Blog

Pe ce tehnologii ne bazăm în timpul unui dezastru natural?

tehnologii si dezastru natural

”Mie nu mi se poate întampla așa ceva” este o formulă la modă în toate timpurile. Umflăm rar roata de rezervă, ne bazăm pe alarma de la telefon ca să ne trezească înaintea unei întâlniri foarte importante, mergem rar la control la doctor, conducem motocicleta fără cască sau conducem fără centura de siguranță. Când știm ce să facem ca să fim în siguranță și chiar facem, ne va fi mai puțină frică de necunoscut. Primul lucru pe care îl putem face ca să fim în siguranță este să scăpăm de acest ”Mie nu mi se poate întampla așa ceva”.

Am scris despre efectele uraganului Sandy asupra tehnologiei aici: http://descopera.info/stiri/impactul-uraganului-sandy-asupra-tehnologiei/. Un dezastru natural, de exemplu, poate apărea în orice parte a lumii. România nu face excepție. Să nu uitam că zona Vrancea este principala sursă seismică din țara noastră, iar inundațiile și zăpezile au blocat România zile intregi, sau chiar săptămâni.

Omul nu poate conttehnologii si dezastru naturalrola natura care ne demonstrează, parcă intenționat, cât de mici suntem cu toate noile tehnologii apărute în secolul XXI.

În februarie 2012, o companie cunoscută din jud. Buzău a avut pierderi de jumătate de milion de euro din cauza zăpezii. Aceste pierderi au fost la nivel informatic.

Așadar, ce trebuie să știm și ce putem preveni? Cum evităm ”surprizele”?

Rețeaua electrică – curentul electric ajunge în casele noastre prin cabluri. Cablurile electrice sunt ori îngropate în canale speciale, ori pe stâlpi. Ele pot fi distruse de apă, vânt sau zăpadă. Puțină lume își poate permite un generator electric care, alimentat cu motorină, poate asigura un minim de curent electric. În cazul firmelor, UPS-urile și generatoarele nu trebuie să lipsească din intrastructură.

În cazul uraganului Sandy, telefonia mobilă a fost grav afectată din cauza inundațiilor. Practic, apa a distrus echipamentele care alimentau cu curent electric dispozitivele ce asigurau serviciile mobile. Da, aceste dispozitive pe care oamenii nu le văd, există și sunt alimentate la rețeaua electrică. Dacă nu există curent într-o anumită zonă, există toate șansele ca nici telefonia mobilă să nu funcționeze. Dacă avem acasă telefon fix, avem șanse mai mari ca el sa funcționeze.

Dacă avem curent, internetul este un mare avantaj în timpul unui dezastru natural, dar rețelele sociale nu sunt surse de informații credibile în timpul unui dezastru natural. E indicat să cautăm surse credibile de informare și să evităm să credem în știrile de pe Twitter sau Facebook.

În plus, dacă reușim să ne conectăm la internet, este indicat să salvăm paginile cu informații vitale offline. Nu știm cât ne va merge internetul sau dacă va urma altă surpriză din partea naturii.

Back up-ul datelor –  este un sfat pe care îl dau oricărui utilizator, fie că e prieten, fie că este companie. Back up-ul datelor trebuie făcut regulat și sistematic.  Este simplu și foarte ieftin. Nu este nimic complicat să punem documentele importante pe dvd-uri, de exemplu. Și să ducem 1-2 copii cu acestea în alte locații.

În companii, departamentul IT este responsabil să  dea direcție în ceea ce privește back up-ul. O practică comună este ca IT-ul să back up-eze serverele (există configurații și servicii speciale care fac automat această treabă o dată instalate), iar fiecare utilizator este responsabil de back up-ul  desktop-ului sau laptop-ului pe care lucrează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *