Select Page

Stăteam aseară de vorbă cu Bogdan, un prieten care lucrează în Anglia (și studiază acolo) pentru o perioadă de timp. Lucrează într-o agenție care creează site-uri, atât ca și concept, cât și din punct de vedere tehnic și grafic.

Inițial am început să ne contrazicem, însă ne-am dat seama rapid că nu avem niciun sistem de referință comun. Așa că ne-am hotărât să vorbim despre ce să nu faci atunci când îți faci un website.

Articolul din Forbes ne vorbește despre 5 greșeli mari din punct de vedere strategic și marketing. Lista mea și-a lui Bogdan este ușor mai lungă, dar foarte simplă și la îndemâna oricui.

1. Nu există căsuță de căutare (search box).Google Custom Search

Un site este ca o arhivă plină de informații. Fie că este vorba de un site corporativ sau pur și simplu un blog, o căsuță de căutare este esențială. Vizitatorul poate fi în căutarea unui lucru care este ascuns în interiorul site-ului, iar cu ajutorul căsuței de căutare, sunt șanse mari să primească ceea ce își dorește.

Google Custom Search este un mod eficient, elegant și simplu de folosit. Acesta permite vizitatorilor să caute în site într-un mod eficient. Codul HTML se copiază din panoul de control și se ”lipește” în site. Astfel, ai realizat o funcție de căutare.


 

2. Nu este ușor să citești și să urmărești informațiile.

Acesta este un element crucial în designul web. Desigur, un design bun al interfeței va atrage atenția vizitatorilor, dar ei trebuie mai întâi să citească textul ca mai apoi să poată să-și ia informațiile dorite. Unele site-uri folosesc fonturi bizare și dimensiuni ale fonturilor care fac lectura aproape imposibilă.

Din fericire, există și aici soluții. Putem observa site-urile pe care le citim cu plăcere sau putem folosi schema de culori de pe Adobe Kuler. Mie-mi place mult să citesc cu fontul Sans Serif. Mi se pare ușor de urmărit.


 

3. Conținutul nu este bine organizat.

Conținutul unui site este cel care aduce trafic și cum este el structurat face din site un succes sau un eșec. Vizitatorii citesc doar ceea ce îi interesează, dar scanează siteul și rețin punctele de interes de pe o pagină web.

Unii designeri pun un bloc de text la început și neglijează cu desăvârșire paragrafele, titlurile și subtitlurile, cuvintele cheie, alineatele și spațiile.

Per ansamblu, cel mai rău este să pui conținut inexact, neadevărat, inaccesibil, nesemnificativ sau depășit. Conținutul trebuie să corespundă cu tema generală a siteului și să fie util.

Am atins câteva puncte despre organizarea conținutului în articolul meu de aici .


 

4. Navigare proastă.

Navigarea trebuie să fie perfectă. Vizitatorii trebuie să-și ”găsească drumul” ușor. Deși nu există un standard pentru navigarea în cadrul unui site web, mai ales acum când există multe tehnologii, este imperativ să înțelegem că navigarea trebuie să fie intuitivă și consistentă.

Textul utilizat ca navigație, trebuie să fie concis.
Link-urile (legăturile cu alte site-uri) trebuie să fie evidente. Link-urile ”moarte” sau inactive nu trebuie să existe. Acest lucru ar crea confuzie și pierdere de timp. Și mai rău decât atât este să ai un link în pagina de pornire (Home) către pagina de pornire (Home).

Poți folosi descrieri text pentru link-uri sau text alternativ pentru poze. Site-urile personale pot fi mai creative, însă site-urile de business au nevoie de mai multă eficiență și claritate.

Amintește-ți că dacă vizitatorul nu găsește ce caută în mai puțin de 3 click-uri, cel mai probabil el pleacă.


 

5. Design inconsistent.

Creativitatea excesivă nu duce la nimic bun. Unii designeri duc arta la un nivel prea înalt prin crearea de modele diferite pentru fiecare pagină a unui web site. Acest lucru este confuz și enervant pentru utilizator. Nu contează cât de remarcabil și atractiv este un site web atunci când aspectul general și bunul simț nu sunt în concordanță. Utilizatorii se simt fără control și pleacă de îndată ce au ajuns.

Poți folosi un șablon (template) standard pentru fiecare pagină cu link-uri către principalele secțiuni ale site-ului. Cuvântul cheie este simplu: creează un design din punct de vedere estetic simplu ca să nu confuzeze utilizatorii.  Poți găsi mii de modele gratis pe https://wordpress.org/


 

6. Rezoluția ecranului neprietenoasă.

Sunt sigură că ai vizitat site-uri în care trebuia să dai scroll orizontal. Așa ceva nu se întâmplă în designul modern. Un designer bun va dezvolta site-uri care se potrivesc pe majoritatea dimensiunilor ecranelor. Aspectul actual optimizat pentru site-uri web în prezent este de 10W3schools.com - descopera.info24 x 768 pixeli.

E greu și aproape imposibil să proiectezi un site care să se potrivească fiecărei rezoluții mai ales acum, când vizitatorii folosesc telefoane mobile, tablete, netbook-uri etc. Ne putem însă face o idee despre ce rezoluții sunt utilizate în general cu:

a. verificarea statisticilor cu Google Analytics (aici găsești informații referitoare la rezoluțiile monitoarelor și browserele folosite).

b. W3 Schools Browser Stats – oferă statistici clare cu cele mai populare browsere folosite în lume și le sortează în funcție de popularitate.


 

7. Formulare de înregistrare complicate

Formularele de înregistrare folositoare sunt dificil de conceput. Vremurile când vizitatorii completau formulare interminabile doar ca să se înregistreze pe un site sunt demult apuse. Unele site-uri pun majoritatea câmpurilor obligatorii și le validează în măsura în care utilizatorul este frustrat după câteva încercări. Vizitatorii caută pe un site să obțină informații, nu să dea informații!

Cei de la http://www.someecards.com/ oferă formulare inteligente și ușor de integrat. Informațiile de înregistrare trebuie să fie de bază și pot fi găsite în formularele de înregistrare ale comunităților online.


 

8. Utilizarea exagerată a animațiilor sau a imaginilor

Imaginile pot fi folosite pentru a capta atenția utilizatorilor, dar pot însemna, de asemenea, o distragere a atenției. Sau pot fi, pur și simplu, agasante. Imaginile ar trebui să fie folosite pentru a ilustra și a ghida utilizatorul atunci când este cazul.

Animațiile sunt minunate și creează un mediu puternic vizual mai ales atunci când sunt utilizate în mod corespunzător. Când se repetă la nesfârșit, ele irită vizitatorul.

Utilizatorii nu au răbdare, timp sau resurse, astfel încât designerii trebuie să ofere alternative sau mai bine, butonul de skip, dacă este o pagină numai cu animație.

Un articol despre utilizarea Flash scris în anul 2000 este încă relevant și se găsește aici Flash: 99% Bad 


 

9. Pagini dezordonate și prea puțin spațiu liber.

Mulți designeri uită de spațiu și de importanța sa. Ei sunt atât de ”prinși” în propria lor creativitate încât au uitat că nu este vorba despre ei. Astfel, ei încearcă să comaseze tot pe o singură pagină. Rezultatul? O pagină plină, aglomerată și ilizibilă.

Am scris mai multe despre acest subiect aici: http://descopera.info/ittech/cele-10-principii-de-constructie-ale-unui-website/


inserarea unui fisier audio - descopera.info

 10. Fără muzică de fundal

Vizitatorii caută eficiență. Celor 99 la sută dintre ei nu le pasă de muzica de pe site-ul tău. Unii designeri fac și mai rău punând muzică de fundal diferită pe fiecare pagină web.

Nu folosi muzica de fundal, dar dacă trebuie, creează un cadru care să poată fi controlat de vizitator. În acest fel, utilizatorul poate opri sau întrerupe muzica oricând.


 

11. Nu există ”Call to Action”

Un “apel la acțiune” este o solicitare pentru vizitatorii site-ului pentru a acționa și este, de obicei, reprezentată de butoane și link-uri. ”Call to Action”  dintr-un site depinde depinde de scopul său. Vrei ca oamenii să cumpere / să descarce/ să se înregistreze / să se aboneze? Folosește ”call to action” pentru a fi foarte clar.
În timp ce umorul și spiritul de glumă sunt, în general, un lucru bun în conținutul online, un apel la acțiune trebuie păstrat la fel de simplu și direct posibil. Scopul aici este ca utilizatorul să acționeze!


 

12. Testează. Testează. Testează.

Acest lucru nu poate fi niciodată prea mult. De câte ori nu am vizitat pagini web care pot fi vizualizate doar pe un anumit browser? Dezvoltatorii web trebuie să aibă un mecanism de verificare atunci când testează un site.

Poate site-ul să fie vizualizat în medii diferite cum ar fi JavaScript oprit? Aspectul este coerent în toate browserele? Se vede bine pe rezoluțiile comune?

W3C oferă instrumente gratuite de testare. Îi găsești aici W3C Quality Assurance Toolbox and Web Page Validation.

La final, avem o singură concluzie pentru tine: PĂSTREAZĂ-L SIMPLU! Dacă este simplu, este utilizabil. Toate site-urile mari sunt simple și ușor de utilizat.

PS – suntem convinși că mai sunt multe de adăugat, așa că nu ezita să ne lași un mesaj mai jos.

Anca și Bogdan

Surse: http://www.hongkiat.com/, http://www.wix.com/