Select Page

Eram aseară la o terasă în oraș când unei prietene îi ”dispăruse” de pe deskopul laptopului un fișier important. Era disperată când îmi zicea că ”acum două ore documentul era pe desktop și acum nu mai e”. Faza a fost ca-n Eminescu ”azi o vedem și nu e”.

De ani de zile oamenii își salvează fișierele pe desktop. Este o practică valabilă indiferent de țară, sistem de operare (Windows, Mac, Android etc.),  vârstă, sex, educație sau orice altceva. Deoarece desktopul este întotdeauna vizibil și ”la îndemână”, unii oameni nu pot rezista tentației.

De ce este de evitat această practică?

În primul rând, este foarte greu să-ți organizezi fișierele (documente, tabele, fotografii, filme, etc.) pe desktop. Deși poți să-ți sortezi fișierele după nume și dată, nu poți să le grupezi și după alte criterii. Și acest fapt ”aglomerează” spațiul de lucru într-un mod în care un folder obișnuit nu o face.

La Mac, din cauza modului în care sistemul grafic funcționează, iconițele de pe desktop se încarcă cu atât mai greu cu cât sunt mai multe.

În al doilea rând, aproape întotdeauna ai aplicații deschise care îți pot bloca vizibilitatea pe desktop. Binențeles, poți închide aceste aplicații una câte una sau poți folosi butonul ”Show desktop”, dar chestia asta este destul de iritantă.

În al treilea rând și cel mai important: protecția fișierelor.

Fișierele de pe desktop nu sunt atât de bine protejate ca fișierele din My Documents sau My Pictures.  De exemplu, dacă folosești  astăzi ”System Restore” ca să restaurezi sistemul de operare Windows de joia trecută, aceasta acțiune șterge toate fișierele adaugate de joi și până acum. Fișierele din ”My Documents” rămân la fel fiind protejate de System Restore.

În plus, majoritatea programelor de backup automat nu salveaza desktop-ul, by default. Poți schimba această opțiune undeva în setări, binențeles.

Întotdeauna am recomandat ca fișierele să nu fie salvate niciodata pe desktop sau pe partiția cu sistemul de operare (C: la Windows), ci pe o partiție diferită D:, E:, etc.

În cazul în care nudescopera.info există această partiție sau dacă îți dorești neapărat să-ți salvezi datele pe desktop, folosește această măsură de siguranță:

Adaugă ”Desktop-ul” în librăria ”Documents”.

Acest lucru protejează desktop-ul de schimbările produse de System Restore și îl adaugă în opțiunile de backup.

 

Uite cum se setează:

  1. Apeși descopera.infoWindows Explorer (File Explorer în Windows 8) și dai click dreapta pe ”Documents”. Apeși ”Properties”.
  2. O dată deschisă fereastra, apeși ”Include a folder” și selectezi desktop. Îl găsești în partea stângă, sub Favorites.

 

 

descopera.info

Dacă-ți dorești ca programele să-ți salveze fișierele pe desktop by default, selectezi  ”Desktop” din Library și apeși ”Set save location”.

În acest fel, atunci când salvezi un document, tabel sau orice altceva în afară de fotografii, video sau muzică, desktopul va fi prima locație în care programul vrea să salveze fișierul.

Indiferent că alegi să-ți salvezi datele pe o partiție diferită sau pe desktop, adaugă desktop-ul în librăria Documents. Astfel, datele de pe desktop îți vor fi salvate de Windows și le poți recupera cu System Recovery.

În încheiere, mi-ar plăcea să primesc întrebărie tale într-un comentariu mai jos sau un mesaj la contact at descopera.info.

Îți doresc o zi interesantă!

Anca