Select Page

Am primit ieri un email de la Florina care mă întreba: ”Aud foarte des în jurul meu că oamenii vorbesc despre defragmentare sau defrag. Ce este defragmentarea? Chiar trebuie să fac această operație computerului meu și cât de des?”.

hard disk

Defrag sau defragmentarea este o operație de mentenanță a hard disc-urilor computerului tău. Cele mai multe hard discuri sunt compuse din platane rotative acoperite cu material magnetic. Atunci când scrii date pe hard disc, computerul salvează aceste date în blocuri ordonate secvențial dintr-o parte în alta a platanului.

Fragmentarea apare atunci când un fișier este împărțit în blocuri și aceste blocuri sunt depărtate unul de altul. Hard discului îi ia mai mult timp să ”recompună” acest fișier deoarece trebuie să ”viziteze” mai multe locuri de pe platan.

Defragmentarea pune aceste blocuri înapoi în ordine astfel încât capul hard discului nu are nevoie ”să se plimbe” prin mai multe locuri ca să citească un singur fișier.

Când trebuie și când nu trebuie să faci defrag
Fragmentarea nu îți încetinește computerul așa cum o facea cu ani în urmă, însă un răspuns simplu este: da, ar trebui să defragmentezi hard discul computerului tău.

Citește mai jos tot ce trebuie să știi despre defragmentare.

1. Nu este necesară defragmentarea hard discurilor SSD (solid state drive). Discurile SSD, spre deosebire de discurile normale, nu folosesc  platane circulare ca să salveze datele și nu au nevoie de timp suplimentar să citească diferite părți ale hardului. Deci, defragmentarea nu va oferi nicio creștere în performanță (deși SSD-urile au nevoie de alt gen de mentenanță).Windows 7 defrag

2. Dacă ai Windows 7 sau 8
Windows 7 și 8 defragmentează automat hard discurile tale conform unui plan stabilit. Ca să te asiguri că totul se execută fără probleme, mergi în ”Start”, scrie ”defrag” si apoi apasă ”Defragment your hard drive”.

Dacă apeși pe ”Configure schedule” îți poți configura frecvența, data, ora și hard discurile pe care vrei să le defragmentezi.

Dacă apeși pe  ”Analyze disk”, îți arată cât de fragmentat îți este hard discul.

”Defragment disk” îți defragmentează hardul.

Foarte mulți am descDisk defragmenteroperit că defragmentarea automata de la Windows 7 lasă de dorit și este indicat să verifici regulat că își face treaba. Pe Windows 8 se pare că rulează mai bine.

 

Observație: deși în Windows 8 la ”Disk Defragmenter” sunt afișate și discurile SSD care nu au nevoie de defragmentare, practic nu se face nicio defragmentare. Windows 8 face câteva operații de mentenanță pe aceste hard discuri SSD.

 

3. Dacă ai Windows XP
Aici ar trebui să faci defragmentarea manual. Mergi în ”Start Menu”, apasă ”Run”, scrie ”Dfrg.msc” și apasă tasta Enter. Va apărea ”Disk Defragmenter” unde îți poți defragmenta manual fiecare hard disc sau partiție. Este recomandat să defragmentezi o dată pe săptămână.

Dacă vrei s-o faci automat, setează rularea automată în ”Windows Task Scheduler”.
Dacă ai Windows XP pe un hard disc SSD, ar cam trebui să treci la cel puțin Windows 7 deoarece XP-ul nu are opțiuni de mentenanță pentru SSD-uri.

4. Dacă ai un Mac
Probabil nu ai nevoie de defragmentare deoarece este făcută automat (cel puțin pentru fișierele mici). Câteodată și în special dacă ai foarte multe fișiere mari ca dimensiune îți poate încetini computerul.

5. Când ar trebui să folosești un program de defragmentare diferit de cele ale sistemului de operare.
La primele puncte am vorbit despre posibilitatea de-a defragmenta direct din Windows fără să mai fie nevoie de-a instala un soft adițional. Există programe software diferite de cele din Windows care sunt foarte folositoare dacă vrei să vezi ce fișiere de sistem sunt fragmentate sau defragmentate.

Eu cred că nu sunt necesare pentru majoritatea oamenilor, deci urmărește defragmentarea Windows-ului o dată pe săptămână și nu-ți mai bate capul cu asta. O poți face chiar acum.

Aștept să îmi spui concluziile tale după defragmentare. Sau dacă ceva nu-ți iese, lasă-mi un mesaj și te ajut cu drag.

Anca