Select Page

În IT nu există limite. Ceea ce acum 3 ani pentru mulți era o utopie, în anul 2012 se pare că a devenit realitate. În mod cert, cloud-ul schimbă atât compania, cât și departamentul IT al unei companii.

Analiștii, inclusiv vizionarul Steve Jobs, spun că va intra și în sectorul computerelor ”de  acasă”. Nu ne vom mai salva datele pe computerele personale, pe iPad, Android sau Surface și nu vom mai cumpăra licențe software dacă suntem ”în cloud”.

Ce înseamnă ”cloud computing”?

Cloud computing-ul este o tehnologie care permite utilizatorilor și companiilor să folosească datele și aplicațiile prin internet. Practic,  cloud-ul permite utilizatorilor să folosească orice tip de aplicație fără instalare și să acceseze fișiere de la orice calculator cu acces la internet. Această tehnologie permite organizarea, centralizarea și prelucrarea datelor mult mai eficient. Închiriezi aceste servicii și plătești exact cât consumi.

Cel mai important principiu despre cloud este că aceste servicii sunt configurabile și scalabile. Ne conectăm la servere prin internet și de acolo folosim datele și aplicațiile software.

 

Un exemplu de cloud este email-ul de la Yahoo, Gmail sau Hotmail, etc. Folosim un computer pentru a ne conecta prin internet la serverele de la Yahoo, Gmail sau Hotmail etc. ca să ne citim email-ul. Miliarde de oameni fac același lucru și niciunul dintre noi nu dorește să achiziționeze un server de email pentru acasă. Analogia este ”dacă vrei să bei lapte, nu cumperi toată vaca”. Furnizorii de servicii de email se ocupă în totalitate de servere și de managementul lor. Noi beneficiem de ele.

Cum schimbă cloud-ul businessul?

Cloud-ul este, inainte de toate, o decizie strategică luată la nivel de top management. Conform unui studiu Deloitte din 2010, în 60% dintre companii IT-ul era considerat ca și centru de cost sau furnizor de servicii și doar 38% îl considerau ”value adding partner”. 2% dintre respondenți nu au răspuns.

În acești ani de criză economică, departamentul IT trebuie să ajute la administrarea, creșterea și transformarea business-ului. Alegerea unei soluții de cloud trebuie aliniată cu strategia, dezvoltând mereu idei noi sau îmbunătățindu-le pe cele vechi.

Cloud Computing

Cloud Computing

Companiile producătoare de soluții de cloud computing își definesc standardele prin propriile tehnologii. Punctul comun al acestora este să rezolve provocările din prezent ale oricărui business integrând trei componente ale serviciilor cloud: infrastructură, platformă și software:

– Infrastructura – se închiriază în cloud servere,  stocare, rețea și sisteme de operare;
– Platforma – se închiriază ”Infrastructura” și aplicațiile specifice;
– Software – se închiriază ”Platforma”, aplicațiile de tip office și spațiul pentru date. Practic, toate datele utilizatorului pot fi accesate în cloud.

Cum sunt reduse costurile? Vă dau doua exemple:

  1. Costul unui server de email sau de stocare este compus din: costul pentru hardware, costul pentru software (dacă nu e distribuție gratis), costul patronal al angajatului de la IT care îl instalează, costul lunar al curentului ce-l alimentează, costul lunar de întreținere al camerei speciale unde este depozitat (climatizare 16 grade C, chirie) și costul lunar de administrare reflectat în salariul administratorului de la IT.  Randamentul unui astfel de server ar  justifica o mare parte din aceste costuri dacă ar fi folosit la capacitate maximă, ceea ce se întâmplă foarte rar.
  2. Unii utilizatori folosesc doar ocazional un anumit tip de program software. Și atunci se ridică întrebarea: de ce să achiziționeze compania o licență pentru acel program software când poate să o închirieze cât timp are nevoie și să plătească astfel, mult mai puțin?

În România, există câteva instituții publice care au rezolvat probleme stringente cu ajutorul soluțiilor de cloud. Ministerul Educației deține cel mai accesat portal pentru admiterea în liceu. Particularitatea acestui proiect este că încărcarea sistemelor informatice se concentrează în perioade scurte de timp, în preajma examenelor.

Nu are niciun sens să achiziționezi sisteme informatice complexe pentru câteva zile din an, în loc să închiriezi aceste sisteme exact cât timp și la ce capacitate ai nevoie.

Cloud computing-ul va intra mai devreme sau mai târziu în viețile noastre, fie acasă, fie la serviciu. Tehnologia ”cloud” reprezintă un progres al societății proiectat să ne ajute și a venit natural pentru a satisface nevoi de business sau individuale. Marc Andreessen, membru în Board-ul Facebook, a spus la o conferință: “Cloud is about how you do computing, not where you do computing”.

Ai întrebări? Ți-a plăcut acest articol? Lasă-mi neapărat un mesaj mai jos.