Blog

”Hacker” sau ”cracker”?

Oamenii știu că ”hacker-ul este o persoană expertă în programare și securitatea rețelelor. Hackerii sunt, indubitabil, oameni foarte inteligenți”. Această inteligență nativă și, neapărat, provenită din învățare, poate avea două conotații: apreciativă sau depreciativă.

Sensul peiorativ al hackerilor a fost dat în mare parte de presă, care a preluat termenul pentru a se referi la persoanele care accesează neautorizat sisteme informatice cu scopul de a fura și/sau a corupe datele. Hackerii susțin ca  termenul corect pentru acest tip de acțiuni este ”cracker”.

Că a fi hacker sau cracker sunt două lucruri diferite, o arată hackerii Steve Gibson și Eric Steven Raymond. Gibson precizează:

„Vreau să consacru acest moment pentru a-mi demonstra recunoștința pentru enorma influență pe care munca altruistă a comunității mondiale de hackeri a avut-o asupra cunoașterii pe care am dobândit-o. Ei nu sunt «crackerii» malițioși și nici «script-kiddies» care sparg, fură, strâmbă și distrug, abuzând astfel de cunoașterea pe care au dobândit-o de la alții, ci ei sunt adevărații hackeri – în înțelesul originar al termenului – care râvnesc la cunoaștere, pricepere și putere tehnologică pentru valoarea lor intrinsecă.”

E.S. Raymond spune în ghidul pentru cei care vor să devină hackeri:

„Hackerii adevărați îi numesc «crackeri» și nu vor să aibă de a face cu astfel de oameni. Hackerii adevărați îi consideră pe crackeri drept leneși, iresponsabili și nu foarte deștepți, reproșându-le că a fi în stare să spargi o protecție, te face la fel de hacker pe cât a porni un automobil prin efracție, te face inginer. …

Diferența esențială este: hackerii construiesc, crackerii distrug.

Dacă vrei să devii hacker, citește în continuare. Dacă vrei să devii cracker, citește grupul de Usenet și pregătește-te să faci de la cinci la zece ani de pârnaie din momentul în care afli că nu erai așa deștept pe cât te credeai. Asta e tot ce am avut de spus despre crackeri.”

Mai jos, găsești poze referitoare la viziunea mea despre hackeri. Tu ce părere ai? Ți s-a întâmplat vreodată să pățești ceva rău din cauza crackerilor?

 

3 thoughts on “”Hacker” sau ”cracker”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *