mai bune browsere de Internet din acest moment.

Pe lângă cele trei lucuri esențiale, am mai ales încă 2 pentru a putea evalua criteriile în profunbrowser de Internet Firefox Chrome Internet Explorerzime:

1. Setul de opțiuni – un browser web trebuie să-ți ofere opțiuni practice care să-ți facă navigarea ușoară și rapidă. De exemplu, să poți deschide pagini în tab-uri, să-ți poți personaliza bara de instrumente (bookmarks, control parental, RSS) sau să ai un motor de căutare integrat. Cu alte cuvinte, cu cât ai mai multe opțiuni, cu atât mai bine.

2. Securitate – în timp ce măsurile de securitate online au parcurs un drum lung de la începuturile Internetului, web-ul este încă plin atacuri la scară mică. Din capitolul ”Securitate a browserului” fac parte: setările de confidențialitate, pop-up blocker, program antispyware pentru navigare în siguranță și păstrarea securității datelor și a parolelor.

3. Viteză și compatibilitate – browserul trebuie să se încarce repede și să fie compatibil cu toate sistemele de operare majore.

4. Simplitate – cele mai bune browsere de Internet sunt cele care se găsesc în echilibru perfect între opțiuni și ușurința de utilizare. Setul de opțiuni al unui browser este extrem de important, dar el devine lipsit de valoare dacă interfața browser-ului te împiedică să le folosești. Cu alte cuvinte, dacă nu te descurci cu butoanele. Browserele web ar trebui să se laude cu aspectul intuitiv care te ajută să navighezi pe Internet ușor și fără efort.

5. Asistență & Ajutor (Help & Support) – unele browsere de Internet sunt open source (adică, dezvoltate de comunitate gratuit) și, prin urmare,  nu oferă suport tehnic dedicat. Totuși, pentru acestea există alte opțiuni disponibile: întrebări frecvente (FAQ), tutoriale sau suport prin email.

Toate browserele oferă acces la Internet și tu trebuie să-ți alegi acel browser care să-ți ofere în primul rând, securitate și ușurință în utilizare.

Voi reveni asupra subiectului, dar nu acum deoarece m-am lungit prea mult. Te rog să îmi lași un comentariu mai jos prin care să-mi spui ce browser folosești și dacă ai renunțat la vreun browser până acum. Ce criterii ai luat în calcul când ți-ai instalat browserul?

Dacă ai întrebări, le poți pune printr-un comentariu mai jos.