Select Page

Ieri am avut o primă întâlnire cu proprietarul unei firme de 30 de angajați din București. Are nevoie de servicii IT complete și m-am dus la sediul lui. M-am bucurat foarte tare să simt acolo atmosfera vie și prietenească.
Să nu înțelegi greșit: oamenii aveau foarte mult de muncă, erau presați de termene, uneori stăteau și peste program, însă relațiile dintre ei și felul în care au comunicat cu mine m-au convins pentru a 1000 a oară că omul sfințește locul.

Partea amuzantă este că s-au pregătit pentru întâlnire cu o listă de servicii pe care mi le cereau, iar unul dintre puncte spunea așa: ”devirusare (fără reinstalarea sistemului)”.

În acel moment, am realizat că teama cea mai mare a oamenilor este legată de viruși care, într-adevăr, pot crea multe neplăceri. Însă pe lângă viruși, mai există și alte pericole.spy

Termenul comun care definește totalitatea programelor software proiectate intenționat de om pentru deteriorarea unui computer este malware (prescurtare de la malicious software, adică software răuvoitor). În categoria ”maleware” intră virușii, troienii, programele spion, viermii și scarware.

Scopul acestui articol este de a te ajuta să înțelegi cum îți pot cauza foarte multe neplăceri și daune financiare. Nu uita că aceștia sunt creați de om cu scopul de a distruge sau de a fura date de pe calculatorul tău.

Virușii fac ravagii printre fișierele tale
Virusul este un program care se copiază singur și infectează un calculator. El se răspândește singur în toate fișierele. Dacă un fișier infectat cu un virus este copiat sau deschis de pe alt calculator, îl infectează și pe acesta.

Cei mai mulți viruși se găsesc în fișierele executabile, de tipul .exe, dar unii pot viza fișiere comune de tip .doc, .xls și .ppt. Ideea generală este că virușii sunt creați pentru a face calculatorul complet inoperabil, pentru a provoca haos și timpi morți.

Te poți proteja de viruși prin instalarea unui program antivirus care obligatoriu trebuie sa fie updatat.

Acordă o mare atenție la  cum se termină numele fișierului: dacă se termină în .doc.exe, ai de-a face cu un virus.

Spyware sau programele spion îți fură informațiile
Acest tip de program este instalat pe calculatorul tău și colectează informații fără știrea ta. Acestea sunt transmise mai departe cu scopul de-a fi utilizate într-un mod nefericit pentru tinSpye.  De exemplu, un spyware îți poate ”fura” parola sau datele de pa cartea de credit.

Scopul unui spyware este de-a face bani pe cheltuiala ta, iar cei mai mulți oameni nici măcar nu realizează ce li se întâmplă. Calculatorul tău a început să se miște lent? Dacă da, atunci acesta poate fi un semn că ai unul sau mai multe spyware.

Problema principală cu acest tip de malware este că nu toate programele antivirus sunt concepute pentru a le contracara.

Înainte să-ți instalezi un antivirus, asigură-te că are inclus și opțiunea ”antispy”.

Scareware preia controlul calculatorului tău până îl răscumperi
Acest tip de atac este relativ nou și funcționează în felul următor: ești păcălit să descarci ce pare a fi o aplicație antivirus care îți spune că ai un calculator infectat cu sute de viruși. Îți poți curăța calculatorul dacă vei cumpăra licența completă de antivirus. Desigur, aceste aplicații sunt tot de tipul malware, adică software rău intenționat și în cele mai multe cazuri nu le poți dezinstala și nici nu-ți mai poti utiliza calculatorul.

Să nu te gândești să cumperi licența completă, ci mai bine caută pe Google modalități de eliminare a scamware-ului cu programe speciale (de exemplu, MalwareBytes, SuperAntiSpyware și ComboFi).

”Calul troian” se instalează pe ușa din dos
Știm cu toții legenda calului troian de la 1184 (http://www.feminis.ro/calatorii/calul-troian-legenda-unui-dar-periculos-19158).  Acest tip de aplicație arată că face ceva inofensiv, însă are în secret un cod malițios care face cu totul altceva.troian

În multe cazuri, troienii crează o ”ușă” deschisă pe calculatorul tău care îi permite cuiva de la distanță să ți-l controleze.

Diferența majoră dintre un virus și un troian  este că virusul se reproduce singur, iar un troian este instalat involuntar de utilizatorul computerului.

Protecția împotriva troienilor este la fel ca în cazul virușilor. Asigură-te că antivirusul este updatat la zi, nu deschide atașamente sau link-uri suspecte și gândește-te bine înainte să folosești un crack pentru Microsoft Office deoarece acesta este locul preferat al autorilor de malware.

Viermii îți infectează calculatorul prin rețea
Viermii de calculator folosesc rețeaua pentru a trimite copii de la un calculator la alte calculatoare. Aceștia folosesc o gaură în securitate pentru a călători din calculator în calculator, de multe ori automat, fără intervenția utilizatorului.virus

Viermii sunt cel mai cunoscut tip de ”malware” deoarece se răspândesc rapid prin rețea infectând tot ce le iese în cale, deși mulți utilizatori se referă la ei eronat ca fiind ”viruși”.

Unul dintre cel mai cunoscut ”vierme” este ILOVEYOU transmis ca atașament la email. Acesta a făcut daune la companiile americane de 5,5 miliarde de dolari. Alte exemple sunt CODE RED care a șters 360 000 de site-uri web și Blaster care forțează calculatorul să se restarteze în mod continuu.

Pentru că viermii exploatează o vulnerabilitate a rețelei de calculatoare, aceștia sunt singurii de care te poți feri parțial prin activarea unui firewall și updaterea antivirusului.

Acum că știi ce înseamnă troian, nu-i așa că te irită când cineva îl numește ”virus”? Trimite prietenilor tăi acest articol ca să știe și ei cum să se protejeze și lasă-mi un comentariu mai jos. Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată-n viață să fii victima programelor maleware.

Cu drag,
Anca