Blog

De ce unele programe software sunt gratis și altele nu?

Trăiesc și muncesc în România deoarece am ales astfel. Aș putea să mă mut în orice altă țară din lume cu meseria mea și să câștig mult mai mult ca aici, dar nu am făcut-o. Motivele sunt infinite, începând de la familie, prieteni, locuri și terminând cu spiritul românesc de care ma simt atrasă iremediabil.

Întâlnesc foarte Applemulți oameni de toate categoriile sociale, atât în business, cât și în viața privată. Toți folosim un computer, fie laptop sau desktop, fie tabletă sau smartphone.

În 1999, în lume erau 50 de milioane de utilizatori de Internet. În 2012, numarul utilizatorilor de Internet folosind computerul a ajuns la 2 miliarde, iar estimările arată că în curând numărul utilizatorilor de Internet folosind un smartphone va ajunge la 5 miliarde. Marii producători de hardware ca Microsoft, Apple, IBM etc. se luptă pentru supremație.

În aceste condiții, ai nevoie de programe software pentru computerul tău, fie că ai laptop sau smartphone, și te întrebi: de ce trebuie să plătesc pentru ele? Nu există ”gratis”?

Ba da, există, însă nu de fiecare dată îți rezolvă problema.

Microsoft este cel mai mare producător de ”software proprietar” (engl. proprietary software). Compania investește în produsele proprii și trebuie să vândă pentru a-și acoperi costurile și pentru a face profit. Este un model de business standard și arhi-cunoscut. Nu insist aici deoarece prefer să vorbesc mai mult despre Linux.

Linux este cel mai cunoscut ”software liber” (engl. free software). Dezvoltarea sa a fost începută de inginerul finlandez Linus Torvald, ulterior având aportul comunitățiilor de programatori voluntari. Linux poate fi studiat, modificat, îmbunătățit și distribuit cu restricții minime. Restricțiile asigură continua răspândire a acestor programe, denumite ”sub Linux” și nu limitează drepturile niciunui utilizator de-a le distribui.

Aceste drepturi sunt în general restricționate în cazul software-ului proprietar.

Linux-ul are la bază sistemul de operare UNIX dezvoltat de AT&T începând cu 1969. Deși a început ca un proiect de voluntariat, Linux a câștigat o mare parte din industria IT și a marilor companii ca HP, Dell, Google, Nokia, IBM etc.LINUX

Este un sistem deschis oricui și independent de furnizor, iar securitatea și fiabilitatea sa câștigă tot mai mult teren în fața produselor Microsoft.

Mai există un tip de programe oferit gratuit de companiile producătoare de software. Acestea dau gratis anumite facilități ale programelor software, iar dacă ai nevoie de mai mult, va trebui să platești.

Alte companii oferă gratuit anumite produse pentru utilizatorii casnici și contra-cost pentru utilizatorii comerciali. Poți folosi gratis programul pe computerul de acasă. Dacă îl folosești pe computerul de la serviciu, va trebui să-l plătești.

Există un mit că pwindows7rogramele gratis sunt mai vulnerabile din punct de vedere al securității ca cele plătite. Dacă ar fi așa, atunci de ce găsim distribuit pe Internet Windows 7 piratat? Nimeni nu se chinuie să ”spargă” o ușa deschisă așa cum este ”software-ul liber”.

În general, sistemele Linux sunt performante pe partea de servere (sisteme de operare, servere web, de email, CMS etc).

Produsele Microsoft sunt utilizate pe stațiile de lucru ale utilizatorilor. În companiile românești aud tot mai puțin cuvintele Word, Excel și Powerpoint, deoarece în contextul crizei economice actuale mulți s-au orientat către produsele software free, ca de exemplu OpenOffice.

Și software-ul proprietar, și software-ul liber ne este absolut necesar și trebuie privit și, mai ales, respectat ca atare: cel proprietar trebuie plătit, cel liber trebuie folosit și ”ajutat” din când în când prin donații pentru continuarea dezvoltării lui.

1-2 euro nu înseamnă mare lucru pentru majoritatea dintre noi în condițiile în care îi dăm pentru o cauză nobilă. Sunt sigură că folosești cel puțin un software gratis. Uite aici o listă cu 50 de exemple:

http://descopera.info/ittech/top-50-aplicatii-software-gratis-realizat-de-lifehacker-com/

Ai donat vreodată pentru dezvoltarea lor? Ce programe gratuite folosești? Când a fost ultima dată când ai cumpărat o licență software?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *