Blog

Diferența dintre calculator, tabletă și smartphone

Scriind articolul denumit Cum funcționează un calculator, tabletă sau smartphone – pe înțelesul tuturor am vrut să găsesc un termen românesc care să le reunească pe toate trei. Folosesc termenul de ”calculator” pentru desktop și laptop/notebook.
Există o dezbatere întreagă pe site-urile și forumurile de specialitate vizavi de acest lucru. Este evident că toate sunt computere. Ele sunt proiectate ca tu să poți face, în general, aceleași lucruri: să citești emailuri, să editezi documente, să asculți muzică, să te uiți la filme, să instalezi o mulțime de aplicații etc.

Calculatoarele, tabletele și smartphone-urile nu au fost proiectate cu aceleași scopuri. Nu am auzit pe nimeni să își cumpere o tabletă cu intenția de-a înlocui calculatorul, fie el desktop sau laptop deoarece acestea sunt dispozitive foarte simple, atât ca hardware, cât și ca diversitatea aplicațiilor. Munca pe o tabletă nu este, deocamdată, atât de eficientă ca munca pe un calculator. Ca să nu mai vorbim de smartphone, care este un dispozitiv mult ma simplu ca tableta, scopul lui principal fiind acela de simplu telefon.

Acum câteva zile, compania Flurry a dat publicității o analiză referitoare la posesorii de tablete versus posesorii de smartphone. Conform acestei analize, posesorii de tablete sunt mai în vârsta și, cu predilecție, persoane de sex feminin, ca posesorii de smartphone-uri. Posesorii de tablete le folosesc mai des seara și pe perioade mai lungi de timp ca posesorii de smartphone-uri. În plus, cei care aleg tabletele sunt și mai mari consumatori de divertisment și jocuri.

În ceea ce privește vârsta, posesorii de tablete au în medie 34 de ani, doar o treime fiind mai tineri de 25 de ani. Smartphone-urile sunt deținute de posesori cu media de vârsta de 30 de ani și doar un sfert au peste 34 de ani.

17% dintre cei cu vârsta de 55+ dețin o tabletă.
7% dintre cei cu vârsta de 55+ dețin un smartphone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *