Select Page

Radiații emise de computer – mit sau realitate?

Azi la prânz ar fi trebuit să mă văd cu un vechi colaborator care m-a sunat să contramandeze întâlnirea. Îmi spunea că are dureri foarte mari de cap și că nu se poate concentra la nimic. Știu de câțiva ani de problema lui, așa-numita hipersensibilitate magnetică sau sensibilitate electrică. Nu a găsit nici până acum o soluție care să-l ajute măcar în parte.

Sensibilitatea electradiatii emise de computerrică înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți și nu există nicio definiție unanim acceptată. Organizația Mondială a Sănătății o definește: ”sensibilitatea electrică este caracterizată printr-o varietate de simptome nespecifice puse pe seama expunerii la câmpurile electromagnetice”.

Oamenii de știință sunt de acord că expunerea la câmpuri electromagnetice are efecte secundare asupra organismului uman. Cu alte cuvinte, dispozitivele din jurul nostru ca aparatele electrice, telefoanele mobile, contoare inteligente, dispozitivele wireless, Wi-Fi, telefoanele fără fir, liniile electrice și de înaltă tensiune, frecvențe intermediare, etc. ne pot provoca reacții adverse.

Cele mai frecvente reacții adverse sunt: tulburări ale somnului, probleme ale pielii, ca erupții cutanate, sau senzații de ardere, dureri musculare și de cap.

Unii oamenii au aceste simptome zilnic, alții doar când sunt obosiți sau stressați, iar alții nici măcar nu-și dau seama că li se întâmplă ceva anormal.

Îndiferent că le resimți sau nu, poți reduce radiațiile de la computer astfel:

1. Folosește cât mai mult laptopul pe baterie în loc de sursa de alimentare. Tot mai multe persoane își cumpără laptop în loc de desktop, iar radiațiile emise de laptopuri au ajuns să creeze probleme tot mai mari (nu spun că laptopurile emit mai multe radiații ca desktopurile, ci doar că emit diferit). Există mai multe aspecte aici, însă primul este legat de radiațiile magnetice.

2. Folosește cablul de rețea pentru conexiunea la internet în locul wireless-ului. Binențeles, setează și la laptop ”WiFi dezactivat”.

A doua problemă este frecvența radiației radio sau a radiației RF. Laptopurile sunt echipate cu placă de rețea wireless sau WiFi. În general, la achiziționare sunt setate cu ”WiFi activat”.

Acest lucru înseamnă că ești supus la un câmp electromagnetic provenit din două surse: placa wireless a laptopului și dispozitivul/modemul wireless la care ești conectat.

3. NU mai folosesi laptopul pe genunchi. Studiile arată că, în timp, efectul este de reducere a numărului de spermatozoizi.

4. Monitorul este, de obicei, cea mai mare problemă, și nu unitatea centrală, așa că stai cât mai departe de el. Efectul radiațiilor electromagnetice scade semnificativ cu distanța. Sau îți poți achiziționa un ecran de protecție.

5. Cactușii au capacitatea de a absorbi radiația electromagnetică provenind de la computer. Iubești plantele? Atunci uite un motiv în plus ca să-ți cumperi una nouă.

NASA a făcut această descoperire și de-atunci, cactușii, în special Cereus au devenit pRadiații electromagneticeartenerii mei de pe birou.

6. Folosește o lampă de cristal de sare naturală. Aceasta ajută la menținerea unui echilibru ionic normal în aer, diminuând radiațiile electromagnetice. Este dificil să spun cu cât, însă este sigur că aceste lămpi aduc mediul din birou mai aproape de cel natural.

7. Adăugă banane în dieta zilnică și poți reduce efectele nocive de la nivelul ochilor, acestea conținând cantități semnificative de potasiu. Lucrezi mai mult de 3-4 ore pe zi la computer? Înseamnă că ai avut ochii iritați cel puțin o dată. Ecranul computerului solicită ochii considerabil și provoacă uscarea și iritarea lor. 

8. Folosește o cremă facială pentru a te proteja și nu uita s-o speli după ce pleci de la calculator. Așa cum ochii sunt afectați de radiații, și pielea suferă din cauza lor.

9. Consumă alimente antioxidante. Acesta pot ajuta în lupta cu radiațiile date de computer. Roșiile, cireșele, merele, broccoli, morcovii conțin cantități mari de vitamina A și C care ne pot ține într-o anumită zonă de protecție împotriva radiațiilor electromagnetice.

10. Stai la 1-2 metri distanță de monitorul altcuiva dacă lucrezi într-un birou cu mai multe computere. Amintește-ți că radiațiile nu vin doar de la computerul tău, ci și de la computerele din jur.

Și nu uita: renunță la WiFi. Folosește cablul în locul conexiunilor wireless. Ia-ți mouse, tastatură și imprimantă cu fir. Ia-ți cablu pentru internet, nu mai sta ”pe wireless” chiar dacă ți se pare mai comod.

Tehnologia face ca sarcinile să fie îndeplinite mai ușor, mai repede, mai eficient și mai bine. Pe de altă parte, tehnologia îi poate face pe oameni mai leneși și poate avea efecte adverse asupra sănătății acestora. Hipersensibilitatea magnetică (sau sensibilitatea electrică) este cu siguranță unul dintre ele.

Fac un studiu in această perioadă despre cum se protejează oamenii de radiațiile emise de computer și am mare nevoie de ajutorul tău. Știai de măsurile descrise mai sus de reducere a efectelor radiațiilor emise de computer? Ce părere ai despre ele? Zi-mi părerea ta. Ai întrebări să-mi pui?

Lasă-mi un mesaj mai jos sau scrie-mi un email la contact_at_descopera.info și-ti voi răspunde negreșit.