Select Page

În fiecare săptămână, mă sună cineva să mă întrebe: ”Care sunt atributele unui site bun? Ce trebuie să fac ca să produc bani din siteul meu? Cum aduc un număr mare de vizitatori?”.

Răspunsurile la aceste întrebări sunt tot întrebări: ”Ce înseamnă site bun? Cum vrei să aduci bani prin siteul tău?” etc.

Conform http://www.internetlivestats.com/total-number-of-websites/ în acest moment există în lume un număr de 1,234,761, 500 de website-uri, iar acesta continuă să crească. 

Deși poate părea un obiectiv greu de atins, să reușești să-ți faci un website funcțional și bine conceput merită tot efortul. De cele mai multe ori, designul siteului este cel care convinge – și nu conținutul care se află în interiorul său.

Astăzi mă voi concentra pe câteva principii dovedite pentru construirea unui site web pe care clienții să-l iubească … și de la care să și cumpere.

1. Dacă este important, ar trebui să fie evident.

Deși nu este neapărat necesar să scriem informațiile esențiale în partea superioară a paginii (header), este important să creăm un site care să prioritizeze corect paginile cheie.

O modalitate amuPzantă de a le prezenta greșit este cea prezentată.

Exemplul din imagine este unul des întâlnit. Să ne amintim de siteurile restaurantelor unde nu este afișat orarul sau telefonul unde poți face rezervări.

Încearcă să-ți vizualizezi siteul din perspectiva clientului și aplică principiile pentru a evita aglomerarea și navigarea inutilă.

 

2. Mesajul de finalizare al tranzacției este esențial.

Ființele umane au o înclinație evidentă de-a finaliza. Această trăsătură se aplică și la achiziționarea de produse noi. Conform unui studiu al ”Journal of Consumer Research”, cumpărătorii se simt mai mulțumiți cu achiziția lor dacă au senzația de ceva ”închis” sau primesc un mesaj ”tranzacție finalizată” după ce vânzarea se face.

Cel mai bun exemplu de mesaj greșit de finalizare al tranzacției este cel primit de la un site foarte cunoscut în România la sfârșitul anului trecut:

Mesaj eronat finalziare tranzactie - website romanescAceastă imagine arată un mesaj ambiguu, impersonal și de-a dreptul confuz.

Indiferent că vorbim de-o achiziție sau un formular de contact, mesajul de finalizare trebuie să fie clar, iar vizitatorului să-i fie transmis că procesul s-a terminat.

 3. Care sunt cele mai bune culori pe care să le folosesc în websiteul meu?

Roșu, verde, negru, alb, portocaliu – niciodată nu va exista un consens. Și totuși care este cea mai atractivă culoare? Capacitatea de-a atrage are mai mult de-a face cu contextul decât cu culoarea în sine. Această afirmație este susținută de cercetări cognitive, în special de un efect cunoscut sub numele de efectul Von Restorff. În termeni comuni, acest efect spune că orice iese în evidență devine recunoscut și ușor de amintit. Mintea noastră reține elementele neobișnuite și care ies din tipar.

În contextul nostru, o culoare o surclasează pe cealaltă doar pentru că iese în evidență. Ca regulă generală, poți folosi ”culori de acțiune” pentru a desemna butoanele importante față de cele mai puțin importante.

4. Aplică legea lui Fitt

Utilizarea acestei legi în design web poate părea de bun simț după ce ai citit despre ea, deși nu cred ca multe siteuri o pun în practică. Matematica din spatele ei o face să pară complicată:

L

Cu cât este mai mare obiectul țintă și cu cât este mai aproape de punctul de start în care se găsește utilizatorul, cu atât acesta îl observă mai ușor și este mai ușor de utilizat.

Pentru a îmbunătăți gradul de utilizare al siteului, butoanele cele mai utilizate trebuie să fie mai mari ca celelalte (crește astfel importanța lor în ierarhia vizuală).

5. Puterea titlurilor mari și concise

Conform studiului Eyetrack III  asupra gradului de utilizare web, titlurile sunt în mod constant cele mai văzute elemente de pe o pagină web … chiar peste imagini!

Titlurile atrag deoarece utilizatorii vor sa vadă exact despre ce este pagina (și o califică ”mă interesează” sau ”nu mă interesează”). Titlurile mari și bold le oferă direct aceste informații.

Vei observa următorul design pe prima pagină a multor websiteuri:

Această tactică nu esteshopify numai marketing, ci le oferă utilizatorilor titluri vizibile astfel încât aceștia să aleagă exact ce-și doresc.

Economisești timpul tuturor să le arăți clienților de la început dacă produsele tale li se potrivesc nevoilor lor.

6. Folosește multe spații libere

Conform cercetărilor de la Eyetrack III și a cărții ”Neuro web design” de Susan Weinschenk, spațiile libere dintre rânduri sunt extrem de importante pentru citirea, înțelegerea și crearea contrastului dintre diferite elemente ale unei pagini web.

De fapt, cercetarea arată că atunci când scazi spațiile libere de la margini, înțelegerea textului scade dramatic.

efectele adaugarii marginilor pentru intelegerea unui text scrisAcest lucru este valabil pentru fiecare loc de pe site cu abundență de text: blog, descrieri de produse, pagini de destinație (landing pages) etc.

Rândurile trebuie să fie aerisite, iar mărimea literelor de 12 sau 14 astfel încât clienții să poată parcurge textul cu ușurință.

 

7. Puterea convingerii în Social Media

Potențialii cumpărători vor să știe dacă pot avea încredere în tine. Nu există nici o modalitate mai bună de a-i convinge decât cu dovezi venite din partea clienților și a recenziilor lor. Acestea vin subtil din Social Media și din testimonialele din dreptul produselor și a butoanelor de  ”Cumpără acum”.

8. Limitarea opțiunilor de creștere a interactivității

Când vine vorba de selecția produselor de pe site, expresia “mai puțin înseamnă mai mult” este adevărată. Prea multe opțiuni pot duce la acțiunea de ”paralizie”, sau să nu știi ce să faci în continuare. Rezultatul este de nu alege nimic.

Poți observa cu ușurință că pe site-uri ca Amazon la secțiunea “Clienții au mai achiziționat și …” sunt listate doar șapte produse la un moment dat (deși de multe ori această listă se va derula pe 40 sau mai multe pagini).

9. Asigură-te că site-ul merge bine 

Nimănui nu-i place un site lent. Viteza site-ului are un impact definitoriu asupra clienților.

Prin includerea numai a elementelor esențiale pe prima pagina (așa cum sa discutat mai sus), folosind caching și un hosting eficient plătit, te asiguri că încărcările lente per pagină nu duc la încetinirea proceselor de vânzare.

10. ”Toate informațiile trebuie să fie în partea superioară a ecranului” este un mit.

Unul dintre cele mai mari mituri de proiectare atunci când vine vorba de experiența clientului este credința că tot ce este important trebuie să fie localizat în partea cea mai de sus a paginii (ceea ce vede utilizatorul înainte să dea scroll).

Teste multiple au arătat că utilizatorii nu au nici o problemă să dea scroll în jos. În mod surprinzător, ei vor căuta, de fapt, mai jos dacă lungimea paginii este mai lungă. Atunci când paginile lungi sunt făcute corect, acestea pot convinge mai mult clienții să citească blogul sau să achiziționeze produsele de pe site.

Tot ceea ce este important pe un site trebuie să fie evident, însă nu este neapărat nevoie să fie localizat în partea superioară a paginii. Putem diferenția informațiile cu ajutorul titlurilor și a culorilor fără să încărcăm vizual cu prea multe detalii. Este important să creăm un site care să prioritizeze corect paginile cheie.

Poți aplica oricare dintre aceste principii de construcție ale unui website, însă dacă le aplici pe toate, siteul tău va fi unul apreciat de cititori.

Mă opresc aici cu articolul de azi. Lasă-mi un comentariu sau o întrebare mai jos și-ți voi da toate detaliile de care ai nevoie.

Cu drag,
Anca

Sursa: http://www.helpscout.net/