Blog

Cum să-ți alegi laptopul perfect – partea I

Încerc de 3 săptămâni să-mi cumpăr un laptop nou deoarece vreau să-l fac cadou pe cel vechi, adică cel de la care scriu acum. Am fost extrem de ocupată și nu am avut timp să caut laptopul perfect. Îmi va lua ceva timp să aleg deoarece atunci când îți cumperi un desktop, ți-l poți configura așa cum vrei, de la alegerea mouse-ului și până la tipul procesorului, ceea ce nu se prea poate în cazul laptopurilor.

Atâta timp cât un laptop se upgradează destul de rar, trebuie să te gândești la tot ce ai nevoie înainte să dai banii. În articolul de mai jos voi vorbi în special de laptopurile non-Mac deoarece este mult mai dificil să le alegi din milioanele de modele de pe piață (la Apple e relativ ușor, fiind câteva modele).

notebook

O abordare în două direcții:
1. Citește comentariile utilizatorilor care au achiziționat același model pe care-l vrei tu.
2. Încearcă laptopul tu însuți. Du-te la magazin și verifică-l.

Foarte mulți oameni sar acești doi pași deși sunt extrem de importanți. Încercând tu însuți modelul de laptop este unicul mod de-a afla dacă îți place design-ul, tastatura, trackpad-ul sau dacă este bine construit (carcasa, finisaje etc.).

În mod similar, dacă citești review-urile și părerile utilizatorilor, vei afla lucruri esențiale ca de exemplu cât de tare se încălzește sau cât de mult ține bateria. Există site-uri/forumuri și-n română, și-n engleză (Amazon este unul dintre cele mai mari).

După ce ai abordat cele două direcții, poți alege unul dintre următoarele 4 tipuri:

1. Laptopuri de dimensiuni mari (17” și mai mari)  – acestea au un singur lucru în comun: sunt mari și, de obicei, foarte grele. Ele nu sunt super portabile, deși sunt mai ușor de transportat ca un desktop. Prețurile încep de la 400-5laptop jocuri00 euro și pot depăși 2000.

Cele mai ieftine sunt de obicei de putere mică și sunt folosite în special de cei care doar vor să vadă filme pe ecrane mari și nu au nevoie să le care după ei dintr-un loc în altul.

Cele mai scumpe sunt preferatele celor care se joacă sau pentru editare foto/video și sunt dotate cu toată puterea de care au aceștia nevoie.

2. Laptopuri de dimensiuni medii (13-16”)   – acestea se găsesc peste tot la prețuri accesibile. Există o gamă foarte variată în funcție de putere și preț astfel încât e foarte ușor să găsești exact ce-ți dorești. Prețurile sunt în gama 400 – 1200 euro și sunt perfecte pentru cei care-și doresc un simplu laptop cu o mulțime de porturi USB, cu DVD sau Blue Ray, dar fără a plăti foarte mulți bani. Sunt mai portabile ca laptopurile de dimensiuni mari, dar nu atât de grele ca acestea.

3. Laptopuri ultra (14” și mai mici) – dacă vrei să cheltui mai mulți bani pe portabilitate, atunci poți alege aceasta variantă. Ultrabook-urile sau laptopurile ultra sunt foarte subțiri, foarte ușoare, moderat de puternice și construite pentru utilizatorul mediu (care face activități de bază și puțină editare video). Fiind mai mici, de obicei au mai puține porturi USB ca laptopurile de dimensiuni medii, nu au DVD, dar sunt mai ușoare. Prețurile sunt ceva mai mari și se apropie lejer de 700-800 euro.

4. Laptopuri mici și netbook-uri (12” și mai mici) – sunt foarte ieftine, foarte portabile și de putere foarte mică.  Sunt bune numai dacă te interesează portabilitate maximă. Le poți folosi doar la navigarea pe Internet, la email și la editarea documentelor. Altceva nu prea mai poți face cu ele. Ecranul este mic și DVD-ul nu există. Prețurile sunt în jur de 200 – 250 euro.

laptopCei mai mulți oameni cred că este dificil să alegi între un laptop de dimensiuni medii și un ultrabook. Eu cred că din infinitatea de laptopuri medii de pe piață îți poți găsi cu siguranță unul care să-ți satisfacă toate nevoile. Avantajul ultrabook-urilor este că sunt foarte ușoare și cu suficient de multă putere pentru majoritatea oamenilor.

 

Partea cea mai importantă este să mergi la magazin să vezi laptopul cum arată. Dacă îți place design-ul, atunci merită să continui cercetarea.

Dacă ți-ai cumpăra acum un laptop, de care ai alege? Cât de importantă este dimensiunea monitorului pentru tine? Ai nevoie de unitate optică? Dacă ai întrebări, te rog să îmi scrii un comentariu și o să-ți răspund în cel mai scurt timp.

Citește următorul articol și vei afla cum îți poți alege un laptop bun în funcție de specificațiile tehnice. Voi explica pe înțelesul tuturor ce înseamnă acestea, voi vorbi despre calitate și durabilitate și alți factori care trebuie luați în calcul atunci când îți achiziționezi un laptop.

3 thoughts on “Cum să-ți alegi laptopul perfect – partea I

  1. Interesant articol, as alege ultrabook . Marimea monitorului nu ma intereseaza si nu prea am nevoie de unitate optica. Astept un articol si despre Mac-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *