Blog

Surface și Windows 8

Windows 8 a fost gândit și proiectat de la zero pentru a fi compatibil și cu tradiționalele computere, și cu ecranele tactile ale  tabletelor și smatphone-urilor. Tableta Surface vine echipată cu sistemul de operare  Windows RT, versiunea pentru mobile a sistemului Windows 8 care rulează pe procesoarele  mai puțin puternice ale tabletelor.

Conceptul din spatele sistemului de operare unificat Windows 8 – functionează pe computere, tablete și smartphone – este un fel de Sfântul Graal al tehnologiei, dorit de toți marii producatori de sisteme de operare. Microsoft este prima companie care declară că unifică sistemele de operare pentru cele trei. Prima companie care reușește să unifice aceste trei sisteme de operare va deține controlul, sau, cel puțin, va avea o foarte mare influență în industria IT în viitorul previzibil. Această unificare are, însă, și plusuri, și minusuri.

Cele 5 avantaje ale tabletei Surface și Windows 8
Interfața – inima Window 8 este Metro, interfața optimizată pentru ecrane tactile. Este o interfață dinamică care încorporează swipes, pinch-to-zoom și alte caracteristici popularizate de Apple pe iPhone și iPad. Pentru utilizatorii care doresc layout-ul clasic de Windows, acesta poate fi accesat printr-un simplu click.
Varietatea dispozitivelor – Windows 8 este proiectat a fi o platformă flexibilă pentru producătorii de  hardware care să le permită să producă în continuare atât tradiționalele computere, cât și ingenioasele ecrane touchscreen.
Office sau birou – Windows 8 și Surface sunt concepute special pentru a fi utilizate la locul de muncă și pentru jocuri, spre deosebire de tabletele concurente care pun accent pe aplicații de divertisment și redare media. Microsoft spune că a proiectat spațiul pentru a fi un instrument de productivitate pentru profesioniști, precum și un dispozitiv pentru consumatori (unul dintre motivele pentru care are tastatură opțională/capac).
Porturi multiple –  tableta Surface dispune de porturi multiple, inclusiv USB, video și de alimentare separată. Acest port USB îi dă un avantaj față de iPad.
Upgrade/actualizare la prețuri mici – De la $ 39 pentru versiunile anterioare ale sistemelor de operare Microsoft.

Cele 5 dezavantaje ale tabletei Surface și Windows 8
Lipsa aplicațiilor – Surface se lansează doar cu 10000 de aplicații față de 270000 de aplicații pentru iPad. Microsoft minimizează acest dezavantaj sugerând că numărul aplicațiilor Apple este exagerat.
Prețul – Tableta Surface cu stocare de 32 GB costă 499 de dolari.
Ergonomia – există un semn de întrebare vizavi de tastatura Touch Cover.
Productivitatea utilizatorilor – este excelent că în Windows 8 este posibil să te intorci la standardul desktop dar oare acest lucru nu ne duce cu gândul că o poți folosi numai pentru munca de birou?!
Diferențierea – Microsoft invită producătorii de echipamente să dezvolte produsele proprii în jurul Windows 8 în timp ce cu Android, ei pot să schimbe lookul sistemului de operare, ceea ce permite o diferențiere puternică între produsele competitive.
Controlul Microsoft asupra sistemului de operare Windows 8 înseamnă că dispozitivele cu Windows 8 sunt destinate să arate și să funcționeze în același fel. Acest fapt îi va limita pe producătorii hardware a căror competiție se face în principal pe preț.

One thought on “Surface și Windows 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *