Select Page

laptop_spatiuAm un laptop cu hard disk de 500 GB și azi dimineață m-am trezit că nu mai am spațiu. Nu folosesc laptopul să stochez informație deoarece datele importante sunt salvate în cloud. Am exact cele trei filme preferate pe care le-aș revedea oricând, câteva poze și niște muzică.

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să te intrebi: oare cu ce este ocupat tot spațiul de pe hard discul meu?

La această întrebare răspunsul vine de la un program care analizează spațiul pe disc: îl scanează și-ți arată în formă grafică unde este irosit spațiul și de unde să începi să faci curățenie. Programul meu preferat pe care-l folosesc regulat și-l recomand clienților și prietenilor mei este WinDirStat.

Este pentru Windows, este gratuit și se poate descărca de aici: http://windirstat.info/download.html

Caracteristici

  • Scanează un disc sau pe toate sau doar un folder
  • Creează o hartă a datelor de pe disc cu coduri de culoare pe care poți da click
  • Furnizează informații suplimentare cu privire la datele specifice atunci când dai click la un punct de pe hartă
  • Oferă posibilitatea de-a vedea folderele în Windows Explorer, în command prompt sau poți copia calea fișierului
  • Șterge spațiile hogging (spații lăsate degeaba de sistemul Windows între fișiere) direct din interfață
  • Afișează informații de bază cu privire la orice fișier sau folder
  • Vezi întreg hard discul și poți ordona în funcție de nume fișier și dimensiune
  • Vezi spațiul de pe hard disc în funcție de extensia fișierelor ca să știi ce tip de fișiere ocupă cel mai mult spațiu

 

Unde WinDirStat excelează
Cel mai mare avantaj nu constă în faptul că este un program gratuit, ci că îți poți face o imagine a hard discului din mai multe unghiuri. De exemplu, într-o fereastră WinDirStat poți vedea:

– grafic de tip arbore cu procente și dimensiuni de fișiere;
– grafic cu codul de culoare în funcție de tipul de fișiere (filme, muzică, documente etc);
– o listă cu extensiile care ocupă spațiul cel mai mare. Dacă spațiul îți este ocupat de filme, vei vedea acest lucru.

cum sa gestionezi spatiul pe hard discÎn plus, dacă dai click pe una dintre cele trei variante de mai sus, poți vedea și alte informații referitoare la locul unde sunt stocate fișierele, sau ce spațiu ocupă fiecare.

Apoi, ai posibilitatea să le ștergi, să le vezi in Windows Explorer sau să le deschizi în command prompt. WinDirStat îți oferă tot ce ai nevoie ca să faci mai mult spațiu pe computerul tău.

Unde WinDirStat mai are de îmbunătățit
Pe lângă avantajele descrise mai sus, WinDirStat are câteva dezavantaje. Și anume, este destul de lent și uneori poate părea că rulează pe un calculator vechi.
Interfața grafică ar putea fi și ea mai bine organizată. Așa cum este acum, are o grămadă de pătrate colorate și e puțin dificil să dai click pe ele, spre deosebire de SpaceSniffer care are o interfață grafică impresionantă (vezi mai jos).

WinDirStat nu este disponibilă ca aplicație portabilă ceea ce este oarecum enervant atâta timp cât concurenții săi au. Există totuși o versiune portabilă gratuită dezvoltată de comunitate pe site-ul portableapps.com, disponibilă aici http://portableapps.com/apps/utilities/windirstat_portable.

 

Competiția
SpaceSniffer este alternativa mea preferată la WinDirStat. Punctul său forte este interfața grafică mare și ușor de utilizat. Poți da dublu click pe foldere și vezi sub-folderele, ceea ce e mai atractiv ca la WinDirStat. Din păcate, nu are tradiționalul grafic de tip arbore cu procente și dimensiuni de fișiere și nici lista cu extensiile care ocupă spațiul cel mai mare. Este disponibilă ca aplicație portabilă și este gratuită.

SpaceMonger este un pic mai avansată ca primele două, dar costa 25 USD. Majoritatea oamenilor nu doresc să plătească pentru o aplicație pe care o folosesc doar de 2-3 ori (în plus, există o versiune de 30 de zile gratis).microsoft_windows

Este similară cu WinDirStat, are graficul de tip arbore și harta grafică, iar interfața este ușor configurabilă. Nu are o modalitate extrem de facilă de-a naviga în foldere. Este disponibilă ca aplicație portabilă, dar toate cele descrise mai sus nu o fac, probabil, să-și merite prețul.

TreeSize este o opțiune foarte populară, dar nu vine cu harta grafică accesibilă la celelalte programe descrise mai sus. TreeSize îți arată arborele de foldere și fișiere existente pe calculatorul tău fără nimic grafic. Există versiunea portabilă.

În cele din urmă, dacă nu te decizi asupra niciunei variante descrisă mai sus, poți analiza spațiul de pe hard disc cu un simplu Windows Explorer. Acesta îți arată și unde sunt salvate fișierele cele mai mari, însă nu-ți arată care sunt folderele mari. Pentru aceasta, ai nevoie  să instalezi una dintre variantele de mai sus. Eu ți-o recomand pe prima WinDirStat pe care o poți instala acum de aici: http://windirstat.info/download.html

Și după ce-ai instalat-o și-ai făcut curățenie pe calculatorul tău, nu uita să-mi scrii părerea ta într-un comentariu mai jos.

Succes!