Blog

Cum te folosește Facebook? (partea 2)

Problema pe care o am eu de fiecare dată când intru pe Facebook este că primele postări din news feed sunt ale unor grupuri de care n-am auzit niciodată (cum este cel din imaginea de mai jos). Prima dată mi-am imaginat că sunt postările prietenilor din lista mea care au făcut ”Share” unei poze sau unei campanii umanitare. Sau le-a plăcut o fotografie sau un video și au dat  ”Like”. Facebook - Suggested post

Am observat însă că nu este chiar așa. O modalitate rapidă de-a verifica acest lucru este să vizitezi direct acel profil sau profilul prietenului tău: dacă acea postare nu apare pe profilul său, înseamnă că Facebook a decis că s-ar putea să-ți placă și ție. Deci, nu a decis prietenul tău.

Acest fapt este extrem de enervant, mai ales atunci când apeși ”Like” pe ceva și nu vrei ca alții să vadă, că doar ”Like” nu înseamnă ”Share”, nu-i așa?

De exemplu, ai în listă o prietenă care dorește să devină fotomodel și adaugă poze cu ea semi-dezbrăcată. Unele fotografii sunt excepționale și ai vrea să dai ”Like”, dar nu poți deoarece ai și un șef care vede și te întreabă despre asta. Apăsând ”Like” pe o poză de pe Facebook, există riscul ca neintenționat să faci ”Share” acelei poze.

Aceasta este adevărata problemă a Facebook: nu poți să îți alegi confidențialitatea (public sau privat) postărilor la care dai ”Like”. Dacă acea postare este publică, atunci și ”Like-ul” tău este public.

În plus, dacă ești fan al unui grup închis (closed group) sau a unei pagini închise (deci, toate postările și ”Like-urile” sunt văzute doar de membrii grupului sau a paginii) și dai ”Like” unei postări din interiorul grupului sau paginii, există mari șanse ca acea postare să apară in news feed-ul prietenilor tăi ce nu fac parte din grup sau pagină. Deci, nu e privat.

Aici intră în acțiune clasamentul (Edgerank): Facebook presupune că prietenii tăi au aceleași interese sau hobby-uri ca tine și s-ar putea să le placă ce-ți place și ție.

Marele dezavantaj este că ți se populează news feed-ul cu fotografii și update-uri care nu te privesc.

Ce poți tu să faci ca să minimizezi numărul postărilor care nu te interesează:

Facebook - edit privacy
Facebook – edit privacy

1. Gândește-te bine înainte să apeși butonul ”Like”.  Nu există nicio modalitate de-a alege ce ”Like” va apărea și în news feed-ul cărui prieten. Așa că, înainte să dai ”Like” la ceva, amintește-ți că acea fotografie sau acel video poate apărea în news feed-ul tuturor prietenilor tăi.

2. Setează drepturile la ”only me”. Vezi poză. Nu te baza că e 100% sigur pentru toată lumea.

3. Verifică fișierul în care este salvată toată activitatea ta (activity log). Acesta este unicul mod de-a vedea care  dintre ”Like-urile” tale sunt publice și care nu. Apasă ”Profil” -> ”Privacy” apoi  ”Activity log”.

Vei vedea o istorie întreagă cu fiecare update, fotografie, postare pe care ai dat ”Like” sau ”Share”. În plus, vei vedea și statusul (dacă este privat sau public). Facebook de obicei nu te lasă să schimbi vizibilitatea postărilor tale, dar poți apăsa ”Unlike” dacă nu vrei să apară ceva în news feed-uri.

4. Instalează ”Social Fixer” http://socialfixer.com/. Acesta este o extensie a browserului care elimină anunțurile enervante și adaugă îmbunătățiri ca funcționalitate. Poate fi instalat în câteva minute pe toate browserele.

Nu uita niciodată că nu poți să îți alegi confidențialitatea (public sau privat) postărilor la care dai ”Like”. Deci, gândește-te bine înainte să dai ”Like”.

Eu am auzit multe povești amuzante despre ”Like-urile” de pe Facebook. Sunt sigură că și tu. Te aștept să mi le povestești într-un comentariu mai jos.

Cu drag,
Anca

One thought on “Cum te folosește Facebook? (partea 2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *