Blog

Cum funcționează un calculator, tabletă sau smartphone – pe înțelesul tuturor

Rolul unui calculator, tabletă sau smartphone este sa ne ajute, nu să ne încurce. Cu cât citești mai mult despre ele, cu atât știi să le folosești mai bine. De cele mai multe ori, petrecem mai mult timp cu ele, decât cu familia sau prietenii. Ori muncim, ori ne documentăm, ori ne distrăm, orice am face, suntem în secolul XXI și tehnologia a intrat în viețile noastre … și nu mai putem fără ea.

Un calculator, tabletă sau smartphone, indiferent de compania producătoare (Microsoft, Apple, Samsung, Lenovo etc.) funcțional,  este format din:

–        hardware (partea fizică pe care putem să punem mâna);

–        sistem de operare (Windows XP, Windows 7, MacOs, Linux);

–        aplicații software (programe de calculator, Microsoft Office cu Word, Excel, Powerpoint, Adobe Reader).

Toate aceste trei elemente sunt esențiale pentru funcționarea corectă. Unul fără altul nu se poate.  Le descriu mai jos, trecând rapid peste detaliile tehnice.

–  Hardware

Componentele principale sunt: placă de bază, procesor, memorie, hardisc, placă de rețea, sursă de alimentare la curentul electric și carcasă. Probabil cea mai cunoscută componentă este hardiscul, deoarece acolo sunt salvate datele.

Cu toții am pațit cel puțin o dată, să pierdem documente importante ”din calculator”. Ele erau, fizic, salvate pe hardisc. Fie că am șters din greșeală, fie că am salvat peste ceva ce ne trebuia, fie că un virus le-a șters sau s-a defectat hardiscul, faptul că am pierdut datele ne-a încurcat foarte tare.

În timp ce-mi scriam lucrarea de diplomă în facultate, am reușit să fac cea mai mare greșeală profesională a mea.  Am pierdut din neglijență 18 pagini de cercetare, rezultatul muncii mele de câteva luni.  Erau salvate pe hardisc, am suprascris fișierul și s-au dus. Pe-atunci credeam că mie nu mi se poate întâmpla.

–  Sistem de operare – aș spune că face legătura între hardware și aplicații, deși definiția învățată la scoală e mai complexă. Este atât baza pe care se instalează programele de calculator, cât și legătura între componentele hardware și software (așa numitele drivere).

–  Aplicațiile software sau programele de calculator – probabil cea mai cunoscută parte. În funcție de nevoi, instalezi programe speciale pentru acea activitate. Nu exista un program de calculator care să le facă pe toate. Ori scrii texte, ori vezi un film, fiecare aplicație software este gândită cu un scop.

Ce facem când ceva nu merge? Vorbim despre depanare. Problemele pot apărea la toate cele 3 și ține doar de pregatirea și flerul inginerului IT ca să le identifice. E ca la doctor: ce-are pacientul?!

Ți-a plăcut acest articol? Lasă-mi un mesaj mai jos.

2 thoughts on “Cum funcționează un calculator, tabletă sau smartphone – pe înțelesul tuturor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *